Znachorovsky Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 (edytowane) Szanowni forumowicze ----------------------------- Po bezskutecznych poszukiwaniach zasobów tego forum mam pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi (albo wyszukiwarka mi szwankuje ;-). Mianowicie - mam GF 4 Ti 4200 GS Gainwarda i chcę wgrać bios od Quadro4 750 GXL bo mam dość kombinowania z RIVA Tunerem spod Windowsa. Nvflash'em zgrałem oryginalny bios karty na flopa i wzięłem sie za jego edycję. Odpaliłem X-Bios editor i zmieniłem dane jak na screenie. Device ID ustawiłem na 0259 (odpowiednie dla Quadro) i niby jest ok. Potwierdza to NVFLASH bo podczas flashowania wyświetla że DEV ID nie są zgodne (karta oryginalnie ma 0253 a w pliku do flashowania jest 0259). Wymuszając flashowanie przez opcję "-5" dostaje komunikat, że wszystko jest OK i nowy bios został wpisany. Grafika zgłasza sie już jako Gainward Quadro (czyli wgrało mój zmodyfkowany bios) ale na POST screenie wyświetla się dla VGA w dalszym ciągu 0253. W Windowsie dalej widzi karte jako 4Ti (screen z driverów również dołączam). Prosze o pomoc bo problem mnie przerasta Edytowane 23 Marca 2006 przez Znachorovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lato8 Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Wydaje mi się, że musisz wgrać bios od quadro a nie modyfikować swoj... przez modyfikacje zmieniłeś logo startowe karty i nic wiecej... a bios nadal masz staty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Znachorovsky Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 (edytowane) Wydaje mi się, że musisz wgrać bios od quadro a nie modyfikować swoj... przez modyfikacje zmieniłeś logo startowe karty i nic wiecej... a bios nadal masz staty. Wydaje mi sie, ze niestety nie masz racji. Próbowałem z 2 referencyjnymi biosami NVIDII (od Quadro4 700 i 750gxl). Komp startuje ale dalej jest DEVICE ID 0253. Poza tym na tych biosach mam niezłą kiszkę na ekranie i musiałem flashować z powrotem oryginalnym biosem Gainwarda za pomocą 2 karty PCI bo praktycznie na ekranie były same krzaki. Przypuszczam, że Gainward grafiki w wersji GS troche zmodyfikował (m.in. krótsze od referencyjnych timingi RAM'u i dlatego wole majstrować przy oryginalnym biosie. Z tym DEVICE ID to musi być chyba jakiś myk - do testów "pożyczyłem" od dziewczyny RADEONA 9800SE by wgrać bios od 9800 PRO (celem odblokowania dodatkowych 4 potoków zamiast bawić sie omegami) i sytuacja jest taka sama. Najpierw modyfikowałem bios jej karty programem RaBiT 1.7, zmieniając DEVICE ID z 4148 na 4E48. Nic to nie pomogło bo dalej są 4 potoki i wykrywa ją jako 9800SE choć w driverach już pokazuje jak poniżej. Potem na stronie http://www.techpowerup.com/bios/ znalazłem bios karty na identycznych pamięciach ale dla wersji 9800Pro. Wgrałem go i dalej DEVICE ID mam takie jak 9800SE co skutkuje w dalszym ciągu 4 potokami (jak nie zainstaluje sie omeg). Edytowane 23 Marca 2006 przez Znachorovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lato8 Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Próbowałem z 2 referencyjnymi biosami NVIDII (od Quadro4 700 i 750gxl). Komp startuje ale dalej jest DEVICE ID 0253. Poza tym na tych biosach mam niezłą kiszkę na ekranie i musiałem flashować z powrotem oryginalnym biosem Gainwarda za pomocą 2 karty PCI bo praktycznie na ekranie były same krzaki. Przypuszczam, że Gainward grafiki w wersji GS troche zmodyfikował (m.in. krótsze od referencyjnych timingi RAM'u i dlatego wole majstrować przy oryginalnym biosie. Odpowiedziales sam sobie na pytanie, zapewne te karty różnią się czymś więcej niz tylko biosem. ID to znaczy z angielskiego identyfikator a wiec zmieniasz to jak karta bedzie identyfikowana a nie jakie bedzie miala timingi , zegary pamieci czy procesora. Bios musi byc konkretny pod dana karte np. jak wychodzily 2 identyczne rozniace sie tylko biosem wtedy mozesz podmienic, a to ze 9800se i jakas tam 9800 pro maja identyczne pamieci nie musi oznaczac ze ten bios bedzie dzialal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Znachorovsky Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 (edytowane) Odpowiedziales sam sobie na pytanie, zapewne te karty różnią się czymś więcej niz tylko biosem. ID to znaczy z angielskiego identyfikator a wiec zmieniasz to jak karta bedzie identyfikowana a nie jakie bedzie miala timingi , zegary pamieci czy procesora. Bios musi byc konkretny pod dana karte np. jak wychodzily 2 identyczne rozniace sie tylko biosem wtedy mozesz podmienic, a to ze 9800se i jakas tam 9800 pro maja identyczne pamieci nie musi oznaczac ze ten bios bedzie dzialal. O znaczeniu i funkcji ID dobrze wiem - wole korzystać z oryginalnego biosu by mieć TV OUT (Gainward zrobił go na nietypowym Philipsie a nie na Chrontelu i zbliżonych) oraz by korzystać z 2 trybów pracy (SAFE i ENHANCED). Wracajac do watku mnie interesującego - nie sądzę bym miał kłopoty zarówno z ATI i z NVIDIĄ (dlatego wolałem sprzwdzić na innych kartach). Poza tym znalazłem jeszcze archaicznego Prolinka 2 GTS i znowu mam to samo. Nie mogę zmienić DEVICE ID (mimo, ze programy do edycji biosów pokazują, że zmiany zostały zapisane w pliku) - czy ktoś wie jak to zmienić ?? By było ciekawiej (co podważa opinię kolegi) - robiąc zrzut na flopa wgranego na kartę biosu (tego zmodyfikowanego) i podgladając go w programach do edycji wychodzi, że jest tam zapisane te nowe DEVICE ID. Czy jest możliwe by grafika miała coś nadrzędnego nad swoim biosem, z czego bios płyty głównej odczytuje DEVICE ID lub może w jakiś inny sposób nowe DEVICE ID jest przechwytywane i zamieniane na stare ? Czy ktoś kompetentny może mi pomóc bo dalej dreptam w miejscu ?? Edytowane 24 Marca 2006 przez Znachorovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...