keiename Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 (edytowane) Przedstawie po krotce zaistaniala sytuacje: Kupilem na allegro telefon. Dogadalem sie ze sprzedajacym co do warunkow i wyslalem kase (gosc mial pozytywy i kilka drozszych sprzedanych telefonow). Koleszka potwierdzil ze kasa dotarla i ze wysyla telefon, zwodzil mnie przez tydzien i jak przestal odbierac telefony, to zglosilem sprawe na policje. I czekalem na jakies postanowienia. Dzisiaj dostalem pismo o umorzenie sledztwa. Takie postanowienie dali: 1. umorzyć śledztwo w sprawie doprowadzenia w dn. 8 września 2OO5r. w Warszawie, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, Bartosza Z. do niekorzystnego rozporządzenia własnym mieniem - pieniędzmi w kwocie 55Ozł poprzez wprowadzenie w błąd co do zamiaru wywiązania się z zawartej na portalu Allegro.pl umowy sprzedaży telefonu Siemens SX-i, tj. o czyn z art. 286 § 1 kk -wobec stwierdzenia, że sprawca nie popełnia przestępstwa z uwragi na nieukończenie 17 roku życia w chwili czynu, na podst. art. 17 § 1 pkt 2 kpk w zw. z art. 10 § 1 kk. 2. po uprawomocnieniu się postanowienia wystąpić do Sądu Rejonowego Warszawa-Mokotów Wydział Rodzinny i Nieletnich celem przeprowadzenia postępowania przeciwko nieletniemu sprawcy czynu karalnego. UZASADNIENIE Prokuratura Rejonowa Warszawa-Mokotów nadzorowała postępowanie w sprawie oszustwa na szkodę Bartosza Z. na kwotę 55Ozl. W toku postępowania zebrano materiał dowodowy (zeznanie pokrzywdzonego, informacje z portalu Allegro.pl dotyczące logowań sprawcy, zeznanie Zdzisława S., informacje od usługodawców internetowych, zeznanie Liliany K.) pozwalający stwierdzić, że sprawcą czynu karalnego na szkodę Bartosza Z. jest Piotr K.. Jednocześnie - wobec ustalenia, że w chwili czynu sprawca nie miał ukończonych 17 lat - należy stwierdzić, że zgodnie z ogólną regułą art. 10 § 1 kk nieletni sprawca nie może odpowiadać w postępowaniu karnym. Zaś organem właściwym do rozstrzygnięcia w przedmiocie odpowiedzialności Piotra Kołodzieja jest sąd rodzinny i nieletnich. Powyższe przemawia za koniecznością umorzenia postępowania. No i za przeproszeniem [ciach!]a mac, goscia znalezli, z matka gadali a kasy nie dostane bo gnojek za malo latek ma :| czy to nie jest tak ze to rodzice odpowiadaja za poczynania swoich nieletnich dzieci :?: Moge zlozyc zazalenie co chetnie uczynie ale powiedzcie mi gdzie mam takie zazalenie zlozyc, czy jest sens skladac czy od razu do goscia z kolegami jechac:?: Bo czytajac to widze ze byle gowniaz moze okrasc ludzi na spora kase i nic mu nie zrobia bo nie ma 17 lat, co za paranoja. Czy tez mam rozumiec ze jak nie zglosze zazalenia to sie uprawomocni to umorzenie i rozpocznie sie postepowanie wobec tego gnojka przed sadem dla nieletnich:?: W sumie 550zlotych piechota nie chodzi i wolalbym odzyskac te pieniadze. Edytowane 23 Marca 2006 przez keiename Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoL Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Ulubiony kawał niemców: Na wakację jedź do polski... Twój samochód już tam czeka:) Pojedziesz do gościa, rozjeb** mu łep, i Ty za to poniesiesz kare, a on nie... Tak to już jest w naszym kraju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 nieznam się zbytno na prawie, ale chyba możesz odwołać się do sądu wyższej instancji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 (edytowane) Z tymi kolegami to oczywiście żart? Bo za to to byś dopiero dostał od tzw. wymiaru sprawiedliwości. ;) Poza tym współczuję. Oby jak najmniej takich gnojków i złodziei. Edytowane 23 Marca 2006 przez piaskoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 koledzy to zart ;] ale tak serio to jak mam rozumiec to postanowienie, ze jak sie uprawomocni to umorzenie to moge wystapic do sadu dla nieletnich? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Poradz sie adwokata co mozna z tym fantem poczac, skoro rodzice tego szczawia sie nie poczuwaja zeby ci wyrownac poniesione straty to postaraj sie im narobic mozliwie duzo balaganu w zyciu wszelkimi pozwami, wnioskami i czym tam jeszcze sie da, napisz tez do lokalnej gazety do dzialu porad prawnych lub cos w tym guscie. Skoro sami nie potrafia sie na to zdobyc to moze chociaz kupia sobie spokoj od ciebie - potraktuj to jak wyzwanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 (edytowane) Ostatnie zdanie uzasadnienia Zaś organem właściwym do rozstrzygnięcia w przedmiocie odpowiedzialności Piotra Kołodzieja jest sąd rodzinny i nieletnich.Czyli skladasz sprawe przeciwko Piotrowi K. w sadzie dla nieletnich. Dowody w sledztwie juz masz bo dostarczyla ci je "zwykla" policja. pozdro. EDIT: nie wiem po co zakladasz ten topik. Policja dokladnie napisala ci co masz zrobic : 2. po uprawomocnieniu się postanowienia wystąpić do Sądu Rejonowego Warszawa-Mokotów Wydział Rodzinny i Nieletnich celem przeprowadzenia postępowania przeciwko nieletniemu sprawcy czynu karalnego. Wiec sory ale nie rozumiem, zrob tak jak napisali ci co masz zrobic EDIT2: Spytałem sie prawnika przed chwila: Nic nie robisz, sprawa automatycznie została przekazana rejonowemu sadowi dla nieletnich. Czyli dokumenty zostaly przekazane do sadu dla nieletnich a ten automatycznie wszczyna postepowanie przeciwko (w tym przypadku) Piotrowi K. Pozdro ;) mam nadzieje ze bylem pomocny :] Edytowane 23 Marca 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Czyli nic nie robie tylko czekam teraz na decyzje sadu dla nieletnich? Nie mam zadnego znajomego prawnika wiec pytam tu bo wiem ze pewnie niektorzy spotykali sie z takimi przypadkami i wiedz co z tym zrobic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 W takim duzym miescie napewno znajdziesz gdzies zorganizowane dyzury darmowych porad prawnych np. przy jakiejs gazecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 Przedstawie po krotce zaistaniala sytuacje: Kupilem na allegro telefon. Dogadalem sie ze sprzedajacym co do warunkow i wyslalem kase (gosc mial pozytywy i kilka drozszych sprzedanych telefonow). Koleszka potwierdzil ze kasa dotarla i ze wysyla telefon, zwodzil mnie przez tydzien i jak przestal odbierac telefony, to zglosilem sprawe na policje. I czekalem na jakies postanowienia. Dzisiaj dostalem pismo o umorzenie sledztwa. Takie postanowienie dali: 1. umorzyć śledztwo w sprawie doprowadzenia w dn. 8 września 2OO5r. w Warszawie, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, Bartosza Z. do niekorzystnego rozporządzenia własnym mieniem - pieniędzmi w kwocie 55Ozł poprzez wprowadzenie w błąd co do zamiaru wywiązania się z zawartej na portalu Allegro.pl umowy sprzedaży telefonu Siemens SX-i, tj. o czyn z art. 286 § 1 kk -wobec stwierdzenia, że sprawca nie popełnia przestępstwa z uwragi na nieukończenie 17 roku życia w chwili czynu, na podst. art. 17 § 1 pkt 2 kpk w zw. z art. 10 § 1 kk. 2. po uprawomocnieniu się postanowienia wystąpić do Sądu Rejonowego Warszawa-Mokotów Wydział Rodzinny i Nieletnich celem przeprowadzenia postępowania przeciwko nieletniemu sprawcy czynu karalnego. UZASADNIENIE Prokuratura Rejonowa Warszawa-Mokotów nadzorowała postępowanie w sprawie oszustwa na szkodę Bartosza Z. na kwotę 55Ozl. W toku postępowania zebrano materiał dowodowy (zeznanie pokrzywdzonego, informacje z portalu Allegro.pl dotyczące logowań sprawcy, zeznanie Zdzisława S., informacje od usługodawców internetowych, zeznanie Liliany K.) pozwalający stwierdzić, że sprawcą czynu karalnego na szkodę Bartosza Z. jest Piotr K.. Jednocześnie - wobec ustalenia, że w chwili czynu sprawca nie miał ukończonych 17 lat - należy stwierdzić, że zgodnie z ogólną regułą art. 10 § 1 kk nieletni sprawca nie może odpowiadać w postępowaniu karnym. Zaś organem właściwym do rozstrzygnięcia w przedmiocie odpowiedzialności Piotra Kołodzieja jest sąd rodzinny i nieletnich. Powyższe przemawia za koniecznością umorzenia postępowania. Nie jestem specjalista od spraw nieletnich - jednak postaram sie pomoc jak tylko moge. A wiec do dziela: Umorzenie postepowania przygotowawczego, bo z takim mielismy tu doczynienia bylo jak najbardziej prawidlowe, na podstawie art. 17 § 1 pkt 2 kpk w zw. z art. 10 § 1 kk. Bardzo waznym elementem kazdego porcesu karnego - jest akt oskarzenia - jako tkzw. skarga zasadnicza - w tej sytuacji prokurator nie moze wniesc skargi zasadniczej - a co za tym idzie aktu oskarzenia - wiec postepowanie musialo byc umorzone. Jak najbardziej sluszna jest teza iz sprawca nie moze odpowiadac za oszustwo z art. 286 § 1 kk na drodze procesu karnego przed sadem karnym. Niestety - wielu prawnikow uwaza ze nalezy mocno znowelizowac ten przepis: Art. 10. § 2. Nieletni, który po ukończeniu 15 lat dopuszcza się czynu zabronionego określonego w art. 134, art. 148 § 1, 2 lub 3, art. 156 § 1 lub 3, art. 163 § 1 lub 3, art. 166, art. 173 § 1 lub 3, art. 197 § 3, art. 252 § 1 lub 2 oraz w art. 280, może odpowiadać na zasadach określonych w tym kodeksie, jeżeli okoliczności sprawy oraz stopień rozwoju sprawcy, jego właściwości i warunki osobiste za tym przemawiają, a w szczególności, jeżeli poprzednio stosowane środki wychowawcze lub poprawcze okazały się bezskuteczne. I dodac do niego wiecej czynow karalnych w tym oszustwo - ktore jest powaznym przestepstwem, ktore w znaczny sposob zmniejsza zaufanie do transakcji, nie tylko internetowych a jest zagrozone kara od 6 miesięcy do lat 8 pozbawienia wolnosci. Pozwole sobie przytoczyc mały tekst: Ustawa przyjęła z pewnymi wyjątkami, że zajmuje się młodocianymi od 13-ego do końca 17-ego roku życia. Przed sądami dla nieletnich mogą toczyć się następujące typy postępowania: postępowanie wyjaśniające, postępowanie wychowawcze zakończone postanowieniem i postępowanie poprawcze zakończone wydaniem wyroku. Postępowanie przeciwko nieletnim, które kończy się wyrokiem musi skazywać nieletniego karę, którą trzeba orzec, gdy popełnione zostało przestępstwo. - wiec nie ma co sie martwic - sprawe masz wygrana, co do zwrotu korzysci majatkowych jakie utarciles - zapewne beda nimi obciazone osoby sprawujace nad nim ustawowa opieke - chcociaz nie jestem do konca pewien - ta ustawa, wylacze przepicy kc i kpc, wiec dopytam sie, znam wybitnego znawce tej tematyki - wiec dopytam, ale informacje na ten temat moge dostac dopiero w przyszlym tygodniu. Co do kar wobec tej osoby, wyglada to mniej wiecej tak: W przeważającej mierze jest to kara umieszczenia w zakładzie poprawczym. W przyjętym systemie wyrok ma charakter karny. Postanowienie natomiast ma charakter wychowawczy. Postępowanie zakończone postanowieniem może prowadzić do zalecenia różnych środków wychowawczych, począwszy od upomnienia poprzez nadzór kuratorski, aż do umieszczenia w zakładzie szkolno-wychowawczym. Jednak najwazniejsza kwestia, jest to abys odzyskal swoje naleznosci - ale sprawe masz wygrana ! O mam podstawe prawna !: Art. 7. Ustawy o postepowaniu w sprawach nieletnich § 1. Sąd rodzinny może: 1) zobowiązać rodziców lub opiekuna do poprawy warunków wychowawczych, bytowych lub zdrowotnych nieletniego, a także do ścisłej współpracy ze szkołą, do której nieletni uczęszcza, poradnią wychowawczo-zawodową, zakładem pracy, w którym jest zatrudniony, oraz lekarzem lub zakładem leczniczym, 2) zobowiązać rodziców lub opiekuna do naprawienia w całości lub w części szkody wyrządzonej przez nieletniego, 3) zawiadomić - jeżeli rodzice lub opiekun w wyniku zawinionego niewykonywania obowiązków wobec nieletniego dopuszczają do jego demoralizacji - zakład pracy, w którym są zatrudnieni, albo organizację społeczną, do której należą. § 2. Sąd może zwrócić się do właściwej instytucji lub szkoły o udzielenie niezbędnej pomocy w poprawie warunków wychowawczych, bytowych lub zdrowotnych nieletniego. Jak cos znajde jeszcze na ten temat - pomoge ! Za tydzien postram sie udzielic jeszcze bardziej wyczerpujacej odpowiedzi - musze sie skonsultowac z prokuratorem ktory ma wiedze w tym zakresie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 Ecuadoo dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Pozostaje kwestia jak mam sie teraz zachowac, czy mam isc do prokuratury i pokazac papierek ktory od nich otrzymalem i skierowac sprawe do sad dla nieletnich czy tez po uprawomocnieniu sie tego umozenia sprawa automatycznie tafi do sad dla nieletnich a ja musze tylko cierpliwie czekac na wyrok :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 Ecuadoo dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Pozostaje kwestia jak mam sie teraz zachowac, czy mam isc do prokuratury i pokazac papierek ktory od nich otrzymalem i skierowac sprawe do sad dla nieletnich czy tez po uprawomocnieniu sie tego umozenia sprawa automatycznie tafi do sad dla nieletnich a ja musze tylko cierpliwie czekac na wyrok :?: Nie jestem pewien, gdyz tak jak pisalem, takie sprawy sa mi raczej obce ale: "Po uprawomocnieniu się postanowienia wystąpić do Sądu Rejonowego Warszawa-Mokotów Wydział Rodzinny i Nieletnich celem przeprowadzenia postępowania przeciwko nieletniemu sprawcy czynu karalnego." Wynika iz sam musisz wystapic po uprawomocnieniu sie tegoz postanowienia, ale dla pewnosci, udaj sie do prokuratury i spytaj. Sprawy dotyczace nieletnich zawsze sa specyficzne, wiec lepiej zachowac ostroznosc. Bynajmniej nie zmienia to faktu ze odzyskasz swoje naleznosci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 i dlatego słyszy się texty w stylu "daj ruskim na flaszke to Ci jutro przyniesie na kolanach kase bez 2 przednich zębów...". Jest to przykre ale wiem że często tak sie właśnie kończą sprawy, których polskie prawo nie mogło sprawiedliwie rozstrzygnąć... A na alegro powinna być imho jakaś lepsza validacja użyskodników.. Jakim prawem dopuszczaja rejestrowanie nieletnich skoro potem nie można od nich wymagać uczciwości i zastosowania sie do prawa. Co że niby młode to i głupie? Taki 17latek napewno wie kiedy robi kogoś na 500 srebrników więc bez sensu jest prawo chroniące go przed nim samym... szkoda gadać... najlepiej nie pchać sie w ryzykowne inwestycje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 i dlatego słyszy się texty w stylu "daj ruskim na flaszke to Ci jutro przyniesie na kolanach kase bez 2 przednich zębów...". Jest to przykre ale wiem że często tak sie właśnie kończą sprawy, których polskie prawo nie mogło sprawiedliwie rozstrzygnąć... A na alegro powinna być imho jakaś lepsza validacja użyskodników.. Jakim prawem dopuszczaja rejestrowanie nieletnich skoro potem nie można od nich wymagać uczciwości i zastosowania sie do prawa. Co że niby młode to i głupie? Taki 17latek napewno wie kiedy robi kogoś na 500 srebrników więc bez sensu jest prawo chroniące go przed nim samym... szkoda gadać... najlepiej nie pchać sie w ryzykowne inwestycje... Wiesz, da sie skutecznie odzyskac swoje naleznosci - ale niestety trzeba korzstac z pomocy prawnej - a nie samemu "prowadzic" sprawe - bo pozniej jest placz i zgrzytanie zebow - oszukali mnie ! Banda prawnikow etc... Dla mnie kolejna przykra sprawa jest znajomosc prawa przez spoleczenstwo: a ta jest najczesciej tragiczna, a na forum w takich tematach pojawia sie spam - pisza zeby tylko pisac, byle co byle jak. "Jest tam jakies prawo, chyba masz 7 dni ustawa broni tam gdzies..." Tak to mniej wiecej wyglada. Niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Ecuadoo nie mozna wymagać od społeczeństwa znajomości prawa.. to nie przejdzie... nigdzie... już pomijając prostych ludzi, biorąc nawet samą inteligencje polską... czy myślisz zę jak ktoś jest profesorem od fizyki czy od jakiejś dziedziny infy, czy czegokolwiek innego to myslsz ze on dał radę by się znać na bierząco na prawie polskim? Do tego trzeba być prawnikiem żeby sie znać... trzeba w tym siedzieć... Mam tą (nie)przyjemność być nadwornym informatykiem u pana adwokata... W jego biurze domowym wielkości mojego całego mieskzania jest więcej ksiażek niż w średniej bibliotece :)... zwykły człowiek tego nie ogarnie.. Po to jest zawód prawnika, że on ma sie znać na prawie.. a mówienie że społęczeństwo powinno znać prawo to jest absolutnie niewykonalne zadanie... Może ten co tak mówi pochwali się swoją wiedzą nt prawa (przy założeniu że nie jest prawnikiem właśnie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glo Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 "Po uprawomocnieniu się postanowienia wystąpić do Sądu Rejonowego Warszawa-Mokotów Wydział Rodzinny i Nieletnich celem przeprowadzenia postępowania przeciwko nieletniemu sprawcy czynu karalnego." Wynika iz sam musisz wystapic po uprawomocnieniu sie tegoz postanowienia, ale dla pewnosci, udaj sie do prokuratury i spytaj. Sprawy dotyczace nieletnich zawsze sa specyficzne, wiec lepiej zachowac ostroznosc. Bynajmniej nie zmienia to faktu ze odzyskasz swoje naleznosci :) Obyś się nie ździwił misiu pluszowy, to że sąd wyda wyrok absolutnie nie świadczy, że oddadza pieniadze. Spokojnie można się odwoływać, a nawet jeśli to komornik zazwyczaj [ciach!]o może zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 (edytowane) Obyś się nie ździwił misiu pluszowy, to że sąd wyda wyrok absolutnie nie świadczy, że oddadza pieniadze. Spokojnie można się odwoływać, a nawet jeśli to komornik zazwyczaj [ciach!]o może zrobić. Glo - sa pewne reguły na forum - wiec radze sie do nich stosowac ! I zachowac kulture. Jezeli Twoja wypowiedz sprowadza sie do "g... może" -> to nie wypowiadaj sie w tym temacie -> wyjdz :angry: PelzaK - po czesci masz racje - ja nie wymagam znajomosci calego systemu prawnego - ale ludzie zapominaja i nie znaja podstaw: zapominaja o gwarancji, nie zachowuja rachunkow, nie znaja podstawowych uprawnien konsumenta etc. Oki ale konczy ten maly offtopic - czekam na keiename - mam nadzieje ze sa juz jakies postepy w sprawie. Edytowane 25 Marca 2006 przez Ecuadoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glo Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Dobrze to może inaczej sie wypowiem. Uważam, że jeśli oskarżony dobrowolnie _niechce_ oddać pieniędzy to niema takiej siły która by go do tego zmusiła. dodam, że Komornik niewiele może im zrobić i w łatwy sposób można uciąć jego działania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 w poniedzialek rano uderzam do prokuratury i sie dowiem jak dalej dzialac zeby kase odzyskac. Wtedy napisze co i jak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 w poniedzialek rano uderzam do prokuratury i sie dowiem jak dalej dzialac zeby kase odzyskac. Wtedy napisze co i jak. Oki - czekam na odpowiedz. Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 no wiec bylem w prokuraturze i tam mila pani powiedziala mi ze po uprawomocnieniu sie umorzenia (jakies 7 do 14 dni od daty odbioru) sprawa trafia do sad dla nieletnich. Ja mam po prostu siedziec i czekac na decyzje sadu. Pani nie umiala mi powiedziec ile czasu sad bedzie sie biedzil nad ta sprawa, jednak dla mnie nie czas sie liczy a efekt, wazne zeby kasa sie odnalazla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 no wiec bylem w prokuraturze i tam mila pani powiedziala mi ze po uprawomocnieniu sie umorzenia (jakies 7 do 14 dni od daty odbioru) sprawa trafia do sad dla nieletnich. Ja mam po prostu siedziec i czekac na decyzje sadu. Pani nie umiala mi powiedziec ile czasu sad bedzie sie biedzil nad ta sprawa, jednak dla mnie nie czas sie liczy a efekt, wazne zeby kasa sie odnalazla. Ciesze sie, wiec jak widzisz wymiar sprawiedliwosci nie jest tak zly jak go maluja ;) Teraz spokojnie czekaj na wyrok sadu - ktory musi byc dla Ciebie korzystny. Pisz na biezaco - jakie sa postepy w sprawie. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...