maciek fly Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 (edytowane) witam, zastanawiam sie nad zakupem laptopa, i mam 2 faworytow: ASUS A6J-Q006 http://w2.sirius.pl/towar_karta.php?MainPu...0&TowarId=24715 TOSHIBA TECRA S3-122 http://www.allegro.pl/item92732457_tecra_s...sklep_wawa.html i teraz moja watpliwosc: czy wydajnosc procka core duo 1.6 jest wieksza niz takiego centrino 2.0ghz? na sieci znalazlem tylko porownanie 1.6centrino i 1.6 core duo, a tutaj takie malo typowe zestawienie. ogolnie to karty graficzne maja porownywalne z tego co sie orientuje, asus wiecej ramu posiada.. tylko matryca. osobiscie wolalbym standardowe 1024x768, 15" ale takich z core duo i z grafika pozwalajaca przezyc znalezc nie moge. a moze w ogole jakis inny pomysl na laptopa? przeznaczenie ma byc raczej programowe, czasem jakas gierka tez sie moze trafic. Edytowane 23 Marca 2006 przez maciek fly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 osobiscie sklanialbym sie do asusa: + nowsza technologia + asus ma lepsze jekosciowo i mniej awaryjne laptopiki + 1tys w kieszeni ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxxxio Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 Lucas wez jeszcze poprawke ze to nie jest "zwykla" toshiba satelitarna tylko TECRA. Bebechy i cena przemawiaja zdecydowanie za asusem napewno.O jakosci ASUSa nie potrafie nic powiedziec.Jednak seria TECRA u toshiby to tak jak Lifebook u FSC,NC u HPka czy nawet T u IBMa/Lenovo. Takie maszyny najczesciej odrazu dostaja 3 letnia gwarancje i sa czesto flagowymi modelami firmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brokulin Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 (edytowane) Podbijam ten topic do góry, bo sam chciałbym sie dowiedzieć o różnicy w wydajności Centrino 2GHz a CentrinoDuo 1,66GHz. W przeciągu kilku tygodni mam zamiar kupic laptopa, byłem zdecydowany na Toshibę Satellite M70-160, ale dziś znalazłem Tecrę A7-108. Różnica w cenie to niecałe 100PLN, tylko zanim zdecyduję się czy warto dopłacać chciałbym wiedzieć jaka jest różnica w wydajności tych procesorów, bo znalazłem jedynie porównania takie jak maciek fly. Za Tecrą przemawia m.in. lepsza grafika, XP Pro, większa ilość wejść/wyjść no i trzyletnia gwarancja. Po stronie Satellite większy dysk, ewentualnie można dopisać tu głośniki HK (chociaż wiem, ze w laptopach to i tak w większości bzykaczki) i jest nieco tańszy. Komputer ten ma mi posłużyć kilka lat, wszystko ma chodzić płynnie :wink: poczynając od pakietu biurowego, przez GIMPa i multimedia, na grach niektórych kończąc. Edytowane 18 Kwietnia 2006 przez brokulin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 jeżeli super pi jest jakimś wyznacznikiem wydajności to zajrzyj w przyklejony temat dwurdzeniówka 1,83 policzyła o wiele szybciej niż mój centrino wykręcony na 2,4GHz - coś to chyba znaczy ogólnie jestem za duo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brokulin Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 (edytowane) Jest to na pewno jakis punkt odniesiena, który warto wziąć pod uwagę. Zaczynam sie przekonywać do modelu z CoreDuo. Dzięki Edytowane 18 Kwietnia 2006 przez brokulin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 No pewnie ze Duo, poza tym w tych modelach wymienionych w 1 poscie grafiki nijak nie sa porownywalne : 6600 - 3k w 05 X1600 - 4,5k w 05 A poza tym to Asus - wiec wszystko jasne ;) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brokulin Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) Cytat poza tym w tych modelach wymienionych w 1 poscie grafiki nijak nie sa porownywalne : 6600 - 3k w 05 X1600 - 4,5k w 05 Mnie akurat chodziło porównanie innych modeli: Satellite M70-160 (ok. 5300PLN) Tecra A7-108 (ok 5400PLN) @limerro - dzięki za link, rozjaśnia mi sytuację Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez brokulin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Tecra ma duzo lepsze GPU (X1600) lacznie z obsluga Pixel Shadera 3.0 w przeciwienstwie do X700. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...