Janek. Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 (edytowane) Witam, Mam problem: Overclockowalem komputer A64 3000+ (Winchester) - z 1.8 GHz na 2.4 GHz (napiecie z 1.4 na 1.5). Wszystko dziala ok - moge spokojne przejsc 3dMarka, grac, pisac, malowac itp. itd. etc. System jest stabilny (mialem wlaczony kilka godzin, temperatura w normie). Ale... po 2-3 uruchomieniach pada mi Windows (XP) - podczas uruchamiania wywala mi czarny ekran ze plik xxx (tu wstaw dowolny plik systemowy) jest uszkodzony i ze dopoki go nie naprawie to nie uruchomie Windowsa... Wie ktos moze z czego to wynika i jak temu zaradzic? W ramach eksperymentu probowalem przetaktowac mniej (na 2.2 GHz) i efekt byl taki sam... :( Procesor: A64 3000+ (Winchester) Plyta: GA-K8NF-9 RAM: 4x512 TwinMos CL 2.5 Edytowane 23 Marca 2006 przez Janek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 A testowałeś go jakimiś programami, np. SuperPi, SP2004? Bo rysowanie i słuchanie muzyki faktycznie może być stabilne, gorzej z bardziej skomlikowanymi operacjami :wink: Spróbuj uruchomić program chkdsk z płyty windowsów (naciskasz R w odpowiednim momencie i potem jak jest konsola wpisujesz "chkdsk"). Jak plik sie uszkodził, to teraz zmniejszanie częstotliwości procesora nic nie da :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...