Skocz do zawartości
aRKOz

Zamiana A3000@2720 Venice Na X2 3800@2700>2800

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie prosze o krótkie i treściwe komentarze ...

mianowicie mam możliwość wymiany/zamiany a64 selekta 3000@2720 venice na x2 3800@2720.

Czy ma to sens jeżeli niema na czym przyuważyć tej róznicy w budowie proców ?? ani gier ani programów ??

Mam 2x512 adata vitesta 600 , ati x800xl ale będzie zmieniana na dniach na jakiegoś potwora w stylu 7900/512 lub 1900/512,

hunkeya 420 w trakcie wymiany na Antec truepower 480 bo inaczej cienko to widze :)

Druga sprawa to problemy z tempereturą pzry kręceniu x2 i opertonów... Ja jak narazie kręcąc tego x2 3800@2700 /1,424v temp w idle mam 36-38 a w stresie 42/45 wiec od czego to zależy? od serii proca? od coolera? ja mam pentagrama 100cu.

sądze że powinienem się wkleić w inny wątek http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=139087

...sorki i pzrepraszam za zamieszanie ;) no chyba że ktoś chce to może tu odpisać ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli nie musisz doplacac to brac X2 :wink:

Jest pare gier wktorych X2 daje pare % (np. doom3) wydajnosci.

W programach jest x2 bardziej wydajnieszy (logiczne).

A temperatura wieksza bo sa dwa rdzenia :wink:

pozdro

Edytowane przez gent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie prosze o krótkie i treściwe komentarze ...

mianowicie mam możliwość wymiany/zamiany a64 selekta 3000@2720 venice na x2 3800@2720.

Czy ma to sens jeżeli niema na czym przyuważyć tej róznicy w budowie proców ?? ani gier ani programów ??

Mam 2x512 adata vitesta 600 , ati x800xl ale będzie zmieniana na dniach na jakiegoś potwora w stylu 7900/512 lub 1900/512,

hunkeya 420 w trakcie wymiany na Antec truepower 480 bo inaczej cienko to widze :)

Druga sprawa to problemy z tempereturą pzry kręceniu x2 i opertonów... Ja jak narazie kręcąc tego x2 3800@2700 /1,424v temp w idle mam 36-38 a w stresie 42/45 wiec od czego to zależy? od serii proca? od coolera? ja mam pentagrama 100cu.

sądze że powinienem się wkleić w inny wątek http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=139087

...sorki i pzrepraszam za zamieszanie ;) no chyba że ktoś chce to może tu odpisać ...

za jaka doplata take selekty w arche sa po 1300zl venica mozna wyrwac po 500

2 jajca zawsze sie przydadza stery sa juz optymalizowane

jesli masz okazje to jej nie przepuszczaj jesli jest oczywiscie oplacalna finansowo

obecnie w cenniku amd ax2 3800+ jest po 300$ w lato cena powinna spasc do 200$ albo nizej

bo premiera conroe gdzie porownywalny conroe 1.6ghz bedzie w okolicach 180$

i albo amd obnizy albo nikt ich x2 nie kupi i tyle

tak wiec najlepszy okres na kupno x2 to nie jest

zreszta porownaj sam

E4200 1,60 GHz 2 MB 800 MHz ?

E6300 1,86 GHz 2 MB 1066 MHz $209

E6400 2,13 GHz 2 MB 1066 MHz $241

E6600 2,40 GHz 4 MB 1066 MHz $316

E6700 2,67 GHz 4 MB 1066 MHz $530

wszystkie modele to 2rdzeniowce

zapowiada sie niezla oferta o cenach sporo nizszych niz u amd

a e6300 raczej bedzie zblizony do amd x2 4600 (2x mniej cachu od testowanego E6700 )

obecne ceny u amd

4800+ $643

4600+ $556

4400+ $467

4200+ $362

3800+ $301

ceny musza poleciec nawet do 50% innej opcji nie ma bo tych amd x2 nikt nie kupi przy takich cenach majac do wyboru conroe

a sentyment to troche za malo

pozatym jesli a x2 3800 traktowac jako 2x venice 3000 to obenca cena powinna byc 1000zl za oema

ale narazie amd sobie w kulki z klientami moze leciec ale to do czasu premiery conroe

Edytowane przez vadzior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopłacam niewiele ... około 150pln tzn swojego spzredaje a x2 kupuje z tzw szybkiej okazyjnej :) wyprzedaży z pewnej firmy.

Wielkie dzieki za odpowiedż i już montuje go na stałe w mb dfi ultra i męcze dalej a swojego selekta a3000@2720 venice gdzies musze sprzedac (jak niewyjdzie wymiana) tyle ze szkoda bo swierzy jest i rewelacyjnie sie kreci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopłacam niewiele ... około 150pln tzn swojego spzredaje a x2 kupuje z tzw szybkiej okazyjnej :) wyprzedaży z pewnej firmy.

Wielkie dzieki za odpowiedż i już montuje go na stałe w mb dfi ultra i męcze dalej a swojego selekta a3000@2720 venice gdzies musze sprzedac (jak niewyjdzie wymiana) tyle ze szkoda bo swierzy jest i rewelacyjnie sie kreci.

jak x2 3800+ bedzie za 600zl oemik to moze go lykne narazie i tak krecony venice jez az nad moje potrzeby i wymagania dostepnych gier

a ten procek nowka to ile za niego dajesz hurtowa cene chyba nikt po kosztach nie sprzedaje w sklepach najtaniej 1200zl

no chyba ze jestes vatowcem

Edytowane przez vadzior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no narazie x2 nie sa tak wykozystywane ale jezeli doplata ma byc tylko 150zl to poprostu osmieszasz sie za pzeproszeniemz akladajac ten temat NIC TYLKO BRAĆ a jak C sie nie spodoba to sprzedaz go drozej na allegro stary!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no narazie x2 nie sa tak wykozystywane ale jezeli doplata ma byc tylko 150zl to poprostu osmieszasz sie za pzeproszeniemz akladajac ten temat NIC TYLKO BRAĆ a jak C sie nie spodoba to sprzedaz go drozej na allegro stary!

moze jakis z wendki chlopacy moze uwalili jakis sklep czy hurtownie i jest okazja :lol2: :lol2:

oj juz jest nawet bez optymalizacji ala quake4 sa stery do kart optymalizowane pod x2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie pytanie, BRAĆ! Przecież weźmy takiego Crysis (następca Far Cry'a), tam bez dwóch rdzeni na wysokich detalach nie pograsz :) A dla samej tej gry warto mieć taki procesor :)

oj bez przesady venice 2700mhz w tej gierca moze dopiero sie przyda

bo jak narazie to taki procek sie marnuje przy obecnych produkcjach ze nawet taki 3000+ radzi sobie wysmienicie

bardziej to bym sie martwil o karte tymbardziej ze havoc fx nadchodzi i fizyka bedzie liczona tez przez karte

Edytowane przez vadzior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj bez przesady venice 2700mhz w tej gierca moze dopiero sie przyda

bo jak narazie to taki procek sie marnuje przy obecnych produkcjach ze nawet taki 3000+ radzi sobie wysmienicie

bardziej to bym sie martwil o karte tymbardziej ze havoc fx nadchodzi i fizyka bedzie liczona tez przez karte

Jak narazie, to jak grałem na Sempronie 1.8@2.4ghz (bez HDR), to wydajność na otwartej przestrzeni była niezadawalająca (spadało poniżej 30fps, a dla mnie idealnie jest >50). Oczywiście na otwartej przestrzeni główną role w FC odgrywa CPU, może sobie samemu zobaczyć, że zmniejszanie rozdziałki nic kompletnie nie zmienia. Sorry za offtopic.

Wracając do tematu - ja bym się na pewno nawet nie zastanwiał, brałbym nawet gdybym miał dopłacić 2x więcej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej all :)

zakupu jest od gościa który musiał go spzreda za niewielkie pieniadze bo go pzrypiliło wiec to taka szczególna okazja a swojego sprzedaje wiec rożnica z transakcjii to tylko 150.

Juz go kupiłem i ładnie się kręci ale na mnożniku x9(2610-1,424v) na x10 (2400 1,424v) nicholery za wiele niemoge wycisnąc....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi