Skocz do zawartości
Pico_pl

Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

moj sprzet w sygnaturce, mam zamiar zmienic swojego TRACERA bo slyszalem ze to wielkie gie :P i chce kupic fortrona ale nie wiem czy kupic: 350 MDN czy 350 MDN® ta nowsza wersja posiada gniazda SATA ale czy jest lepsza od popszedniej?

kupno wersji 350 MDN ® ma 2 plusy

- tansza o 10zl na allegro

- wejscie SATA

i jedno co mnie zastanawia ten olbrzymi wiatrak jak go widze to wydaje mi sie ze bedzie ostro buczal i nie wiem czy wogule jest mozliwosc jego wymiany.. ma czujnik temp wiec podczas siedzeniu na gg i przy wlaczonym winampie czasem bitcomet na moim sprzecie chyba nie bedzie glosno?

---

no i sie naczytalem..stwierdzilem ze ze lepiej zasilanie z wiatrakiem 120mm

a co do FSP350-60MDN® czy FSP350-60MDN to takze juz wszystko wiem :)

rev a:

+3.3V 22.0A

+5V 21.0A

+12V 25.0A

®

+12V 19,5A

+5V 30A

+3,3V 28A

znalazlem 2 wazne wypowiedzi:

Tak bardzo dobrze zrozumiałeś. Jeżeli Twoja płyta nie posiada dodatkowego gniazda 4pin tzw P4 (dwa przewody żółte i dwa czarne to procesor zasilany jest z linii 5V - z tego co widzę to tak właśnie jest. Do takiej konfiguracji najodpowiedniejsze wydają się te dwa wymienione przez Ciebie zasilacze. Przy czym MDN Rev.A wydaje się być bardzie przyszłościowym, bo jest w stanie pociągnąć nowszą konfigurację z zasilaniem z 12V. Natomiast FSP400-60PFN nadaje się właściwie tylko do konfiguracji z zasilaniem procka z 5V.

FSP350-60MDN®

3,3/5/12V

22/21/25A

-model b.dobry dla nowych plytek ktore zasilaja CPU z kostki (4pinATX12V) , masz dodatkowe zlacza SATA, czy PCI-E dlatego 300W na linni +12V jest bardzo wazne

FSP350-60MDN Rev.A

3,3/5/12V

28/30/19,5A

-model dobry dla starszych plyt w ktorych brak 4pinATX12V

wiec proc wymaga mocnej (+3,3&+5) dodat. brak jest zlacz dla nowych dyskow SATA czy portu PCI-E ,wiec od razu widac ze to juz wiekowa konstrukcja a laczna linia (+3,3&+5) max 200W wiec tez niebardzo jesli chodzi o mocne OC

a wiec znalazlem :D i zamiescilem cytaty bo napewno jeszcze ktos bedzie mial takie pytania jak ja a nie bedzie mu za ciekawie czytac tylu stron choc jakos sie za to zabralem :D Wiec przy takiej konfiguracji jak ja lub podobnej lepiej wybrac wersje FSP350-60MDN® :) pozdrawiam

--

BENITO i Grzechu_1990 -> PRZEPRASZAM ZA WLASNA GLUPOTE, ( co do napiec juz nie bede podawal bez miernika, a co do smieci na PW to chyba nie masz racji bo wypowiadales sie na forum ale ok, koniec tematu)

Edytowane przez Jooseeph

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek chciałbym niektórych wyprowadzić z błędu. "Modecom" i "Modecom Feel" to nie jest to samo. To jest PRAWIE to samo, ale jak wiemy "prawie robi wielką różnicę'.

Nie wydaje mi się też, aby MC-Feel był cichy. Modecom jest cichy. Ja mam Modecom 300GT i gdy wczoraj włączyłem (na próbę) kompa przytrzymując wiatrak na procku, to nie byłem pewien, czy komp się normalnie włącza. Dysk startował, ale jakoś tak podejrzanie cicho było.

Z FSP mam przykre doświadczenia. Przerabiałem 2 egzemplarze i jakoś nie radziły sobie. No ale one były serwisowane, więc tutaj mógł być pies pogrzebany. Dlatego też przestrzegam przed takimi "okazjami", jak serwisowane zasilacze. Jeśli raz "puścił", to nie ma gwarancji, że nie zrobi tego jeszcze raz. Wtedy pozostaje modlitwa, aby nie zabrał ze sobą np dysku z danymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi