Skocz do zawartości
Dzolo

Warto Amd X2?

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko!

Procek dwurdzeniowy AMD 64 X2 3800+ koszyuje ok 1200zł.

Procek jednordzeniowy AMD 64 3200+ Venice kosztuje ok. 650 zł

róznica ceny ok. 50% czyli 600 zł

teraz pytanko: Czy warto inwestowac w dwurdzeniowego?

Z kompa korzystam następująco:

albo

- gram: wyłaczam wtedy wszystko: emule, torrenty (żeby odciążyc łącze), wszystko co obciąża pamięć, grafe itp. staram sie aby tylko gra męczyła kompa

albo

- winda: kilka programów odpalonych jednocześnie (różne proramy od IE do 3ds max)

Reasumując czy warto wydać kupe kasy na dwurdzeniówke jeżeli gram to tylko gram a jeżeli używam windy to nie gram (wiadomo ze gry pozeraja wszystko: ram, proca, grafe)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak robie rendering porzadnej scenki to wychodze na browara i tylko "maksiu (3ds max)" proca meczy!

tylko dla "maksia" takiego proca kupować?

w grach jest jakas różnica czy to jedno czy dwurdzeniowy?

Edytowane przez Dzolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzolo napisał(a):

Siemanko!

Procek dwurdzeniowy AMD 64 X2 3800+ koszyuje ok 1200zł.

Procek jednordzeniowy AMD 64 3200+ Venice kosztuje ok. 650 zł

róznica ceny ok. 50% czyli 600 zł

teraz pytanko: Czy warto inwestowac w dwurdzeniowego?

Z kompa korzystam następująco:

albo

- gram: wyłaczam wtedy wszystko: emule, torrenty (żeby odciążyc łącze), wszystko co obciąża pamięć, grafe itp. staram sie aby tylko gra męczyła kompa

albo

- winda: kilka programów odpalonych jednocześnie (różne proramy od IE do 3ds max)

Reasumując czy warto wydać kupe kasy na dwurdzeniówke jeżeli gram to tylko gram a jeżeli używam windy to nie gram (wiadomo ze gry pozeraja wszystko: ram, proca, grafe)

teraz kupowac najtanszego x2 za 1200zl niewarto

zbliza sie premiera conroe w wakacje gdzie porownywalny 2jajowiec bedzie po 170$ ( a x2 3800 jest obecnie po 301$) wiec ceny pewnie poleca nawet 30-50% innej opcji nie ma

teraz radzilbym kupic jak jest mus venica 3000+ oema za 500zl bo na 3500+ to ci kazdy poleci

kupowanie 3200+ to zwykla strata pieniedzy

stanieja x2 to sobie zmienisz

Edytowane przez vadzior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vadzior napisał(a):

teraz radzilbym kupic jak jest mus venica 3000+ oema za 500zl bo na 3500+ to ci kazdy poleci

kupowanie 3200+ to zwykla strata pieniedzy

3000+ tanszy od 3200+ o jakies 130 zł. dlaczego kupowanie 3200+ strata kasy? zawsze 200 Mhz wiecej!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rafifeo napisał(a):

poniewaz o te 200 Mhz to juz na pewno podkrecisz... dzis srednio te procki lataja o 500 Mhz wiecej :)

tak z kazdego zrobisz @

generalnie z 3200+ wiecej wyciagniesz niz z 3000+ a kasa wieksza

tak myśle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzolo napisał(a):

tak z kazdego zrobisz @

generalnie z 3200+ wiecej wyciagniesz niz z 3000+ a kasa wieksza

tak myśle?

generalnie roznia sie tylko mnoznikiem i napisem architektura rewizja ta sama

modele sa dla wyciagniecia wiekszej kasy od klientow nie kazdy musi wiedziec co to oc

Edytowane przez vadzior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

ja ci powiem że warto icon_smile3.gif spójrz na muj sprzęt i wyniki w 3D Marku ! icon_biggrin3.gif

Tak? Powiadasz... Ciekawe jaka była by różnica w grach gdybyś zamiast X2 wrzucił do tej konfiguracji San Diego 3700+. Podejrzewam, że niezuważalna. Ale jak ktoś lubi się chwalić wynikiem 3DMarków do fakt... X2 koniecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@methyl1test

Jak tam uważasz, ale weź pod uwagę, że X2 w aplikacjach jest sporo wydajniejszy i nie raz się zdarza, że wykonujesz chociaż by dwie czynności jednocześnie i w takim przypadku też jest wydajniejszy, ja osobiście jestem za kupnem X2, też sobie kupię za jakiś czas.

Pozdro....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thenat17 napisał(a):

ja ci powiem że warto :) spójrz na muj sprzęt i wyniki w 3D Marku ! :D

ta a wyniki z trzy de smarków zawdzięczasz tylko X2 dwie grafiki to tylko dla ozdoby

czy się opłaca ... sam zadawałem to pytanie, wsumie to nikt do końca mi niodpowiedzial ale się zdecydowałem i kupiłem

czy sie opłaca (po zakupie) średnio dalej to wiem :P

poniżej link do pliczku excela (spakowany rarem!! działą niewiem czemu ściąga jako index.phb :/)

można zobaczyć o ile wyniki w 3D smarkach się poprawiły przez zmianę samego procka (wykreskiki i mnóstwo liczb) ile przez kręcenie itp.

porównanie w excelu

w grach odczuwam różnicę choć niewielką

5minut 800MB plik avi konwertowałem Divx'em 6.1 (najlepszy profil) przez 8minut (pracowały oba rdzenie), plik wynikowy 27MB - niewiem czy to dobrze czy źle ;P (pamiętam tylko, że przy Bartonie 1,5h konwertowałem ok. 4h)

Edit:

jeszcze jedno o czym zapomniałem napisać, do 3800+ i 4000+ dają tandetne chłodzenie (alu z niewielkim wiatraczkiem z nalepionym plastrem termoprzewodzącym :|) - mogę wysłac fotkę jak komuś zależy

Edytowane przez acp___

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi