Skocz do zawartości
FumFel_20

Co mam zrobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Siema.

Już kiedyś pisałem o tym ma forum ale nie dostałem odpowiedniej informacji.Natomiast mam to co w podpisie (o proca chodzi).Napaliłem się strasznie na 1700+ 0.13 mikrona AIUGA z odblokowanym mnożnikiem.Wiem że można odblokować i u mnie mnożnika ale ja mam dwie lewe gałki oczne i to nie wchodzi w rachube :) .Pozatym proc jest na gwarancji i nie chcę go ruszać.Więc co będzie lepsze.Sprzedać na Allegro mego antka 2000+ i kupić właśnie tą AIUGE 0.13 mikrusa poto żeby go puścić na 166mhz FSB czy zostawić tego 2000+ 0.18 mikrusa?

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie dlatego chcę zamienić wyżej taktowany procek na niżej taktowany.AIUGA ma odblokowany nożnik,technologia 0.13 mikrona, mniej się grzeje, lepiej kręci.A mój 2000+ jest na tech.0.18 mikrona, bardziej się grzeje, niema odblokowanego mnożnika, hu*wo się kręci.Wszystkie fakty mówią mi - sprzedaj sprzedaj :) .Jak bym się skusił na taką podmianke to nawed jeszcze by mi troszke kasy zostało :) .

Co inni na to??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja wlasnie smigam na g7vax i tbredku 1700 AXDA b0 stepping:)

taktowany na 1,12 GHz mial temp . ok 33 C :))) taktowany nominalnie ma temp. 47 C przy zamknietej budzie (cieplo w pokoju) na coolerku Igloo 2310 :)

dzis w ogole to mialem male halo z kompem - jak wlozylem procka to mi sie win xp wieszal przy bootowaniu. Teraz chodzi normalnie tyle ze mi sie komp zrestartowal raz i obawiam sie ze albo to wynik za ostro ustawionych pamieci albo temp. mobo :-/

Pozniej w ogole mi sie wieszal podczas startu BIOS ehh.

Moze to wina nowego BIOSa f9 :-/

narazie jednak problemy znikly - komp to jednak archiwum x :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemasz Limerro :)

Z kąd Ty mieszkasz?Pytam bo wątpie żeby w Giżycku był dostępny ten procek, wiesz , tu wrony zawracają i bociany pionowo startują :) Może byś mi kupił ten procek i wysłał :) Np.za pobraniem, chyba że w ostateczności wpłata na konto, ale nie preferuje takiej transakcji :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie zastanawialem czy nie zamienic mojego 1.6+ palomino na nowego 1.7+ tbred ale kumpel sobie taki wlasnie sprawil i nie moze go na fsb 166 odpalic a moj spoko lata na 180 przy dobrym chlodzeniu lub wc wiec zostaje przy starym procu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie zrobiłem taką podmiankę i jestem w miarę zadowolony. W miarę bo mi jakoś nie chce chodzić na wyższych mnożnikach niż 10 (przy FSB 166). Jeszcze spróbuję posmarować chipset Arctic Silverem :)

Aha, CS od razu możesz sprzedać z prockiem - nie pasuje do nowego Athlona. Na forum był topic o tym jak to przez CS-a nie odpalał się komp z nowym Athlonem. Większość gościa wyśmiała, ale nie mieli racji.

Jak spojrzysz na spód Athlona Palomino to widzisz takie "cosiki" (ja tam nie wiem co to jest :) ). W Athlonie 0,13 znajdują się one u góry wokół rdzenia. I CS po prostu musiałby leżeć na nich... Chyba że Twój ma inną budowę - ja miałem Thermaltake'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FumFel_20 nie poddawaj się od razu, ja mieszkam nie daleko Rzeszowa, który tez nie jest jakimś zagłebięm i pisałem maila do jednego z, według mnie lepszych sklepów, i napisali że mają Athlony Xp1700+ 0.13 za 285 zł brutto więc nie poddawaj się na starcie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej sprawdz czy te ramy pujdą na 166MHz bo możesz sie niemile rozczarować , też chciałem chciałem zmienić proca na 0,13 i puścić na FSB 166 i [gluteus maximus] , max co chodzi to 152MHz i niewiem czego to jest wina , chyba płyty , pamięc sprawdzałem chodzi bez problemu na 166MHz , proca napewno niejest wina bo zminiałem mnożnik na niższy . I w tej chwili moge max proca taktować 1.9GHz (12,5 x 152) przy tak niskiej częstotliwości nie musze mu nawet Vcore podnosić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurna no mam się nie załamywać, to jak mam kupić proca skoro u mnie na wsi niema???Nie kupie przez net bo mi dadzą napewno na steppinu A0.Chciałbym najpierw zobaczyć oznaczenie tego proca to dopiero bym brał.Pozatym niewidziałem jeszcze sklepu internetowego gdzie jest opis jaki to proc czy na setppinu A0 czy B0 a tam tylko jest napisane ze na 0.13 mikrona więc to jest kupowanie w ciemno.Co mam zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurna no mam się nie załamywać, to jak mam kupić proca skoro u mnie na wsi niema???Nie kupie przez net bo mi dadzą napewno na steppinu A0.Chciałbym najpierw zobaczyć oznaczenie tego proca to dopiero bym brał.Pozatym niewidziałem jeszcze sklepu internetowego gdzie jest opis jaki to proc czy na setppinu A0 czy B0 a tam tylko jest napisane ze na 0.13 mikrona więc to jest kupowanie w ciemno.Co mam zrobić?

koniec jezyka za przewodnika ze tak powiem zadzwon tam gdzie maja 0,13 um i spytaj czy DUT3C :)

u mnie w Gliwicach sa po 270zl w sklepie bodajze :)

na gieldzie za 260 zl kupilem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...