Skocz do zawartości
dr_Misiek

Chieftec Gps-450aa-101a Vs Hpc-420-302-df

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam obecnie zasiłke CHIEFTECA model HPC-420-302-DF, jednak mam możliwość wymienić go bez absolutnie żadnej dopłaty na GPS-450AA-101A. Poniżej wkleiłem dane techniczne ze strony producenta, nie wszystkie rubryki zdają się jednak przemawiać za 450W, konfigracja mojego kompa jak w podpisie. Proszę o podpowiedź czy wymienić, jesli tak to jakieś krótkie uzasadnienie, niestety na zasilaczach nie znam sie jakoś rewelacyjnie :mur:

HPC-420-302-DF

AC INPUT | 115-240V | 50-60Hz | MAX 420W

DC PUTPUT

+5 V -------- +3,3 V -- | -- +12V1 -------- +12V2 -- | -- -5V -------- -12V -------- +5USB

40A ----------- 30A ---- | ---- 15A ----------- 18A --- | -- 0,3A -------- 0,8A ---------- 2A

--------- 220W --------- | ----------- 216W ----------- | -- 1,5W -------- 9,9W -------- 10W

GPS-450AA-101A

AC INPUT | 100vV -- ~1127V --- 9A

-------------- 220V -- ~240V ---- 4,5A

CD OUTPUT

+5 V -------- +3,3 V -- | -- +12 V1 -------- +12 V2 -- | -- -12 V -------- +5 USB

28A ---------- 30A ----- | ---- 14 A ----------- 15 A --- | -- 0,5 A ------------ 2 A

--------- 145W --------- | --- 168 W --------- 180 W -- | --- 6 W -------- 10 W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem bez watpienia hpc - ta seria produkowana w sirtecu (tam robia tez psu antec) - znacznie wyzsza jakosc

gps - przyznaje sie bez bicia, nie pamietam gdzie je robia

ponadto spotkalem sie kilka razy z niepochlebnymi opiniami na forach co do wahan napiec w gps, wiekszych niz w hpc, ale nie pamietam gdzie -> polecam pogrzebac w necie za testami, przejrzec fora tylko uwazaj bo mozesz zginac w gaszczu informacji o zasilkach chiefteca :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta seria produkowana w sirtecu (tam robia tez psu antec) - znacznie wyzsza jakosc

NIE

Zasilacze Antec nie sa produkowane przez Sirtec'a (o ile wiem nigdy nie były!). Producentem jest CHANNEL WELL TECHNOLOGY CO LTD co łatwo sprawdzić po kodzie UL.

Natomiast co do jakości ... hmmm ... w tej chwili nie mogę z czystym sumieniem polecać żadnego zasilacza firmowanego przez Chieftec'a.

gps - przyznaje sie bez bicia, nie pamietam gdzie je robia

To może się dowiedz zanim zaczniesz tworzyć własne teorie n/t zasilaczy?

ponadto spotkalem sie kilka razy z niepochlebnymi opiniami na forach co do wahan napiec w gps, wiekszych niz w hpc, ale nie pamietam gdzie -> polecam pogrzebac w necie za testami, przejrzec fora tylko uwazaj bo mozesz zginac w gaszczu informacji o zasilkach chiefteca :)

A ja słyszałem że w ameryce biją murzynów :P

Na tym forum i w serwisie Tweak.pl są testy zasilaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPS-450AA-101A takie mam obecnie (juz nie dlugo). napiecia:

Standart to 12,20. a przy "obciazeniu" (w moim przypadku to poprostu tryb 3d np, gra) spada do 11,98.

Moja konfigiracja to nForce2 Ultra, AMD 2600@3200; HDD 200Gb 7200; DVD; 2x512 DDR; GForce 6800le@16/6; 4x92mm wiatrak; Audigy2 i LAN 3Com.

Po zmianie karty graficznej z radzia 9500 na w/w zaczal "swierszczec".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi