KRzO1 Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Witam Otóż mam dziwny problem mój komp jak w sygnaturze. 1. Zasilacz ma moim zdaniem conajmniej dziwne napięcia otóż: linia 12V ta na molexie jak i na 4pinowej wtyczce ma napięcia o wartościach 12.15V +- 0.02V linia 5V na molexie ma napięcie 4.97V +- 0.01V Zabawa się zaczyna jak zapuszczę np Prime'a albo inną alplikację obciążającą kompa wtedy napięcia zmieniają się moim zdaniem zbyt drastycznie tzn.: linia 12V -> napięcie > 12.3V linia 5V -> napięcie < 4.94V Napięcia oczywiście mierzyłem miernikiem!!! Moim zdaniem nie powinno być takich skoków napięcia w stresie :mur: . Chciałbym się poradzić czy mam zanieść ten zasilacz do serwisu czy nie. Jeśli ktoś miał podobny problem lub wie o co chodzi prosiłbym o pomoc :cry: 2. Jeśli zapuszczę proca na szynę 200 w Primie wszystko super komp po 12h żadnego zwisu. I znowu w tym przypadku zabawa zaczyna się gdy odpalę jakąś grę (3D MARK'i full stable) momentalnie VPU Recover resetuje grafikę i tak kilka razy aż pojawia się komunikat że nie może przywrócić GPU do poprzedniego stanu i trzeba restartować kompa. Przypominam że dzieje się tak tylko jeśli procek hula na szynie 200 bo jak dam FSB 166 i takie samo napięcie to działa normalnie. Czy to też może być wina zasilacza jeśli nie to dlaczego tak się dzieje? Wszystkim którzy potrafią mi pomóc dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Sprawa jest prosta: Twój badziewny Asus pobiera zasilanie dla procka z linii +5v, do tego Radeon 9550 również obciąża piątkę, co powoduje, że +12v praktycznie jest nieobciążone, a więc masz źle dobrany zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczeta10 Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Temat wałkowany juz kilka razy :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRzO1 Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 a co jeśli zmienię grafę na GF 6800 któregokolwiek da się to jakiś pogodzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Twój badziewny Asus [...] Ić stont bo ciem kopnem! :P Jak na tego typu konfig zasilacz zachowuje się poprawnie. Skoki napięcia +12V nie są na tyle duże żeby spowodować jakieś problemy (w tym konkretnym komputerze), a samo napięcie nie przekracza normy. Tak jak mówi Benito - źle dobrany zasilacz :( Ten model jest projektowany pod "nowe" płyty i linia +5V jest w nim za słaba dla podkręcania procka przy zasilaniu takim jakie masz na swojej płycie (czyli z +5V). Problem z "VPU recover" może być spowodowany chwilowym wzrostem poboru prądu, na tyle małym że zasilacz nie wykrywa "zwarcia" - ale karta graficzna jest czuła na skoki napięcia. Prawdopodobnie na płycie zasilającej procka z linii +12V ten efekt by nie występował (ale to by trzeba sprawdzić doświadczalnie), czyli z bólem ale muszę się zgodzić z Benito ... Asus i wszystko jasne ;) Sam używam płyt Asus'a pod AMD, i przyznaję że w końcu zamontowałem zasilacz o wydajności 45A na linii +5V :zonk: Zmiana karty na inną ma sens tylko wtedy jeśli nowa będzie miała główne zasilanie z +12V - czy "dowolny" GF6800 tak ma tego nie wiem. Raczej nie (nawet jeśli ma podłączone +12V to nie jest ono głównym zasilaniem karty). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Ostatnio składałem kompy na Asusach (na szczęście zasilanych z +12v), strasznie badziewne płyty z powycinanymi przetwornicami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRzO1 Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 to w takim razie jaką płytę byście mi polecili z zasilaniem procka 12V ale nie drogą oczywiście pod mojego AXP? tzn mam na myśli coś z nF2 ale tak do 150zeta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRzO1 Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 mam jeszcze jedno pytanie z jakiej linii jest napięcie dla procka na płycie asus a7n8xe-delux? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 z jakiej linii jest napięcie dla procka na płycie asus a7n8xe-delux?+5V, układ zasilania jest taki sam jak na pozostałych Asusach z tych roczników ;) (tylko 2 fazy). Szukaj dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Sprzedaj proca i mobo-kup coś na s939 a jak nie starcza kasy to s754-dopłacisz niewiele a będzie wydajniej no i ciągnąć bęzie z 12v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spike Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 Sprzedaj proca i mobo-kup coś na s939 a jak nie starcza kasy to s754-dopłacisz niewiele a będzie wydajniej no i ciągnąć bęzie z 12v No ale czy taki zasilacz 350W wystarczy na powiedzmy najtańszą wersje s939 (Sempron64 3000 s.939+Asrock K8 939Dual-Sata II) + jakas nagrywara + 2 dyski + 1gb ramu i grafe (w moim przypadku gf 440mx + sb live 5.1) :unsure: ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRzO1 Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 A jak się rzecz ma na płycie ASUS K8N z tym zasilaczem do tego planuje walnąć Sempa64 2800 albo A64 2800 jak jest z liniami napięcia dla proca i karty graficznej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Tu masz zasilanie z 12-stki i 3-fazy więc będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRzO1 Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Dzięki BENITO to już koniec moich zmagań z tym zasilaczem jutro idę do sklepu po nową płytkę :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...