Skocz do zawartości
Majdan

Epox 8kha+

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj spotkało mnie niemiłe rozczarowanie w zwiąsku z tą płytą , kupiłem sobie Athlona XP 1700+ B0 i max FSB na którym chodzi stabilnie to tylko 153MHz ! Niezależnie od mnożnika ! Napewno niejest to wina pamięci bo sprawdzałem gdzie indziej i chodzą spoko na 166MHz mimo iż są one DDR266. Tym bardziej procesora bo przy FSB 153 i mnożniku 12,5 chodzi stabilnie przy standardowym napięciu .Pmyślałem że może flash innego BIOS`u moze pomoże , jaki polecacie BIOS dla niej do kręcenia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobny problem na konfigu jak nizej. Powyżej FSB 150 nie idzie, bez znaczenia czy przy mnożniku 10 czy 12,5. Tyle że Ty masz proca o stepingu BO, nie wiem, moze czasem poprostu zdażają się takie buble?? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam na swoim asusie a7v8x na 1800xp agoja :) magistrale 145 temp na procku przy miedzianym qlerze 40C ale boje siekrecic dalej bo mam pamieci no name 266 ;p niby po 3 godzinach grania jak sprawdzam pamiec i nie jest wcale goraca! ale nikgdy nie mozna byc pefnym nonajmof :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobny problem na konfigu jak nizej. Powyżej FSB 150 nie idzie, bez znaczenia czy przy mnożniku 10 czy 12,5. Tyle że Ty masz proca o stepingu BO, nie wiem, moze czasem poprostu zdażają się takie buble?? :?

Mi sie zdaje że proc niema znaczenia co do wyskości FSB :? .Gdzieś w domu mam durona 650MHz i Athlona 800MHz może je wygrzebie i sie przekonam czy na nich też nie pujdzie fsb powyżej 154.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie zdaje że proc niema znaczenia co do wyskości FSB :? .Gdzieś w domu mam durona 650MHz i Athlona 800MHz może je wygrzebie i sie przekonam czy na nich też nie pujdzie fsb powyżej 154.
Jeszcze myślałem czy nie jest to wina zasiłki :? bo napięcią lecą strasznie w dół, zwłaszcza 3,3... A jakie masz objawy, postuje i w windzie są problemy czy wogóle nie wstaje??

BTW: Ile chcesz za te DDRy?? Jakie układy, jak śmigają??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasiłka odpada , pobór napięcie przy FSB 133 czy 166 raczej nie wzrasta kiedy częstotliowść proca jest identyczna , objawy są troche dziwne przy FSB 160 windows sie uruchamia i odrazu restartuje a przy 166 komp nawet nie wstaje , na wyświetlaczu pisze 2b.Sprawdził bym na innym procku ale mam tylko durona 650 z odblokowanym mnożnikiem a minimalny mnożnik to 6 :( więc sprawdzić na nim niedarady. Co od ramów są one na kościach Nanya dokładne oznaczenia to "nt5ds16mbbat-7k" u mnie śmigają przy fsb 152 jeszcze wyżej nie sprawdzałem.Co do ceny to tak ze 100zł chyba gdzieś tyle są warte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem że z dzielnikiem CPU:MEM 1:1. Jaka masz rev płyty?? ponieważ rev1.0 nie posiadały dzielnika PCI 1/5 i mało kto na rev1.0 przekraczał FSB 160mhz! płyta ma niby tabelczke ale nie ma DIPów można w lutować ale nie wiadomo czy to pomoże (z A7M266 dało rade :) ). Dopiero płyty rev 1.1 , rev 2.0 i wyżej supportowały dzielnik PCI 1/5 i na nich już można było przekraczać wysokie synchroniczne FSB

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Majdan ja na 8KHA+ na biosie 2314 (chyba ten :/ ) wyciskałem 198mhz FSB z tej płytki. Możliwe że KT266A w wydaniu Epoxa już nie jest takie łaskawe dla TBredów bo wkoncu FSB które można było osiągać na tej mobo w stosunku do chipsetu i dzielników było prawie niemożliwe!. BTW. która masz rev? 1.2? czy 2.0? ta druga lepiej kręciła FSB. Może pamiątki blokują? daj na Normal lub najsłabsze timmingi i próbuj dalej jak nie to poprostu trzeba zacisnąć zęby i jechać na tym lub zmienić płytke...

pzdr Tristan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem że z dzielnikiem CPU:MEM 1:1. Jaka masz rev płyty?? ponieważ rev1.0 nie posiadały dzielnika PCI 1/5 i mało kto na rev1.0 przekraczał FSB 160mhz! płyta ma niby tabelczke ale nie ma DIPów można w lutować ale nie wiadomo czy to pomoże (z A7M266 dało rade :) ). Dopiero płyty rev 1.1 , rev 2.0 i wyżej supportowały dzielnik PCI 1/5 i na nich już można było przekraczać wysokie synchroniczne FSB

pzdr

Mam rev. 2.0, niestety nie wiem czy ma dzielnik 1/5, jedne źródła mówią że tak inne że nie :? Jesteś pewny że rev. 2.0 ma dzielnik 1/5??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"...Jesteś pewny że rev. 2.0 ma dzielnik 1/5??..."

Heh- tego nikt nie jest pewien- oficjalna specyfikacja KT266A nie przewiduje dzielnika 1/5- poczytaj sobie o tym w linku, który podałem wcześniej.

Coś w tym jednak jest- ja wyciągam FSB 180 z paclem w d.pie- przy dzielniku 1/4 wartości PCI i AGP uniemożliwiałyby poprawne działanie kompa- A JEDNAK DZIAŁA. I nie ma co sugerować się programami testującymi np sandra- one zawsze pokażą max dzielnik 1/4.

TUTAJ znajdziecie więcej o istnieniu/nieistnieniu dzielnika 1/5 na 8KHA+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Majdan ja na 8KHA+ na biosie 2314 (chyba ten :/ ) wyciskałem 198mhz FSB z tej płytki. Możliwe że KT266A w wydaniu Epoxa

Czyli dzielnik 1/5 MUSI byc...( :?: )

sprawdzałem moja 8KHA+ częstotliwościomierzem jest to coś w rodzaju oscyloskopu tylko że max do 80mhz płyta nie ma dzielnika 1/5 i 1/6! jedynie 1/4!

Huh?! 8O Czyli sam sobie zaprzeczasz bo jezeli jest tylko 1/4 to JAKIM CUDEM jechales na 198FSB (~50PCI 8O :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój epox to rev. 2.0. Czego to cholera niechce chodzić powyżej FSB152 co za <font color="#FF0000">[ciach!]</font>.

Najpewniej dlatego, ze nasza plytka nie obsluguje jednak dzielnika 1/5...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poświęciłem się :wink: i sprawdziłem to dla WAS:

mój Epox 8KHA+ vmoded, bios 8khal00, AthlonXP 1700 0.13 um, DDR 512MB nanya CL 2.5

Dołączona grafika

Max FSB to u mnie 194.83MHz. AGP pracuje wtedy (w/g sandry) na 98MHz (def nie pamiętam) a PCI na 49MHz (def 33)- dzielnik niby 1/4. Przy takich częstotkiwościach to raczej uszkodzeniu uległy by karty AGP I PCI- a jednak nie. Może więc jednak ISTNIEJE dzielnik 1/5 na 8KHA+...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... miałeś sprawdzić tamte stare procki (athlon, duron)- sprawdziłeś? Jeżeli tamte pójdą na więcej niż 152fsb to będzie znaczyło, że masz płytę do d.py!

A może to procek... Masz Athlona na steppingu B0- ja mam na A0. Może na B0 też nie przekroczę 152fsb.

Koniecznie sprawdź te stare proce!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... miałeś sprawdzić tamte stare procki (athlon, duron)- sprawdziłeś? Jeżeli tamte pójdą na więcej niż 152fsb to będzie znaczyło, że masz płytę do d.py!

A może to procek... Masz Athlona na steppingu B0- ja mam na A0. Może na B0 też nie przekroczę 152fsb.

Koniecznie sprawdź te stare proce!!!

Na razie nie sprawdziłem , biore sie zaraz do roboty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To juz troche stary watek,ale ja wiem dlaczego nie ida Ci wieksze fsb,mam ten sam problem.problemem jest radeon 9500/9700 , on nie lubi duzego agp,a takie wlasnie jest na podkreconym 8kha+ (dzielnik 1/4).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...