Skocz do zawartości
adrian

Zalman NB32J - radiator na chipset

Rekomendowane odpowiedzi

Musze (koniecznie :evil: ) wyciszyć moj nowy nabytek - GF3 Gainwarda. Chodzi mi po glowie przylepienie w/w radiatorka do grafy i dmuchanie na niego wolnym wiatrakiem z gory. Czy ktos z Was ma/widzial/czytal o podobnym rozwiazaniu? Zastanawiam sie, czy to wystarczy na ta karte. Sam Zalman twierdzi, ze na nia (z cichych rzeczy) to tylko ZM-80HP - a to juz troche ponad 100zl. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adrian nie kombinuj - ten NB32J jest dobry do chlodniejszych kart typu GF4MX lub R9000 - na GF3 jak jeszcze podkrecasz to musi byc chlodzenie aktywne - posluchaj Rafala cooler z procka to dobry kierunek

a o tej "szszsz...uszarce" (od firmy Ideal Elethermal) na Gainwardzie wiem z autopsji - mialem problem co dac i udalo mi sie dorwac (za browce) coolerek BOX od Celka 366 - wlasnie jestem w trakcie obrobki - dzis obnizylem "kolniez" we wlocie wentylatora zeby latwieje zasysal powietrze - jeszcze go nie zalozylem a juz mam w planch cos lepszego (bo ten dla odmiany nie szumi ale bzyczy - jak to male wentylatorki maja w zwyczaju) :(

w linku ktory wrzucilem masz specyfikacje tego syfka - szukaj czegos wiekszego i wydajniejszego od niego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za sugestie :)

Pomierze sobie dziurki w karcie ;) i przejde sie na WGK w weekend, moze cos znajde.

Rozejrzalem sie jeszcze i widze cos dla siebie: niektore firmy (np AKASA, Spire) robia miedziane coolery dla Socket 370 do obudow 1U - moze cos takiego zarzuce, jak znajde.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem wg Waszych zalecen: znalazlem na allegro nieduzy miedziany coolerek (Colorful First Eye) i podmienilem wyjca na Gainwardzie na to cos. Musialem zdjac oryginalny wiatrak (tez wyl niemozebnie).

Poniewaz nie mam miejsca w budzie na umieszczenie wentylatora a'la Zalman (wyciszenie przeszkadza) to radiator przykleilem zeberkami rownolegle do slotow PCI, a za plyta gl. postawilem cichutkiego Sunona 2300rpm zeby dmuchal na niego - i zrobilem (z tektury :) ) cos w rodzaju tunelu, zeby wialo prosto na radiator. Wywalilem tez wszystkie sledzie z obudowy, zeby powietrze moglo sie wydostawac na zewnatrz.

Troche sie napilowalem brzeszczotem w miedzi - jakis (chyba) kondensator przeszkadzal. Radiator wchodzi prawie na styk pomiedzy plastik slotu AGP, a radiatory na pamieciach karty.

Pogralem z godzinke w SOFII, potem obejrzalem jakiegos DivX'a i chyba sprzet zyje. A ta cisza! :D

Dzieki za rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak z odczepianiem tego radiatora jak jest na super glucie, probowal ktos ???

Ukrecasz go bez problemu, jesli tylko nie przesadziles zbytnio z dawka kleju :)
hmm, a jak ktos Cie przestraszy w momencie nakladania kleju i zacisniesz wtedy mocniej tybke i wyleje Ci sie pol jej? ale zonk wtedy ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi