mateo1977 Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 panowie uzylem opcji szukaj i po 2 godzinach mam dosyc. zadalem pytanie innym watku o zblizonym temacie i tez nieuzyskalem pomocy. chodzi mi oto ze chcial bym w biosie karty zmienic taktowanie tej karty . jako ze kompletnie niemialem do czynienia z biosem karty prosze o jakis drogowskaz jak to sie robi krok po kroku.tych ktorych w ku.. watkiem poprostu przepraszam tym pomocnym dziekuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 Musisz mieć program którym "wyssiesz" obecny BIOS z karty i go wyedytujesz. Dla Radeonów jest to Radedit. Jak go będziesz miał daj znac 8) Potem zapisujesz bios ze zmienionym taktowaniem i zostaje jeszcze wgranie nowego BIOSu karty graficznej. Robi się to bardzo podobnie do flash'owania BIOSu płyty głównej. BTW - nie wiem jak to się ma do 9000Pro bo z nim były dziwne atrakcje, ale powinno zadziałać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateo1977 Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 program juz mam. i teraz pytanie jak nim zgrac swoj bios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Tzn. gdzie zgrać? Rozumiem, że problem jest aby obecny BIOS pojawił się w programi i aby była możliwość jego edycji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateo1977 Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 jeaeli bys mogl to napisz kroczki jakie nalezy zrobic zeby go wlasnie zgrac zmodyfikowac i wgrac juz zmodyfikowany. a bede ci dozgonnie wdzieczny;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Może jutro ok? Bo dziś jestem już naprawdę wykończony. A jak miałbym jeszcze szukać tego Radedita po dysku to już w ogole :P Jutro napisze 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateo1977 Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 spoko. tylko niezapomnij ;) jutro dobra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 Za pomocą programu radedit (ja mam wersję 1102) otwierasz plik z biosem swojej karty i suwakami ustawiasz częstotliwości zegara i pamięci , po czym zapisujesz tenże plik z biosem - potem zrzucasz go na dyskietkę . Startujesz z dosowej dyskietki , na której masz dodatkowo następujące pliczki : - atiflash.exe - atiflash.cfg - dos4gw.exe - biosik karty i z linii poleceń wpisujesz : atiflash.exe -f -p 0 xxx.bin gdzie xxx.bin to bios do wgrania (ten przygotowany przez ciebie) , a 0 to CYFRA ZERO Po pojawieniu się komunikatu o zapisie biosu robisz restart i jest git! Nawet jakbyś trochę przegiął i po wejściu do windy wszystko zwisło , to zawsze możesz mieć drugą dyskietkę z orginalnym biosem i przywrócisz go tak jak było oryginalnie . Moja sugestia : używając radedit zwiększaj częstotliwości co 5 MHz - jest to czasochłonne i denerwujące , ale masz rozeznanie ile zyskujesz podnosząc taktowanie - u mnie w pewnym momencie zaczęła spadać wydajność karty i trzeba było zmniejszyć taktowanie . Po każdym flashu biosu jakiś 3DMark zapuść na chwilkę i będzie widać jak to idzie . p.s. wszystko co opisałem eksperymentowałem na swoim Radku - na biosie Club3D dużo lepiej hula , ten z Herculesa jakoś chyba słabszy , czy coś... Kwestia uzyskania biosu ze swojej karty jest mi znana tylko z teorii - nigdy nie robiłem tego osobiście ale z tego co wiem , ma to być tak : - używając flashrom.exe wpisujesz polecenie : flashrom.exe -s 0 aaa.bin gdzie aaa.bin jest nazwą orginalnego biosu karty a 0 to LICZBA ZERO - dokonujesz modyfikacji taktowania tak jak opisałem wyżej Flashrom możesz zassać z http://www.radeon2.ru/bios/bios_flashrom.zip natomiast dodatkowe informacje n/t zgrywania biosu przewinęły mi się kiedyś przed oczami - bodajże przy kwestii zamiany 9500/9700 na 9700pro - poszukaj , bo nie jestem pewien . Jeśli mylę się w czymkolwiek niechaj obeznani natychmiast mnie poprawią , bo chłop będzie miał problem , a nie chciałbym , żeby przeze mnie... pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateo1977 Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 prosze ludzie pomoszcie .atiflash.exe mi uruchamia wlasnie ten program i co musze teraz zrobic zeby wgrac swoj bios ( nazwa gaga.rom). z gory wielkie dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 Jeśli masz już atiflash.exe to weź dyskietkę i formatując ją utwórz dysk startowy MS-DOS . Potem na ten dysk startowy wrzuć te pliki , co w poprzednim poście ci napisałem i wpisz polecenie po uprzednim bootowaniu kompa z dyskietki : atiflash.exe -f -p 0 gaga.rom rozumiem , że gaga.rom to twój biosik wyssany z karty i przerobiony za pomocą radedit... Po pomyślnym skończeniu upgreadu wyświetli ci komunikat : 64xxx of 64xxx bytes verified zamiast wartości wpisałem xxx bo nie pamiętam , jakie u mnie były , ale obie wartości powinny być identyczne , np 64123 of 64123 bytes verified pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 Jedna drobna uwaga na początek... Przed zmianą taktowania grafy ( przed wgraniem wyedytowanego biosu) na wyższe przetestuj najpierw swoja grafe czy będzie zupełnie stabilnie działac z nowymi ustawieniami.. Ale to zapewne wiesz.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 jesli chodzi o krecenie karty przez bios to wszystko o nvidia jest opisane na http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=17158 ... u mnie ta metoda dziala na gainwardzie (opis) ........ ze standardowego 200/400@250/550 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...