Bieniu79 Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Witam Zastanawiam się nad stworzeniem sobie Raida 0. Na ten cel chcę kupić dwa nowe dyski. No i pytanie jest jakie. Myślę, że pojemność 2x160 GB mi zupełnie wystarczy. Popatrzyłem po cennikach i forum i zastanawiam się nad tym WD http://sklep.benchmark.pl/pelny_26366.html Miał ktoś do czynienia z tymi dyskami? Nie obsługują one NCQ i nie wiem czy się tym martwić. Gdzieś czytałem, że NCQ może nawet zwalniać dysk. Czy to prawda? Kolejna sprawa to jak się sprawuje Raid 0 utworzony na kontrolerze nVidii, który siedzi w chipsecie NForce 4 Ultra. Czy może lepiej zainwestować w osobny kontroler? Na koniec jeszcze jedno pytanko. Jak zrobię macierz na tym kontrolerze co mam, a po jakimś czasie zmienię kontroler to czy macierz to przeżyje czy trzeba ją będzie tworzyć od nowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Becel Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Witam. Też się zastanawiam nad raidem i mam na oku te same dyski, bo według producenta jest to wersja dysków produkowanych z myślą o rajdzie. Co do pytania nie jestem pewien ale chyba będzie trzeba nowa macierz stworzyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaniBhaal Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Jou! Zdecydowal sie ktorys z Was na te dyski? Dajcie znac jak sie sprawuja, sam zaczalem sie nad nimi powaznie zastanawiac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Becel Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 hehe. Sam czekam na jakies opinie jeszcze mam na oku samsung SP2504C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bieniu79 Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 (edytowane) Ja bym się zdecydował tylko muszę się upewnić czy zmiana kotrolera RAID jest równoznaczna z utratą macierzy czy nie. Edytowane 29 Marca 2006 przez Bieniu79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Becel Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 Dowiedzialem sie, ze nie zawsze, ale jednak bym nie ryzykowal tylko zgral je gdzies. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 zamiast czekać na gotową odpowiedz, może byście sobie poszukali, jest coś takiego jak wyszukiwarka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...