ramzi66 Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 (edytowane) Witam !! mam dylemat ktorą dystrybucje zainstalować Free MAndriva Linux 2006 czy Fedora Core 4 Moze jakies razy porównania swoje opinie, bede wdzieczny Pozdrawiam Edytowane 25 Marca 2006 przez ramzi66 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eef Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Moze fedora core 5? nowsze wersje wszystkiego (glownie jajko) niz oferuje obecnie mandriva lub FC4, co przy nowym sprzecie (laptok na sonomie) nie jest bez znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ghost_dog Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 (edytowane) zainstaluj ubuntu :) nie no, to pytanie nie ma sensu bo kazdy ci poleci swoje ulubione distro Edytowane 25 Marca 2006 przez ghost_dog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lofix Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 wypelnij ankiete na http://jakilinux.org Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lock@ Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Zależy na jakim etapie znajomości lunuksa jesteś. Jeśli całe życie Windows to polecam Mandrive na początek. Fedora to już lepiej 5 A jak chcesz się czegoś nauczyć to Slax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uffizi Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 no kolejna bzdura...ze ktos przyzwyczajony do windowsa to odrazu mandriva? inne dystrybucje nie maja KDE ? :lol2: obydwie fedaora i mandriva sa oparte na RPMach wiec w obydwu przypadkach beda problemy z zaleznosciami pakietow..osobiscie instalowalbym fedore (tam przynajmniej jest gcc ;) chyba ze w mandrivie juz jest domyslnie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramzi66 Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 zastanawialm sie tez nad kubunty, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 Jedno i drugie to straszny shit. Zdecydowanie SUSE 10. (Nie chodzi mi o Open Suse bo to taki sam shit jak dwie dystrybucje w temacie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuco22 Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 (edytowane) Jakby to powiedzieć...każdy linux to z lekka :mur: :lol2: Ale jeśli masz zamiar sie męczyć z linuxem to nie zabieraj się nawet za Mandrive w wersji Free. To naprawde nie jest przyjazny linux, jak to próbują wmawiać autorzy.To się gorzej wiesza od Win 98 :lol: I żeby nikt tu nie próbował zaprzeczać że linux sie nie wiesza :D Jak ktoś wspomniał przetestuj może Fedore 5 Z tego co używałem to najbardziej by mi pasował Aurox.Jest nowa wersja 11.1. Edytowane 28 Marca 2006 przez tuco22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DirtZ Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Moze fedora core 5? nowsze wersje wszystkiego (glownie jajko) niz oferuje obecnie mandriva lub FC4, co przy nowym sprzecie (laptok na sonomie) nie jest bez znaczenia.Instalowałem 5tke w wersji final....kaszana, chodzi gorzej niz 4ka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 A ja zaczalem przygode z pingwinem od kubuntu i jestem zadowolony :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramzi66 Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 najbardziej mnie denerwuje te glupi instalowanie programow [ciach!]icy mozna dostac co chcwile czegos brakuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
icemanhi Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 archlinux + jego narzedzie pacman, i ci niczego nie bedzie brakowac :> a jak zabraknie to dociagnie samo zaleznosci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramzi66 Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 hmm cikawe tojest jakis program:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lofix Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 najbardziej mnie denerwuje te glupi instalowanie programow [ciach!]icy mozna dostac co chcwile czegos brakuje To polecam Windowsa (tam to nie jest [ciachajace] jak pod linuksem).. A tak na powaznie? Czego sie spodziewales? ze zainstalujesz jakas dystrybucje i wszystko bedzie smigac po Twojej mysli? Obie, o ktore sie spytales (dystrybucje) sa podobne do siebie, uzywaj tej, ktora Ciebie mnie [ciacha] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 To polecam Windowsa (tam to nie jest [ciachajace] jak pod linuksem).. A tak na powaznie? Czego sie spodziewales? ze zainstalujesz jakas dystrybucje i wszystko bedzie smigac po Twojej mysli? Obie, o ktore sie spytales (dystrybucje) sa podobne do siebie, uzywaj tej, ktora Ciebie mnie [ciacha] Jak zawsze masz racje ;). A tak btw linux może być jak winda wystarczy chcieć ;d. Fakt jest faktem ze denerwuje mnie kiedy instaluje coś z rpma to czasami nie wiem gdzie to sie instaluje, ale przecież ja noob jestem :mrgreen:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lofix Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 A tak btw linux może być jak winda wystarczy chcieć ;d. <OFFTOPIC> Taak... wrzucic tylko trzeba BSOD do crona </OFFTOPIC> A do tematu... ja bym tych dystrybucji nie uzywal... Ich problemem jest to, ze podczas instalacji - wrzucaja na sile mase niepotrzebnych rzeczy, z ktorych nawet sie nie korzysta. Tak samo to wyglada podczas uruchamiania systemu... Osobiscie obstaje przy dystrybucjach bardziej przemyslanych (cos moze jak debian, slackware, żentu). Tam to co sobie ustawisz - to bedzie :) Nic naturalnie nie przebije OpenBSD i jego "domyslnej konfiguracji",no ale nie o nim jest ten topic :) Reasumujac - Fedora, RedHat, Mandriva, czy co tam nadaja sie,ale w miare nabierania doswiadczenia - mecza i denerwuja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 Witam !! mam dylemat ktorą dystrybucje zainstalować Free MAndriva Linux 2006 czy Fedora Core 4 Moze jakies razy porównania swoje opinie, bede wdzieczny Pozdrawiam Ja polecę Fedora Core 5 no kolejna bzdura...ze ktos przyzwyczajony do windowsa to odrazu mandriva? inne dystrybucje nie maja KDE ? :lol2: obydwie fedaora i mandriva sa oparte na RPMach wiec w obydwu przypadkach beda problemy z zaleznosciami pakietow..osobiscie instalowalbym fedore (tam przynajmniej jest gcc ;) chyba ze w mandrivie juz jest domyslnie). zależności były problemem - obecnie nie są już żadnym "yum" załatwia sprawę pobierając wszystkie rpm-y które są zależne najbardziej mnie denerwuje te glupi instalowanie programow [ciach!]icy mozna dostac co chcwile czegos brakuje jw - "yum" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 Ja polecę Fedora Core 5Jestes pierwsza osoba jaka widze która poleca ta dystrybucje... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 Jestes pierwsza osoba jaka widze która poleca ta dystrybucje... :P jak widzę ten temat to już co najmniej drugą. Mi się fedora po prostu podoba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 Mówie o wersji 5... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Mówie o wersji 5... no to w tym temacie oprócz mojej opinii są jeszcze 2 polecające to dystro - wystarczy przeczytać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Ciekawa interpretacja tego co tutaj ludzie napisali. :P Zależy na jakim etapie znajomości lunuksa jesteś. Jeśli całe życie Windows to polecam Mandrive na początek. Fedora to już lepiej 5 A jak chcesz się czegoś nauczyć to Slax Tutaj polecane jest MDK... Jakby to powiedzieć...każdy linux to z lekka :mur: :lol2: Ale jeśli masz zamiar sie męczyć z linuxem to nie zabieraj się nawet za Mandrive w wersji Free. To naprawde nie jest przyjazny linux, jak to próbują wmawiać autorzy.To się gorzej wiesza od Win 98 :lol: I żeby nikt tu nie próbował zaprzeczać że linux sie nie wiesza :D Jak ktoś wspomniał przetestuj może Fedore 5 Z tego co używałem to najbardziej by mi pasował Aurox.Jest nowa wersja 11.1.Tutaj tylko mowa o przetestowaniu i polecany jest Aurox... Instalowałem 5tke w wersji final....kaszana, chodzi gorzej niz 4kaTego to juz napewno nie mozna zaliczyc jako opinie pozytywna. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Ciekawa interpretacja tego co tutaj ludzie napisali. :P Tutaj polecane jest MDK... Tutaj tylko mowa o przetestowaniu i polecany jest Aurox... Tego to juz napewno nie mozna zaliczyc jako opinie pozytywna. :P to moze bez cytowania: drugi post od góry - EEF lock też mówi że lepsza jest 5-ka ja jestem trzeci główny zarzut przeciw FC to zależoności - w tej chwili jest yum który to wszystko rozwiązuje. Niewątpliwą zaletą FC5 jest to, że masz najnowsze KDE i GNOME. Wg mnie to dystrybucja godna polecenia - ja używam i jest ok. Wcale nie mówię że to kaszana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Niewątpliwą zaletą FC5 jest to, że masz najnowsze KDE i GNOME. Nowe KDE, fajne.... ale ma drobną wade... Tam nawalili juz więcej podpowiedi i tego typu rzeczu niz jest w windows. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Nowe KDE, fajne.... ale ma drobną wade... Tam nawalili juz więcej podpowiedi i tego typu rzeczu niz jest w windows. Czy uważasz to za wadę ? Dla początkujących użytkowników to zaleta. Zawsze możesz sobie posadzić starszą wersję. Drugą niewątpliwą zaletą FC5 jest SElinux (w FC4 tez byl). Jak nie chcesz KDE - to masz najnowsze Gnome Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeon_pro Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Synek, słuchaj.... Mandriva powinna być na pierwszym miejscu na czarnej liście tak jak jest razor w nfsmw. totalne shit....... nie rozumiem jak ktoś mógł coś takiego wymyśleć...... Fedora Core jest przynjamniej oparta na Red Hat-cie który jak każdy wie jest bardzo dobrą dystrybucją. Ja mam kompa takiego ja widzisz poniżej i nawet na takim sprzęcie ten system nie wydala. zero !!! totalne zero.. wybierz Fedore Core Pozdrawiam............ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lofix Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Synek, słuchaj.... Mandriva powinna być na pierwszym miejscu na czarnej liście tak jak jest razor w nfsmw. totalne shit....... nie rozumiem jak ktoś mógł coś takiego wymyśleć...... Fedora Core jest przynjamniej oparta na Red Hat-cie który jak każdy wie jest bardzo dobrą dystrybucją. Ja mam kompa takiego ja widzisz poniżej i nawet na takim sprzęcie ten system nie wydala. zero !!! totalne zero.. wybierz Fedore Core Pozdrawiam............ A moze jakies bardziej konstruktywne uzasadnienie? Dlaczego ta dystrybucja jest hmm..uzywajac Twojego oryginalnego porownania "shit" ? A moze to nie system,a uzytkownik jest shit? Troche mnie mierzi, jak czytam takie opinie o dystrybucjach..potem tylko owocuja one tym, ze pojawia sie coraz to glupszych okreslen i komentarzy. Glupszych i niczym nie uzasadnionych.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Spróbuj Slackware :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeon_pro Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Słuchaj lofix weź się odwal potrafisz kogoś krytykować tylko nic więcej. Jak ktoś ma dylemat między wyborem systemu to najpierw powinien zapoznać się z walorami każdej dystrybucji a potem dopiero pytać o zdanie innych użytkowników. Aha "owocują one tym, ze pojawia sie coraz to glupszych okreslen i komentarzy. Glupszych i niczym nie uzasadnionych.." głupszy to jesteś ty nie ja. ty jako użytkownik powinieneś wyraźić swoją opinię, a nie krytykować innych. forum jest dla ludzi a nie dla idiotów....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...