Skocz do zawartości
Dru

Jak najlepiej skonfigurować starszego kompa do Divx`a????

Rekomendowane odpowiedzi

Moja luba ma takiego kompa-procek Celeron 466Mhz, 128 Sdramu, płyta na Via, karta graficzna Riva Vanta 16 MB.

Jak zrobiłem tak:

- zainstalowałem Windows 98SE,

- zainstalowałem Via Service Packa 4,38V,

- zainstalowałem sterowniki do karty graf. - Detonatory 40,09,

- zainstalowałem Divx 5.02,

- zainstalowałem Xvid`a,

No i....

...niestety filmy tną aż miło. I nie wiem co zrobiłem źle. Może za nowe stery do karty garficznej, może za nowy Via Service Pack.

Aha, quality w Divx`ie ustawiłem na najniższe.

Pomocy!!!

I będę miał + u mej lubej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi cielo na celku 600 strasznie jak tylko dysk mialem troche bardziej zajety. Tzn, jak film byl na poczatku to bylo dobrze, troche dalej na dysku i dzwiek sie desynchronizowal z obrazem.

Bedzie ciezko, musisz miec super porzadek w systemie, jak chcesz, zeby to chodzilo.

zycze powodzenia i szczescia :wink:

upd. : mi lepiej szlo na starszych kodekach (4.12), ale teraz niektore filmy juz nie beda chcialy isc na nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety, do lubej juz sie przyzwyczaiłem :lol:

a stery dawałem starsze i niestety, jak myslicie jaki numerek sterów byłby najlepszy?

i czy zainstalowanie Via Service Pack`a nie dało takiej kupy???

a może to Nimo tak zwalił wszystko???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamietam jak mojej panny komp (C400, 128 ram, tnt2 m64, plyta na VIA) tez chodzilo jak flaki w oleju. Probowalem to rozgrysc i nic sie nie dalo. Potem zmienilem jej karte graficzna na gf2mx i smigalo pieknie po zaladowaniu odrazu jeszcze innych sterownikow. Teraz nie wiem czy to wina grafy czy sterow byla. Zmienilem jej grafe na tnt2 m64 spowrotem i smigaly nadal bez klopotu (w miedzy czasie instalnalem VIA 4in1 ale nie pamietam ktory). Potem reinstalnalem jej winde 98 i sa problemy jak cholera. Wogole nie odtwarza filmow. Umiescilem nawet topic o tym ale nic nie pomoglo. Bede musial zainstalowal 98 SE bo samo 98 chyba nie styka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ok

jak instaluje zawsze Nimo to jakoś błednie sie filmy odtwarzają, przynajmniej na moim kompie. Zresztą nie wiem jakie funkcje z niego instalować, bo jest ich tam pełno ( mówię o Nimo 5 beta built 8).

Kodeki do video i audio to wiadome,ale co jeszcze????

Ale chyba jak zainstaluję Divx 4.12 to te robione 5.02 chyba nie pójdą.

A dysk jest jakiś Fujitsu , DMA jest włączone.

P.S.:Czy da się odinstalować Via Servive Pack?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim lapie (Cel 433, Ati M1 4Mb) mialem podobne problemy, ale teraz filmy ida jak zyleta (no chyba, ze kiepsko zrzucone byly). Powinienes

1. zainstalowac jakies starsze detki;

2. wypieprzyc Nimo Divx 5.xxi inne tego typu ustrojstwa - zamiast tego ffdshow (czy jakos tak sie to nazywa - slowacki kodek - idealny do starszych kompow) i wszystko chodzi, az milo 8)

3. do dzwieku zainstaluj jakis pack (tylko audio) i dzwiek tez juz zawsze powinienes miec

4. dodatkowo, warto miec min. 25% wolnego dysku i defragmentowac czesto

Powinno byc dobrze,

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi