Habibul Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 (edytowane) Witam, założyłem na NB mojej płytki (DFI LP 250GB) na s.754 radiator Pentagram Freezone NP-40Cu. Mam pytanie w związku z tym. Zauważyłem, że powierzchnia styku radiatora z mostkiem jest mniejsza niż rozmiar mostka i wynosi według mnie jakieś 75% jego rozmiaru. Czy to oby nie donrowadzi do przegrzania mostka? A może tak to jest wymyślone i nie zaowocuje jakąs awarią? Czy mostki zą jakoś termicznie zabezpieczone czy może lepiej byłoby powrócić do boxowego, małowydajnego aluminiowego radiatora? Dziękuję za wszelkie porady. W załączniuk plik z ręcznie namalowanym profilerm radiatora (czerwony) i zakolorowanym na niebiesko niestykającym się z radiatorem obszarem mostka. Edytowane 26 Marca 2006 przez Habibul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Witam, założyłem na NB mojej płytki (DFI LP 250GB) na s.754 radiator Pentagram Freezone NP-40Cu. Mam pytanie w związku z tym. Zauważyłem, że powierzchnia styku radiatora z mostkiem jest mniejsza niż rozmiar mostka i wynosi według mnie jakieś 75% jego rozmiaru. Czy to oby nie donrowadzi do przegrzania mostka? A może tak to jest wymyślone i nie zaowocuje jakąs awarią? Czy mostki zą jakoś termicznie zabezpieczone czy może lepiej byłoby powrócić do boxowego, małowydajnego aluminiowego radiatora? Dziękuję za wszelkie porady. W załączniuk plik z ręcznie namalowanym profilerm radiatora (czerwony) i zakolorowanym na niebiesko niestykającym się z radiatorem obszarem mostka. Jak na moj gust to lepiej bedzie chlodzil mostek ten Pentagram niz radioator ktory byl z plyta :P Temperatury na mostku po zalozeniu Ci opadly czy wzrosly ??? Jak opadly to nie masz sie czym przejmowac a jak wzrosly to jest cos nie tak.Moj zloty Zalman tez nie przykrywa calkowicie mostka i spokojnie daje rade :) Pyte mam taka sama jak Ty :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Habibul Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Jak na moj gust to lepiej bedzie chlodzil mostek ten Pentagram niz radioator ktory byl z plyta :P Temperatury na mostku po zalozeniu Ci opadly czy wzrosly ??? Jak opadly to nie masz sie czym przejmowac a jak wzrosly to jest cos nie tak.Moj zloty Zalman tez nie przykrywa calkowicie mostka i spokojnie daje rade :) Pyte mam taka sama jak Ty :P 36 stopni na dźwignoętym o 0,2V napięciu mostka. Nie marwię się w takim razie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 rdzen tak naprawde w tym chipsecie ma powierznnie 1/25 tej powieszni na jaką kładziesz radiator! on jest poprostu przykryty swoisty IHS (tak jak procki) wiec nie masz sie czym martwic! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...