morph231 Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Witam, jestem szczesliwym posiadaczem sprzetu z podpisu, ostatnio pojawila sie opcja zmiany tego na cos lepszego i dajacego wieksze znaczenie w kwestii futurystycznej ;) Zatem krotko mowiac, mam 350 zł do wydania na mobo i powiedzmy kolo 300 na proca, chcialbym zeby mobo byla z agp i miala ddr2, byla stabilna i najlepiej ,zeby sprzet, ktory zlozycie byl szybszy i wydajniejszy od tego co mam obecnie ( ma sie rozumiec musi byc OC), sa jakiekolwiek szanse na to koledzy AMD'kowcy ??? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 AMD jeszcze nie obsługuje ddr2 więc musisz poczekać do wakacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morph231 Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Ok, zatem co proponujecie na ddr1, ma sie rozumiec, nie mam 500zł na legendarna DFI, do 350zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 EPOX 9npa3 ultra za 331zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 a do tego Sempron 64 3000+ za 350 zł bitcomputer.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 @morph231: Jak nie lubisz siedzieć godzinami przed ustawieniami ramu, zmianami biosu i kombinowaniem z różnymi stawieniami to proszę cię bardzo trzymaj się z daleka od DFI i bierz Epoxa. Epox to dobra mobo i bez problemu wykręcisz na niej proca na „co dzień” tak samo jak na DFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morph231 Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 I ten sempronik bedzie szybszy od mojego obecnego celerona ?? Mowie o tym jak wykrece semprona ?? Powiedzcie tak w przyblizeniu ile da sie podkrecic tego sempa i ja kon bedzie wygladac przy moim obecnym celeronku ?? Mowie ppi razy drzwi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 (edytowane) ten sempronik bedzie na standardzie szybszy od tego twojego celerona po kreceniu dodam tylko jeszcze ze w spi 1M na standardzie mialem 41s czyli o 2s mniej niz ty na celinie na 3.8G Edytowane 26 Marca 2006 przez lucas234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Epox z PCI-E + jakiś Semp sprzedać obecną grafikę a zaoszczędzoną kasę na procesorze i płycie dorzucić do jakiejś grafy na PCI-E (bo znacznie tańsze od AGP) i fajny komputerek gotowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morph231 Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 No dobrze, ale jednak poki co wolalbym zostav przy obecnej grafice a ten epoxik ma pci-e 9npa3, wiec odpada, jest jakas propozycja tego samego gatunku tylko z agp ?? no bo powaznie jakbym sprzedal moja grafike za 400zł to nie dostane w tej cenie lepszej albo chociaz takiej samej na pci-e. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Dlatego pisałem o zaoszczędzonej kasie na CPU i MOBO, bo początkowo chciałeś brać DFI i Venice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 http://allegro.pl/item92368463__galaxy_gef...1000_gw_fv.html te 39zl chyba wysuplasz a grafa lepsza od twojej i na pci-e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 http://allegro.pl/item92368463__galaxy_gef...1000_gw_fv.html te 39zl chyba wysuplasz a grafa lepsza od twojej i na pci-e dokładnie pozatym wszyskie grafy bedą teraz na PCI-e a agp powoli idzie w odstawke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morph231 Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Czyli EPOX 9npa3+Sempron 64 3000+Ten Geforsik ?? i to powaznie da kopa ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 W wielkim skrócie TAK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 W wielkim skrócie TAK. A w dłuzszym skrócie, to ten sempron i karta zje na śniadanie celerona i radeona 9800 ;) Dodam ze z zimnym powietrzem karta robi 600/1220... :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi2222 Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 (edytowane) A w jakim celu ta wymiana?Tak dla kaprysu? :D.Celeron D to dobry proc owszem gorszy od pentaka ale nie wiele do tego jak ci śmiga na 3,87ghz.Jesli już wymieniać to na jakiegoś athlona64 żeby to miało sens.Uważaj żeby po tej modernizacji twój komp nie był wolniejszy niż przedtem :rolleyes:Wkażdym razie nie ma sensu wymieniać na semprona. Edytowane 26 Marca 2006 przez Arczi2222 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 A w jakim celu ta wymiana?Tak dla kaprysu? :D.Celeron D to dobry proc owszem gorszy od pentaka ale nie wiele do tego jak ci śmiga na 3,87ghz.Jesli już wymieniać to na jakiegoś athlona64 żeby to miało sens.Uważaj żeby po tej modernizacji twój komp nie był wolniejszy niż przedtem :rolleyes:Wkażdym razie nie ma sensu wymieniać na semprona.coś jeszcze masz do powiedzenia? radze poszukać testów <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 @Arczi2222 chyba z choinki sie urwales ten semp jest znacznie bardziej wydajny na standardzie od podkreconego celka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lfanek Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Oczywiscie ze tak. Sam jakis miesiac temu zmienilem platforme (cos podobnego do twojego) na sempa - roznica jest i to wielka :D. A jak nie chcesz narazie karty zmieniac to polecam plyte Asrock K8 939DUAL-Sata2 - posiada pelnowartosciowe AGP i PCIexpress, a wiec plyta przyszlosciowa. Ps. Niech cie nie razi (przynajmniej w tym wypadku) firma Asrock. Jest to naprawde dobra plyta. W dziale 939 masz topic o niej i przyklejony FAQ (polecam przeczytac nawet teraz FAQ) POZDRO FOR ALL !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morph231 Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 (edytowane) Oki Panowie decyzja wisi na wlosku, co do kaprysu, to nie, po prostu mam opcje zmiany kompa na cos przyszlosciowego, poniewaz nie zamierzam do konca zycia siedziec na s478 i chce kiedys miec opcje 64 bitowa (powoli zaczna wchodzic takie aplikacje) do tego mysle o 2 rdzeniach czego s478 mi nie da, a skoro pojawia sie opcja za niewielkie pieniadze zmienic na cos z przyszloscia... Powiem tylko tak, chcialbym ,zeby sie okazalo, ze jest lepiej, wyniki w spi mnie porazaja, fakt semp wymiata, jak to bedzie w grach ?? aplikacjach ?? 3d marku ?? powiem tak: kumpel ma Gigabyte K8NPro-SLI, nForce4SLI z pelnym athlonem 64, nie wiem jakie jaderko bo mowie jesli chodzi o AMD to noga jestem i nawet ja k to kupie to bede was gwalcic o pomoc w OC, tylko ze tu jest klopot, chlopak nic w nim nie mieszal, pamiatki ma takie jak ja, do tego Gigabyte geforce 6600GT tez nie krecony, (czyli teoretycznie komp o generacje wyzej od mojego) co w 3d marku 2001 w efekcie pokazuje 17500 3d markow, w 2003 daje jakies 5k a w 2005 to szkoda patrzec bo w tescie z latajacym duszkiem ma 1 klatke, wiec mega wstyd, to mnie odrazilo od amd,(pamietajmy ze to pelny athlon), moze zla kongiguracja, nie wiem, po prostu nie chcialbym byc niemile zaskoczony tak jak kolega wczesniej napisal, jesli mam doplacac to chcialbym zobaczyc roznice, jestem gotow na tego epoxa, semprona i tego geforca, ale nvidia tez ostatnio mnie martwi... Czy ten 6600GE powaznie bedzie silniejszy od mojego radka ?? bo to tez testowalem, kolega(inny niz ten co ma athlona, wiec nie ma mowy o jakims zbiegu okolicznosci) wpadl do mnie z gigabytem 6600GT, walnelismy system na swiezo i na mojej obecjej konfiguracji mielismy kolo 18k, NFS MW na full detalach spadal ponizej 20 klatek, o doomie 3 nie wspone, podczas gry na moim radku chodzi bez problemu i wyniki widzicie... dla mnie to jest podejzane, mowie, moja decyzja wisi na wlosku, podejme ja jutro rano, prosze dajcie jakis niepodwazalny argument, ze moje obawy oparte na tym co sam widzialem sa niesluszne, pozdrawiam i dziekuje za pomoc :) Edytowane 26 Marca 2006 przez morph231 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Co do 3dmarka 2k5, na niekreconym 6600gt wynik powinien oscylowac okolo 3.5k pkt. Nie wiem ile masz pkt w markach na swoim radeonie, ale ja dam moje wyniki z 3dmarka na podkreconej grafie. http://service.futuremark.com/compare?3dm05=1910431</a>'>3dmark 2k5 2k3 A jezeli doom3 chodzil gorzej na 6600GT w porownaniu z radeonem 9800pro to cos dziwne, bo w doomie radeon dostaje mocno od GF... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Co do 3dmarka 2k5, na niekreconym 6600gt wynik powinien oscylowac okolo 3.5k pkt. Nie wiem ile masz pkt w markach na swoim radeonie, ale ja dam moje wyniki z 3dmarka na podkreconej grafie. http://service.futuremark.com/compare?3dm05=1910431</a>'>3dmark 2k5 2k3 A jezeli doom3 chodzil gorzej na 6600GT w porownaniu z radeonem 9800pro to cos dziwne, bo w doomie radeon dostaje mocno od GF... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 morph231- niepodważalny argument to to że za 2 lata wsadzisz se tam Athlona X2 5000+ :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olson Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Jak cos w najblizszym czasie ma sie pojawic ta plytka: http://www.epox.com.tw/eng/products_content.php?ps=412 http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=2722&p=1 Bardzo dobrze sie zapowiada ten Epox EP-9U1697 GLI, cena rowniez ma byc bardzo kuszaca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 IMHO wielkiej roznicy nie uswaidczysz owszem s939 jest bardziej przyszlosciowy sempron szybszy od celiny ale GF6600GE nie jest ZDECYDOWANIE szybszy od 98Pro w aplikacjach 3D o ktore najbardziej Ci chyba chodzi wielkiego przeskoku nie bedze. Lepiej troche doluz i poszukaj uzywanego 6800GT/X800XL(XT). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 @morph231: Nie samymi markami człowiek żyje, a jak nie raz udowodniono A64 to najlepiej obecnie w sprzedaży radzący sobie procesor w 3D, a jako że Sempron jest w zasadzie Athlonem tylko z obciętym L2 tak i on w 3D radzi sobie nie najgorzej. Sam procesor na pewno będzie szybszy od twojej Celiny a co za tym idzie całą platforma, bo dzięki wbudowanemu kontrolerowi dostaniesz również „kopa” na przepustowości ramu. Do tego ten 6600GE nawet jak nie będzie szybszy od twojego Radka to na pewno będzie porównywalnych osiągów i wymiana jego później na coś szybszego nie będzie sprawiała kłopotów i będzie tańsza bo grafy na PCI-E zazwyczaj są znacznie tańsze od swoich odpowiedników na AGP. Tyle na temat, jak masz możliwość wymiany to nie wiem nad czym się zastanawiasz… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi2222 Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 (edytowane) @Arczi2222 chyba z choinki sie urwales ten semp jest znacznie bardziej wydajny na standardzie od podkreconego celka No trochę przesadziłeś.On ma cielaka D a on jest znacznie lepszy od starego celka,ma więcej cachu.Taki cielak D@ 3,87 nie bedzie gorszy do sempa 3000 chyba że tego sempa pociągnie conajmniej 2,5ghz żeby była jakaś różnica. Tylko chttpdla góra 10-15% warto zmieniać całą platformę? Edytowane 27 Marca 2006 przez Arczi2222 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morph231 Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 Bardzo dziekuje wam za profesjonalje i rzeczowe odpowiedzi, odpowiedz chyba juz znam :) jeszcze jedna prsoba, znacie jakis tani sklep komputerowy, pamietam, ze ktorys z Was na poczatku podawal... Bo na allegro jest malo sempow na 939 i w dodatku sa drogie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woytaz Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 ten sempronik bedzie na standardzie szybszy od tego twojego celerona po kreceniu dodam tylko jeszcze ze w spi 1M na standardzie mialem 41s czyli o 2s mniej niz ty na celinie na 3.8G ciekawostka: zrobilem sobie test CPU (tylko cpu) w PCMark05 i w P4 3,0Ghz HT wyszło ok 3200pkt a na Athlonie64 2,0Ghz 2900pkt. Obydwa nie kręcone. I tu widac wyzszosc AMD nad INTELEM; Róznica 1Ghz-a a tylko 300 pkt :) Sempron to tak jak pisza koledzy lekko okrojony Athlon ,wiec jak sie go jeszcze podkreci to P4 wysiada a co dopiero Celeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...