Skocz do zawartości
morph231

Zmiana Z Intela Na Amd

Rekomendowane odpowiedzi

ciekawostka:

zrobilem sobie test CPU (tylko cpu) w PCMark05 i w P4 3,0Ghz HT wyszło ok 3200pkt a na Athlonie64 2,0Ghz 2900pkt.

Obydwa nie kręcone. I tu widac wyzszosc AMD nad INTELEM; Róznica 1Ghz-a a tylko 300 pkt :)

Sempron to tak jak pisza koledzy lekko okrojony Athlon ,wiec jak sie go jeszcze podkreci to P4 wysiada

a co dopiero Celeron

to czemu AMD ten procesor oznacza 3200+? Nie ma co porównywać mhz w mhz - dwie różne architektury procesorów... z A64 ciężko wycisnąć 3GHz, dla intela 4ghz nie stanowi teraz problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawostka:

zrobilem sobie test CPU (tylko cpu) w PCMark05 i w P4 3,0Ghz HT wyszło ok 3200pkt a na Athlonie64 2,0Ghz 2900pkt.

Obydwa nie kręcone. I tu widac wyzszosc AMD nad INTELEM; Róznica 1Ghz-a a tylko 300 pkt :)

Sempron to tak jak pisza koledzy lekko okrojony Athlon ,wiec jak sie go jeszcze podkreci to P4 wysiada

a co dopiero Celeron

To rzeczywiście dowodzi wyzszosci AMD nad INTELEM :lol2:

Tylko że P4 3,00 i athlon 64 3200 sa prawie w tej samej cenie,nie zapominaj że pentak ma jeszcze ht

którego markiem nie zmierzysz chyba że zapuścisz 2 różne marki na raz.

Cielak D to też tylko okrojony pentium róznica w testach koło 20%,ino że cielak nie ma ht.

Edytowane przez Arczi2222

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date='27 Mar 2006, 10:46' post='2043813']

to czemu AMD ten procesor oznacza 3200+? Nie ma co porównywać mhz w mhz - dwie różne architektury procesorów... z A64 ciężko wycisnąć 3GHz, dla intela 4ghz nie stanowi teraz problemu.

to jeden syntetyk a gdzie reszta jak chcesz cokolwiek porownywac

w grach taki 3200 zjada tego intela na sniadanie albo policz sobie superpi popakuj winrarem itp

na stronie obliviona w zalecanych wymaganiach obok p4 3.2ghz ht jest a64 2800+ ciekawe dlaczego moze sie nie znaja tworcy tej gry

a te pcmarki to sobie mozna o k du*y :mur:

i sobie poczytaj zanim zaczniesz jakies lamerskie wywody prawic ludziom na tym forum

www.egielda.pl www.in4.pl

Edytowane przez vadzior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To rzeczywiście dowodzi wyzszosci AMD nad INTELEM :lol2:

Tylko że P4 3,00 i athlon 64 3200 sa prawie w tej samej cenie,nie zapominaj że pentak ma jeszcze ht

którego markiem nie zmierzysz chyba że zapuścisz 2 różne marki na raz.

Cielak D to też tylko okrojony pentium róznica w testach koło 20%,ino że cielak nie ma ht.

a amd x2 ma drugi rdzen a nie prawie jak drugi i to sie da juz zmierzyc

w ht jak dana jednostka procesora jest zajeta watkiem to procesor i tak sie dlawi wiec wielowatkowosc to tylko 2 rdzenie a nie jakies polsrodki. HT i tak ratuje du*e p4 bo inaczej sytuacja bylaby jeszcze gorsza dla intela vs amd64

Edytowane przez vadzior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a amd x2 ma drugi rdzen a nie prawie jak drugi i to sie da juz zmierzyc

w ht jak dana jednostka procesora jest zajeta watkiem to procesor i tak sie dlawi wiec wielowatkowosc to tylko 2 rdzenie a nie jakies polsrodki. HT i tak ratuje du*e p4 bo inaczej sytuacja bylaby jeszcze gorsza dla intela vs amd64

Nie mówie o athl X2 :blink: Ht nie daje przyspieszenia 100% tylko koło 20-50%.Jak nie wiesz jak to działa to ci powiem że włączam kodowanie,skanowanie,antywirem, mem test do tego jeszcze super pi a net mi działa tak samo jak w idlu. :) poważka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówie o athl X2 :blink: Ht nie daje przyspieszenia 100% tylko koło 20-50%.Jak nie wiesz jak to działa to ci powiem że włączam kodowanie,skanowanie,antywirem, mem test do tego jeszcze super pi a net mi działa tak samo jak w idlu. :) poważka.

mi tez net dziala jak w idlu chocbym niewiem co uruchomil to marketingowy belkot intela ze net zwalnia jak sie uruchomi cos bez ht czy drugiego rdzenia kompletna to bzdura

a torrent u mnie non stop

Edytowane przez vadzior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jeden syntetyk a gdzie reszta jak chcesz cokolwiek porownywac

w grach taki 3200 zjada tego intela na sniadanie albo policz sobie superpi popakuj winrarem itp

na stronie obliviona w zalecanych wymaganiach obok p4 3.2ghz ht jest a64 2800+ ciekawe dlaczego moze sie nie znaja tworcy tej gry

a te pcmarki to sobie mozna o k du*y :mur:

i sobie poczytaj zanim zaczniesz jakies lamerskie wywody prawic ludziom na tym forum

www.egielda.pl www.in4.pl

urażona duma AMD'kowca... ;-)

dziękuje, testy czytałem. nie mówimy o przewadze AMD w grach, tylko właśnie w tym "badziewnym syntetyku" - pcmark'u. moja wypowiedź odnosiła się do wypowiedzi woytaza i nie wiem czemu wyskakujesz z wyzwiskami od razu. zdaje sobie sprawę jak jest na prawdę, a moralizowania przez fanatyków AMD mam już dość..

i jakie lamerskie wywody masz na myśli? nie można porównywać AMD i Intela zegar w zegar, to chyba fakt oczywisty. Po to AMD stworzyło sobie oznaczenia np. 3000+, żeby dać ludziom do zrozumienia jak ich produkty odnoszą się do konkurencji (którą w tym wypadku jest Intel).

Edytowane przez [cahe]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

ja bym szukał mobo Gigabyte K8NS reV1,1 bardzo dobra do oc i na agp, a co do procka to chyba najlepiej 3100+ na allegro ~280zł za nowy.

IMO 939 lepiej ;) ASRock dual sataII i ten sempron co go wyżej podałem w linku. I mam prośbe, zakończcie tę wojnę bo i tak ona do niczego nie prowadzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no ja was proszę… chyba nie próbujecie tu komukolwiek wmówić iż ten Celeron będzie równie wydajny jak proponowany Sempron ? Jak nie to darujcie sobie wzmianki o HT i porównywaniu P4 do Athlona bo nie o tym jest temat !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date='27 Mar 2006, 17:31' post='2044532']

urażona duma AMD'kowca... ;-)

dziękuje, testy czytałem. nie mówimy o przewadze AMD w grach, tylko właśnie w tym "badziewnym syntetyku" - pcmark'u. moja wypowiedź odnosiła się do wypowiedzi woytaza i nie wiem czemu wyskakujesz z wyzwiskami od razu. zdaje sobie sprawę jak jest na prawdę, a moralizowania przez fanatyków AMD mam już dość..

i jakie lamerskie wywody masz na myśli? nie można porównywać AMD i Intela zegar w zegar, to chyba fakt oczywisty. Po to AMD stworzyło sobie oznaczenia np. 3000+, żeby dać ludziom do zrozumienia jak ich produkty odnoszą się do konkurencji (którą w tym wypadku jest Intel).

http://img125.imageshack.us/img125/4955/ss21if.png

no comment rating amd czasem jest az niedoszacowany

wiec sie nie osmieszaj z tym p4

przyjdzie conroe sytuacja sie zmieni teraz dla intela jest nieciekawie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no ja was proszę… chyba nie próbujecie tu komukolwiek wmówić iż ten Celeron będzie równie wydajny jak proponowany Sempron ? Jak nie to darujcie sobie wzmianki o HT i porównywaniu P4 do Athlona bo nie o tym jest temat !

będzie, będzie... ale czy jest sens zmieniać platformę na taką, która niedługo wyjdzie z użycia? AMD zacznie inwestować w AM2 i socket 939 i 754 będzie powoli umierał, tak jak Socket A kona już od dłuższego czasu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date='27 Mar 2006, 19:55' post='2044813']

będzie, będzie... ale czy jest sens zmieniać platformę na taką, która niedługo wyjdzie z użycia? AMD zacznie inwestować w AM2 i socket 939 i 754 będzie powoli umierał, tak jak Socket A kona już od dłuższego czasu..

ee?? ten Celeron raczej, baaa na pewno nie ma szans dogonic semprona, nie mówie tak dlatego ze mam AMD, po prostu tak jest. A myśląc tak ze "lepiej poczekac bo za XXX czasu wychodzi to i to" to wcale moglibysmy nie kupowac komputerow i nowych częsci bo praktycznie co miesiąc jest coś nowego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też nie lubie się wdawac w takie dyskusje co lepsze czy amd czy intel bo prawda jak zwykle leży pośrodku ale słysząc bzdury w stylu że sempron64 3000 na niminale jest znacznie wydajniejszy niż wykręcony do 3,87ghz cielak D no to sory za głowe sie złapać.Bo z tego co widziałem testy to ten semp

jest wydajniejszy od cielaka D 3ghz ale nie jest to jakaś przepaść.Zresztą mam takiego celka w pracy i wcale nie jest taki zły.

http://www.sk.co.yu/2005/10/sktd01.html

Edytowane przez Arczi2222

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też nie lubie się wdawac w takie dyskusje co lepsze czy amd czy intel bo prawda jak zwykle leży pośrodku ale słysząc bzdury w stylu że sempron64 3000 na niminale jest znacznie wydajniejszy niż wykręcony do 3,87ghz cielak D no to sory za głowe sie złapać.Bo z tego co widziałem testy to ten semp

jest wydajniejszy od cielaka D 3ghz ale nie jest to jakaś przepaść.Zresztą mam takiego celka w pracy i wcale nie jest taki zły.

Zalezy o czym rozmawiamy, ale w SuperPi faktycznie, sempron jest wydajniejszy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A myśląc tak ze "lepiej poczekac bo za XXX czasu wychodzi to i to" to wcale moglibysmy nie kupowac komputerow i nowych częsci bo praktycznie co miesiąc jest coś nowego...

zgadzam się, ale tu nie wchodzi w grę kupienie nowego komputera, tylko wymiana istniejącego. jest sens? ten Celeron D nie domaga? nie działają jakieś aplikacje? wymiana procesora na semprona nie spowoduje przełomu w wydajności i wygodzie, ihmo nie ma sensu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date='27 Mar 2006, 19:55' post='2044813']

poki ludziom cieknie slina na mysl o x2 2600mhz @ 2.9 ghz szybkietgo konca 939 nie obwieszczaj

testy nawet z ddr800 am2 pokazaly ze rozica nawet nie w granicach bledu pomiarowego bo w normalnych testach wygrywa 939

http://64.233.179.104/translate_c?hl=en&la.../am2-4800-7.htm

poza kilkoma syntentykami am2 dostaje po dup*e od poczciwego 939 a 939 lata na pamiatkach Geil DDR400 512MB x 2 (CL 2.5-3-3-7) a takie timingi to badziewne oemy wyciagna

939 zacznie dogorywac jak standardem beda procki 4 rdzeniowe tak jak dzisaj venice 3000+

bo am2 tylko to jest wstanie nowego zaprowonowac to wlasnie te 4 rdzenie :lol2:

Edytowane przez vadzior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory ale uważam że przeciętny użytkownik w d..... ma ile komp liczy Pi.Ważne jak chodzi w systemie jak śmigają na nim aplikacje i gry :lol2:

To się zdecyduj bo w tym Semp zjada Celka na śniadanie.

Jak ja kocham teksty o przyszłościowości jakiejś platformy… W takim wypadku lepiej kupić konsole bo ona „żyje dłużej” niż jakakolwiek platforma PC, zarówno „niebieskich” jak i „zielonych”.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory ale uważam że przeciętny użytkownik w d..... ma ile komp liczy Pi.Ważne jak chodzi w systemie jak śmigają na nim aplikacje i gry :lol2:

To już swoją drogą, ale na tweaku jest sporo tych "nieprzeciętnych" użytkowników ;) No i w grach taki sempron jest kilkanascie procent wydajniejszy od celerona, bo celki to puste MHz(tak jak wszystkie cpu netburst)... W sumie dobrym wyborem, lecz droższym jest kupienie Penciaka D805, dwa fizyczne rdzenie i wydajność tez niezła, no ale cena wyższa...Wiadomo ze tutaj w gre nie wchodzi wymiana całego komputera, ale wszystkich najwazniejszych częsci ;] Niech autor tematu sam zadecyduje czy faktycznie potrzebuje nowej grafy/cpu, nowy zestaw byłby wydajniejszy, no ale czy warto wydawac pieniadze...

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

939 zacznie dogorywac jak standardem beda procki 4 rdzeniowe tak jak dzisaj venice 3000+

bo am2 tylko to jest wstanie nowego zaprowonowac to wlasnie te 4 rdzenie :lol2:

PCI-E w stosunku do AGP tez nie miało wiele do zaoferowania, a popatrz na dzisiejszy rynek kart graficznych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date='27 Mar 2006, 20:52' post='2044993']

PCI-E w stosunku do AGP tez nie miało wiele do zaoferowania, a popatrz na dzisiejszy rynek kart graficznych...

no ale agp dzisaj ma sie calkiem dobrze nawet norwe karty wydaja jak 7800gs

czy 7600 tez pewnie bezdzie

do wejscia prockow 4 rdzeniowych nie widze sensu dla posiadacza 939 na przechodzenie na am2

k9 pewnie i tak bedzie na inna podstawke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lucas234

semprony kopia zad w gierkach podkreconym P4 a co dopiero temu baleronowi radze poczytac te testy

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=124-7

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=145-3

i do gier znacznie lepiej sie nadaja od tego celerona nawet na forum uzytkownicy sie wypowiadali ze przesiadka z balerona na sempa dala im ok. 10-15 klatek free

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale agp dzisaj ma sie calkiem dobrze nawet norwe karty wydaja jak 7800gs

czy 7600 tez pewnie bezdzie

do wejscia prockow 4 rdzeniowych nie widze sensu dla posiadacza 939 na przechodzenie na am2

k9 pewnie i tak bedzie na inna podstawke

karty na AGP są przeważnie droższe i jest ich dużo dużo mniej niż na PCI-E.. AGP umiera powoli dlatego, że rynek się tego domagał bardzo bardzo mocno, głosy krytyki pod adresem PCI-E płynęły zewsząd... ale tak samo SATA nie wnoszące nic ponad PATA - tutaj nie było dyskusji, chociaż zmiana tez nie była przełomem.

Edytowane przez [cahe]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sempa najpredzej dostanie sz na allegro.

Ja osobiscie uzywałem przez pare miesięcy celerona D 2400@3600 i kupiłem semprona 3000+@2700mhzi naprawde, czuc buta, a nawet w celeroniee miałęm duall ddr i chipset 865Pe a teraz mam nf4 oczywiscie bez duala bo s754.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi