dadziuk Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 (edytowane) Nie wiem na jakie połącznie sie zdecydować: - kablem koaksjalnym - kablem optycznym - poprzez 3 kable 2xRCA (nie wiem dokońca jak to opisać :P) Wszystkie połącznia widoczne są tutaj: Edytowane 26 Marca 2006 przez dadziuk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 IMO z samego początku odpada złącze analogowe. Z pewnością oferuje ono gorszą jakość od dwóch pozostałych rozwiązań i wiąże się niewątpliwie z bałaganem w kablach. Nie wiem jaka jest relacja jakości w pozostałych rozwiązaniach, ale z pewnością lepsza od tej tony kabli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areczek Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Kabel optyczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 No dobra załóżmy że optyczny ;] Te wyjścia i wejścia wyglądają jednak trochę inaczej ;/ Czy <<ten>> kabel by pasował? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areczek Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Te wejścia są takie same, tylko przy DVD jest włożona "zaslepka", którą trzeba wyjąć, a przy amplitunerze jest "klapeczka" otwierająca się do środka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Pwiedzmy że nie było tego pytania :P Czy <<ten>> kabel by się nadawał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areczek Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Tak, ten kabel będzie pasował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 raczej koaksialny albo optyczny, nie ma wielkiej różnicy prócz ceny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nem7 Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 (edytowane) Nie wiem na jakie połącznie sie zdecydować: - kablem koaksjalnym - kablem optycznym - poprzez 3 kable 2xRCA (nie wiem dokońca jak to opisać :P) Wszystkie połącznia widoczne są tutaj: Jeśli można to chętnie wypowiem moje skromne zdanie na ten temat. Uważam że bez apelacyjnie należy użyć coax. Już wyjaśniam dlaczego Przy całym poszanowaiu analogowego połączenia 6ch czyli 3*dual RCA zgadzam się z kolegami że sporo straty na jakości sygnału będzie miał fakt że leci drogą analogową, złoży się na to kilka perełek:częściowo utracona moc sygnału,dokładka zakłuceń zewnętrznych indukowanych przez sygnały biegnące w okolicy takiego połączenia co w rezultacie może odrobinę z irytować człowieka o ponad przeciętnym słuchu. Ma ono jednak swoich wolenników którzy cenią go za to że umożliwia doprowadzenie sygnału dzielonego (6 sygnałów płynących każdy w indywidualnym przewodem) do sprzętu który nie posiada dekodera i nie poradził by sobie z jego rozłożeniem po otrzymaniu, inni cenią go za to że sprzęt który posiadają nie ma opcji połączeń cyfrowych. jako 2 w kolejności od końca jest przewód cyfrowy potocznie nazywany światłowodem. jego wadą która stawia go na tym miejscu jest to iż często odbiornik takiego sygnału nie jest w stanie przetworzyć go na 6ch i rozpoznaje go jako stereo bądz samo użądzenie nadawcze czyli DVD nie posiada możliwości przetworzenia sygnału 6ch na wiązke światłowodową mimo więc idealnego przekazu bo całkowicie bez strat na jakości często jeszcze zawodzi (ZAPOMNIAŁEM DODAĆ IŻ PRZEZ OPISANE PROBLEMY Z NADAWCĄ BĄDZ ODBIOCĄ TEGO SYGNAŁU CZĘSTO DOCHODZI DO SPRZĘŻENIA SYGNAŁU A TO JAK WIADOMO GROZI KONIECZNOŚCIĄ ZDOBYCIA FUNDUSZY NA WYMIANĘ GŁOŚNIKÓW KTÓRE SIĘ ZADYMIĄ) i stąd prosty wiosek że osobiście polecam coax. jest połączeniem cyfrowym które żadko robi problemy użytkownikowi. Pozdrawiam i życzę wielu wrażeń z odsłuchu Edytowane 1 Kwietnia 2006 przez nem7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Jeśli można to chętnie wypowiem moje skromne zdanie na ten temat. Uważam że bez apelacyjnie należy użyć coax. Już wyjaśniam dlaczego Przy całym poszanowaiu analogowego połączenia 6ch czyli 3*dual RCA zgadzam się z kolegami że sporo straty na jakości sygnału będzie miał fakt że leci drogą analogową, złoży się na to kilka perełek:częściowo utracona moc sygnału,dokładka zakłuceń zewnętrznych indukowanych przez sygnały biegnące w okolicy takiego połączenia co w rezultacie może odrobinę z irytować człowieka o ponad przeciętnym słuchu. Ma ono jednak swoich wolenników którzy cenią go za to że umożliwia doprowadzenie sygnału dzielonego (6 sygnałów płynących każdy w indywidualnym przewodem) do sprzętu który nie posiada dekodera i nie poradził by sobie z jego rozłożeniem po otrzymaniu, inni cenią go za to że sprzęt który posiadają nie ma opcji połączeń cyfrowych. jako 2 w kolejności od końca jest przewód cyfrowy potocznie nazywany światłowodem. jego wadą która stawia go na tym miejscu jest to iż często odbiornik takiego sygnału nie jest w stanie przetworzyć go na 6ch i rozpoznaje go jako stereo bądz samo użądzenie nadawcze czyli DVD nie posiada możliwości przetworzenia sygnału 6ch na wiązke światłowodową mimo więc idealnego przekazu bo całkowicie bez strat na jakości często jeszcze zawodzi (ZAPOMNIAŁEM DODAĆ IŻ PRZEZ OPISANE PROBLEMY Z NADAWCĄ BĄDZ ODBIOCĄ TEGO SYGNAŁU CZĘSTO DOCHODZI DO SPRZĘŻENIA SYGNAŁU A TO JAK WIADOMO GROZI KONIECZNOŚCIĄ ZDOBYCIA FUNDUSZY NA WYMIANĘ GŁOŚNIKÓW KTÓRE SIĘ ZADYMIĄ) i stąd prosty wiosek że osobiście polecam coax. jest połączeniem cyfrowym które żadko robi problemy użytkownikowi. Pozdrawiam i życzę wielu wrażeń z odsłuchu Że co się stanie ?? :lol: na optyku ?? Nie ma różnic w jakości między optykiem a coax. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nem7 Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Przecież po polsku napisałem więc wystarczy jeszcze raz przeczytać ze zrozumieniem. Sygnał który będzie szedł optykiem może przechodzić obróbkę przez różne dekodery w DVD w zależności w jakim systemie został zapisany i z racji tego że producenci nie standaryzują swoich produktów to bywa i to często że ampli ma problem z sygnałem którego nie zna i zaczyna się sprzężenie ...........to właśnie tam napisałem. Co do jakości dzwięku między optykiem a coax to sorry ale przy tym sprzęcie o którym rozmawiamy nie ma możliwości tego w jakikolwiek sposób usłyszeć nie ta liga i to trzeba powiedzieć jasno by nikomu nie robić nadziei Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgadzam się z nem7. Połączenie koaksjalne jest najlepszym rozwiązaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Heh troche z późno :( Już jest optyk :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zle zrobiles koaksialny jest o niebo lepszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zle zrobiles koaksialny jest o niebo lepszyTrzeba było to mi wczesniej powiedzieć :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Za pozno wlazlem na forum :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 (edytowane) Od razu piszę - jestem w temacie audio totalny LOL, ale swoje jakieś wyobrażenie (pewnie zupełnie błędne) o sprzęcie mam... Czytam ze zrozumieniem i zrozumieć nie mogę - dlaczego kabel optyczny jest gorszy od coaxialnego? Przez oba kable idą przecież IDENTYCZNE ciągi zer i jedynek - jeżeli dekoder rozumie sygnał z kabla Coax, to i z optycznego zdekoduje - używany jest przecież ten sam algorytm - DTS, DolbyDigital etc. Jedyna różnica to medium transmisji - czyli jest inny "dekoder" analogowo-cyfrowy (w przypadku kabla coax napięcie czy inne parametry elektromagnetyczne, a w przypadku kabla optycznego natężenia/długości czy innych parametrów przesyłanych swiatłowodem) - ale tutaj chyba obowiązuja pewne standardy, ale mogę się mylić... Edytowane 8 Kwietnia 2006 przez grogi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zle zrobiles koaksialny jest o niebo lepszy Taa ? Czemu ? Jak znajdę sprzęt który ma problemy na optyku lub gra inaczej to dam znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojpet Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Witam Kozystam z w miare dobrego sprzetu (denon) mialem skonfigurowane polaczenie z dvd zarowno przez coax jak i toslink i generalnie z zadnym nie mialem najmniejszego klopotu czy to z dekodowanie pro logic ,dts czy jakiekolwiek inne -generalnie jacys wyimaginowani audiofile powiadaja ze lepszy jest coax ,ja tego nie potwierdzam ,poza tym kol @Nem7 napisal: "Sygnał który będzie szedł optykiem może przechodzić obróbkę przez różne dekodery w DVD w zależności w jakim systemie został zapisany i z racji tego że producenci nie standaryzują swoich produktów to bywa i to często że ampli ma problem z sygnałem którego nie zna i zaczyna się sprzężenie " Nie zyje na tym swiecie od wczoraj jednak o roznicy w standartach dekodowania dla roznych producentow pierwszy raz slysze .. Tak czy owak toslink byl tez dobrym zakupem :] Pozdr .W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kemot Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 (edytowane) Analogowe odpada. Koaksjalne i optyczne mają takie same właściwości i wszystko jedno które wykorzystasz. Oba przenoszą sygnał cyfrowy czyli "jest" albo "nie ma" (0/1). Nie ma stanów pośrednich, więc jakość tu i tu jest identyczna. Edytowane 12 Kwietnia 2006 przez Kemot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Kemot czytałes cały temat? Już kupilem optyka :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Jakiego kupiles optyka i za ile? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Nie mam już pudełka i nie wiem jakiej firmy. Zaszedłem do sklepu i poprosiłem jakis lepszy kabel optyczny ;) Najpierw pokazywłami jakiś ale był bardzo cienki więc zapytałem czy nie ma nic lepszegi i dał mi innego tym razem już bardziej okazałego ;) a za kabel załem cos ok 30zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Akurat w przypadku optyka ekranowanie nie jest az tak istotne, bo dlugosci fal ktore moga zaklocic sygnal uzyteczny to nam najpredzej latarka wygeneruje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...