Skocz do zawartości
nUar

Hdd Sie Wyłącza

Rekomendowane odpowiedzi

siema mam 2 komputery w domu

1 ma amd bartona 1,8 podkreconego na 2,3 chłodzny wodą z zasialczem 350 W standardowy dołączony do obudowie z tracera dysk jesy WD 80G płyta jest abita

2 bez przeróbek ma semrona 1,5 g nie podkręcany z zasialczem 140 W standardowy dołaczany do obduowy, nie pamiętam nazwy, dysk maxora 60G płyta gigabita

opisze wydazenia chronologicznie:

ten drugi chodził 6 miesięcy bez probemu 1 mam 18 miesięcy, miesiąc temu w 2 zaczął sie wyłącza HDD bez wyraznego powodu, w losowej chwili, po prosty jagbym mu wyciągnął ktoś wtyczke z zasialania i zaraz po wyłaczeniu włącza sie ponownie czasem cały komp zwieśnie czasem działa normalnie, dysk był wymieniony na nowy ale wciąz dzieje sie to samo, było na nim pare wirusów ale nic znaczącego, wymontowąłem zasialcz z 1 ale to nie pomogło - zdzieje sie to samo, teraz dysk sie wyłącza co ok 10 - 20 min

w 1 od mnie j więcej tygodnia mam dokładnie o samo, ale juz nie tak intensywnie: wyłącza sie tylko gdy załączam jakąś gre 3D, tak działa normalnie, próbowałem wrócić do poprzedniego taktowania ale to nie pomogło (mysalęlm ze to zasilacz nie daje rady)

na tym kompie miaęłm 1 akcje z wirusami nieco więkrzą ale teraz jest czysty, nie pamiętam naz wirusów ale to było przed uszkodzeniem sie 2

moje teorie:

1. wirusy zaatakowały HDD obu kompów, gdy po wymianie hdd na nowy w 2 wirusy przekopiowąły sie przez rózne pliki które wrzucałem na z 1 na 2 - instalki programów itp (skanowałe oba dyski kasperskym 6 i innymi oraz skanerami online i nic nie wykryło)

2. wirusy zaatakowały płytę główną

3. prawem serii oba zasialcze sie zepsuły (moze skok napięcia w sieci, 1 jest podpieta pod listwe z bezpiecznikiem - nigdy nie był wymianiany) co obniżyło ich wydajnosć co by tłumaczyło wyłącznie sie w 1 podczas obciazania zasialacz kartą grafiki a w 2 140 to tak mało ze wyłącza sie bo po prsotu nie uciąga tego kompa, albo zasialacze uszkodziły sie w innys sposób

zważcie ze te klocki wystąpiły PO JAKIMS CZASIE wiec raczej nie moze to byc wina ogulnej małej mocy zasiaczy, niezabardzo wiem co mam zrobić, moze miał ktoś podobny przypoadek ? zastanawiam sie nad kupnem zasialacza a raczej zasialczy...

PS: sorki za ortografie ale nie mam czasu teraz tego sprawdzić bo wychodze do pracy, mam nadzieje ze zrozumiecie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku było tak:

1. R9800SE na Omegadrive + HDD na jednej lini z zasilacza i miałem to samo co ty, żonglerka molexami pomogła.

2.Dorzuciłem sobie drugi HDD, zrobiłem Raid, ale zabrakło mi wtyczek molex:), więc kupiłem soibe rozgałęźnik i znów ten sam problem co u ciebie, tym razem wina tego rozgałęźnika, kiepska jakość i jeden pin we wtyczce nie był dokładnie wetknięty, dociśnięcie tego badziewia pomogło i teraz mam spkój.

Wszystko ciągnie biedny, biedniutki Codegenik 300W, ale ciągnie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny przypadek, dysk i grafika podłączone na tym samym kablu i w czasie grania dysk zaczynał mocno mulić kompa. Próbowalem różnych sposobów aby sie tego pozbyć, pozyczyłem zasilacz od kumpla i znowu to samo, w końcu sie okazało, że uszkodzony był kabel zasilający komputer. Kupiłem nastepnego dnia nowy i wszystko gra :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi