Skocz do zawartości
olo21

Polskie Znaki W Php Przy Include

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z polskimi znakami w momecie gdy jest ładowany plik poprzez fukcję include. Wygląda to tak: mam główna stronę a na niej linki. Po kliknięciu na link strona się przeładowuje i w jej dolnej części(pod linkami) wczytywana jest zawartość pliku(np.nazwa.php) i ten plik jest wyświetlany bez niektórych polskich znaków np. nie ma: ż, ź, ł natomiast jest ó. Oczywiście na stronie głównej jest ustawione kodowanie:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
Jak sobie z tym poradzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to nie chodzi o informację w kodzie, o sposobie kodowania znaków, a o sposób kodowania znaków diakrytycznych przez edytor, tzn. że program może np. zapisywać w UTF-8, albo w ISO-8859-1 i każdym innym kodowaniu, i siłą rzeczy po include plik będzie źle wyświetlany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja miałem ostatnio paranoję z kodowaniem w dreamwaverze :)... nawet jak zapisałem z włąsciwym kodowaniem to mi wyświetlało ślaczki.. aa co dziwniejsze.. potem jak otworzyłem plik php w DW t sie okzało że zamiast polskich znaczków są ruskie :D.

20 minut zajęło mi dojscie do tego że zmieniłem wcześniej w opcjach domyślny dokument z html na php - kto by pomyślał ze to spowoduje problem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi