olo21 Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Witam, mam problem z polskimi znakami w momecie gdy jest ładowany plik poprzez fukcję include. Wygląda to tak: mam główna stronę a na niej linki. Po kliknięciu na link strona się przeładowuje i w jej dolnej części(pod linkami) wczytywana jest zawartość pliku(np.nazwa.php) i ten plik jest wyświetlany bez niektórych polskich znaków np. nie ma: ż, ź, ł natomiast jest ó. Oczywiście na stronie głównej jest ustawione kodowanie: <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />Jak sobie z tym poradzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 A masz wpisany tekst własciwym kodowaniem? Bo jak jest zle wpisany tekst to jakiego kodowanie by nie istawic na glownej to będzie zle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo21 Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 w plikach, które są ładowane mam sam tekst + znaki html typu <P> itd. Może wspomnę jeszcze, że w tych plikach nie zamieszczam informacji o kodowaniu bo by się zdublowały ze stroną główną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Ale to nie chodzi o informację w kodzie, o sposobie kodowania znaków, a o sposób kodowania znaków diakrytycznych przez edytor, tzn. że program może np. zapisywać w UTF-8, albo w ISO-8859-1 i każdym innym kodowaniu, i siłą rzeczy po include plik będzie źle wyświetlany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo21 Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 (edytowane) więc zapisuje plik w kodowaniu 8859-2 i dalej nic. EDIT: już sobie poradziłem, pobuszował w opcjach Dreamweaver i działa. Thx Edytowane 26 Marca 2006 przez olo21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 no ja miałem ostatnio paranoję z kodowaniem w dreamwaverze :)... nawet jak zapisałem z włąsciwym kodowaniem to mi wyświetlało ślaczki.. aa co dziwniejsze.. potem jak otworzyłem plik php w DW t sie okzało że zamiast polskich znaczków są ruskie :D. 20 minut zajęło mi dojscie do tego że zmieniłem wcześniej w opcjach domyślny dokument z html na php - kto by pomyślał ze to spowoduje problem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...