muciek Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 (edytowane) ooooo To_Nic strasznego, poprawię się ;) Jakbys się chciał go pozbyć to zapukaj via GG. Alimek jakis postęp ? Edytowane 31 Marca 2006 przez muciek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alimek Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 ooooo To_Nic strasznego, poprawię się ;) Jakbys się chciał go pozbyć to zapukaj via GG. Alimek jakis postęp ? Jest postę ale bardzo mały....mam bardzo mało wolnego czasu... Dziś skróciłem wymiennik teraz ma 18cm wysokości Czy kapilara może być zawinięta na rurce o podobnej średnicy do filtra? Jeśli dam rurke 9mm na parownik to wystarczy?? ok 2,5 m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Jest postę ale bardzo mały....mam bardzo mało wolnego czasu... Dziś skróciłem wymiennik teraz ma 18cm wysokości Czy kapilara może być zawinięta na rurce o podobnej średnicy do filtra? Jeśli dam rurke 9mm na parownik to wystarczy?? ok 2,5 m dziwna rurka 9 mm :P jak Ci jej wejdzie więcej to pakuj ile wlezie.. ; ] imo na ten kompres bedzie na styk.. chociaż dałbym więcej.. :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zapowiada sie cos fajnego ... B) Gratsy Moich pare rad : 1. Mam nadzieje ze zaslepiles filtr po przyspawaniu kapilary ? Cyzl ikapilare zaspawales z drugiej strony ...jesli nie to filtr juz mogl stracic swoje wlasciwosci .. 2. Nie tankuj tego ukladu propanem z butli 13kg ...ten gaz jest nie najlepszej jakosci na ogol, bywa mocno wilgotny, a to moze zabic Ci swiezutenki olej POE w tym pieknym NL7CLX ... Wrzuc lepiej odrazu R404a/R507 czy R402a :-) 3.Termometr do mierzenia temp. wymiennika kup CHY700T za 150 zl ;-)) 4. Daj akumulator cieczy z "wydlubanego" filtra miedzianego 20-60 gram na linie ssaca ...inaczej mozesz miec problemy z zalewaniem sprezarki cieklym freonem podczas pracy z mniejszymi obciazeniami. 5.Kapilara 250 cm 0.8 mm wyglada OK. 6. Nie dawaj desuperheater'a ..ten skraplacz sobie spokojnie poradzi bez niego . Jednak taki prosty kawalek rurki na odcinku kompresor-skraplacz to wg mnie tez nie jest najlepszy pomysl . Zawin z 3 "kolka" na jakiej rurce 40-100 mm na tej linii, dla minimalizacji transportu mikro-drgan sprezarki na polaczenia spawanie w ukladzie. 7. Zrob do tego piekna blaszana obudowe i pomaluj ja na lsniacy do granic mozliwosci czarny kolor ...do tego zaloz na froncie elektroniczny kontroler temperatury cieczy z czerwonym wyswietlaczem LED ..np. EVC 200 EveryControl'a . Tak ja to widze ...wyjdzie taki fajniutki chillerek na 24/7. :D pozdro piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alimek Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 (edytowane) Zapowiada sie cos fajnego ... B) Gratsy Moich pare rad : 1. Mam nadzieje ze zaslepiles filtr po przyspawaniu kapilary ? Cyzl ikapilare zaspawales z drugiej strony ...jesli nie to filtr juz mogl stracic swoje wlasciwosci .. 2. Nie tankuj tego ukladu propanem z butli 13kg ...ten gaz jest nie najlepszej jakosci na ogol, bywa mocno wilgotny, a to moze zabic Ci swiezutenki olej POE w tym pieknym NL7CLX ... Wrzuc lepiej odrazu R404a/R507 czy R402a :-) 3.Termometr do mierzenia temp. wymiennika kup CHY700T za 150 zl ;-)) 4. Daj akumulator cieczy z "wydlubanego" filtra miedzianego 20-60 gram na linie ssaca ...inaczej mozesz miec problemy z zalewaniem sprezarki cieklym freonem podczas pracy z mniejszymi obciazeniami. 5.Kapilara 250 cm 0.8 mm wyglada OK. 6. Nie dawaj desuperheater'a ..ten skraplacz sobie spokojnie poradzi bez niego . Jednak taki prosty kawalek rurki na odcinku kompresor-skraplacz to wg mnie tez nie jest najlepszy pomysl . Zawin z 3 "kolka" na jakiej rurce 40-100 mm na tej linii, dla minimalizacji transportu mikro-drgan sprezarki na polaczenia spawanie w ukladzie. 7. Zrob do tego piekna blaszana obudowe i pomaluj ja na lsniacy do granic mozliwosci czarny kolor ...do tego zaloz na froncie elektroniczny kontroler temperatury cieczy z czerwonym wyswietlaczem LED ..np. EVC 200 EveryControl'a . Tak ja to widze ...wyjdzie taki fajniutki chillerek na 24/7. :D pozdro piotres Co do obudowy myślałem żeby podzwawe zrobić z drewna a boki i góre z plexy podświetlane na blue :lol: plexe przymocować do wypolerowanych na lusterko kontowników aluminiowych. ale jeszcze zobaczymy :) no tak ma to chodzic 24/7 :D Edytowane 4 Kwietnia 2006 przez Alimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 buda? http://s29.photobucket.com/albums/c272/hinco_1988/buda/ szkielet, na to pleksa a wzmocnienia ze sklejki na boki i gra :] niskie koszty i we 2 łatwe do zrobienia :] polecam ; ] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alimek Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 buda? http://s29.photobucket.com/albums/c272/hinco_1988/buda/ szkielet, na to pleksa a wzmocnienia ze sklejki na boki i gra :] niskie koszty i we 2 łatwe do zrobienia :] polecam ; ] właśnie o czymś takim myślałem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Mi to sie cos takiego calkiem podoba :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 (edytowane) Mi to sie cos takiego calkiem podoba :Dwidziałem tego mnóstwo na XS, co to sie tak kozacko odbija? taki fajny kolorek? jakaś blacha? :huh: Edytowane 4 Kwietnia 2006 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alimek Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 (edytowane) widziałem tego mnóstwo na XS, co to sie tak kozacko odbija? taki fajny kolorek? jakaś blacha? :huh: Moje pierwsze wrazenie.... > Myślałem ze to jest przezroczyste :-P Ładne ładne ale bardzo duzo roboty z polerowaniem.... Edytowane 4 Kwietnia 2006 przez Alimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Moje pierwsze wrazenie.... > Myślałem ze to jest przezroczyste :-P Ładne ładne ale bardzo duzo roboty z polerowaniem.... Jakim znowu polerowaniem ?? :blink: To blacha stalowa pomalowana DOBRYM lakierem samochodowym (bron Boze spray), a potem na to warstwa klaru (lakier bezbarwny) - tak jak to sie w samochodach robi. pozdro piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 (edytowane) Jakim znowu polerowaniem ?? :blink: To blacha stalowa pomalowana DOBRYM lakierem samochodowym (bron Boze spray), a potem na to warstwa klaru (lakier bezbarwny) - tak jak to sie w samochodach robi. pozdro piotres jeszcze jeden question Ty swoje agregaty malujesz natryskiem który daje jakiś stary kompresor? ;> tak mozna sie bawic? ;> a pleksa da podobny efekt? ;> Edytowane 4 Kwietnia 2006 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Ja maluje prawdziwym kompresorem takim co i lakiernicy uzywaja :) Watpie zeby plexa dala taki efekt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 da rade, to nie material odbija swiatlo tylko farba, wiec jak dobrze i sporo warst nalozysz, uzyskasz podobny efekt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alimek Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 (edytowane) Są nowe fotki:) Jako parownika uzyłem rurki 8mm. Edytowane 6 Kwietnia 2006 przez Alimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 czemu nie owineles kapilary wogol ssacej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 beka, przegladam foty, wchodzi tata, mowi, zobacz jak kapilara jest zwinieta, nie tak jak u ciebie, zjezdzam w dol a tu niespodzianka, ojciec weszedl niezadowolony :D (btw wie co to kapilara i zna podstawy dzilania ukladu - fajnie nie :D ) a apa powinna byc owinieta, bez dwoch zdan, no i desuperheater mi sie nie podoba, dlaczego nie jest poziomy, tylko "lezy" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 buda? http://s29.photobucket.com/albums/c272/hinco_1988/buda/ szkielet, na to pleksa a wzmocnienia ze sklejki na boki i gra :] niskie koszty i we 2 łatwe do zrobienia :] polecam ; ] Hehehe, przypomina mi sie IceboX rev 1.0, tez tak szkielet robilem z alu katownikow i nitow ;]. Co do WCFC, czekam na dalsze postepy, bo jeszcze duzo tu jest do zrobienia, i ogolem mam mieszane uczucia, narazie nie podoba mi sie... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Hehehe, przypomina mi sie IceboX rev 1.0, tez tak szkielet robilem z alu katownikow i nitow ;].i jak sie taka konstrukcja sprawuje? można zrobiccoś lepiej taniej i szybciej ? stabilnośću mnie jest 100 % ; ] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Kszonek, przed skraplaczem to tak naprawde nie ma znaczenia czy jest pionowo czy poziomo desup ...wg mnie jest OK. Owin tylko kapialre wokol ssacej i bedzie git :D Osobiscie bym dal wymiennik ze zwoju rurki 12 mm i dluzszy ...tak dlugi zwoj zeby tylko sie zmiescil do tego pojemnika (ale odstepy pomiedzy rurkami sa OK) :) Zobaczymy jakie tempy cieczy uzyskasz na tym wymienniku. :-P pozdro piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Kszonek, przed skraplaczem to tak naprawde nie ma znaczenia czy jest pionowo czy poziomo desup ...wg mnie jest OK. pamietam, ze baz jak robil swojego fceta pierwszego to dostal sugestie ze gaz powineien lecieec ciagle do gory - mial desupa w spirali przed skraplaczem takie kola co raz mniejsze, mysle ze wiecie ocb ;) fot nie ma, postow tez, bo to te z HT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 pamietam, ze baz jak robil swojego fceta pierwszego to dostal sugestie ze gaz powineien lecieec ciagle do gory - mial desupa w spirali przed skraplaczem takie kola co raz mniejsze, mysle ze wiecie ocb ;) fot nie ma, postow tez, bo to te z HT wg mnie to naprawde nie robi zadnej roznicy jak jest ulozony desup ...ludzie montuja go na wszystkie mozliwe sposoby ... pionowo - gaz w gore, pionowo- gaz w dol, poziomo ...i zawsze jest OK :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...