Skocz do zawartości
mongothealien

podświetlenie budy z ręcznego skanera ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

robiłem ostatnio porządki w firmie i znalazłem stary, ręczny skaner musteka (mono), karta się gdzieś zapodziała, więc postanowiłem wykorzystać go jako podświetlenie budy (fajnie kiedyś świecił na zielono) :mrgreen:

spodziewałem sie w srodku jakiegoś małego neonu, katody a tu zonk :?

pełno dziwnych, elektronicznych paści...

qrde :evil: wie ktoś jak sprawić by to dziadostwo znów zaświeciło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapakuj do szfy oświetlającej ulicę .... :-) ,

A tak serio to daj jakąś fote to Ci powiem jakie szanse, raczej spore bo w tamtych czasach podświetlało się linijką diodową zalaną w plastiku . Katody sie nie spodziewaj raczej . daj fote ,daj ,daj....

Torpido

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

foty tej paści:

Dołączona grafika

To linijka diodowa zalana w plastikowej soczewce razem z foto-tranzystorami ( tak jak myślałem ) Nie widzę transformatorka do podwyższania napięcia na katodzie (pare dziesiąt ,set woltów musi być na zimną katodę ) więc to napewno nie zimna katoda albo coś podobnego . Daj sobie spokuj z modem ,chyba że jesteś dobry w elektronice ,to cię poprowadzę ,ale przemyśl najpierw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz może schemat do tej linijki, lub przynajmiej znasz jej "fachowe" określenie ( jak będę znał nazwę tego elementu , to poszukam sobie reszty na http://www.elektroda.pl )

nudzi mi się wieczorami, więc chętnie troche polutuję ;-)

Głowica skanera , a schematów jest tyle ile rodzai występuje. Podłączenie może być trudne ponieważ jest to głowica z multipeksowaniem czyl i masz nałorzoną siatkę( jak w matrycy ) i te same piny zasilaja rużne diody lub tranzystory w zależności od kombinacji połączeń .Tym właśnie steruje ten kwadratowy procesorek podobny do kości pamięci . Same rezystorki mogą Ci nie wystarczyć żeby to uruchomić .Słowem - mniej nerwów stracisz jak pobawisz sie np podświetlaczami tyrkusowymi (tymi płaski jak kartka papieru) .To oczywiście moja rada ,też kiedyś sie tak napalałem , ale czasem nie warto .Lepie kupić normalną linijke diodową albo kilka i zapodać na dole budy .

Torpido

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki ja mam juz wymontowana lampe z czarno - bialego scanera ale nie wiem czym ja zasilic :( podlaczylem pod autotransformator , lecz nie idzie za nic , moze wymaga napiecia stalego ???? ......jaka to jest wogole lampa - przypomina katode , ale ktos mi mowil ze to xenonowa .....prosze o oswiecenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapakuj do szfy oświetlającej ulicę .... :-) ,

A tak serio to daj jakąś fote to Ci powiem jakie szanse, raczej spore bo w tamtych czasach podświetlało się linijką diodową zalaną w plastiku . Katody sie nie spodziewaj raczej . daj fote ,daj ,daj....

Torpido

swiete slowa

sam mam taka linijke z zielonych LED-ow SMD zalanych w plastik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja się poddałem :cry:

próbowałem wszyskiego i jedyne światło, które udało mi się osiągnąć to świateło czrwonego leda na płytce :?

pózniej coś sknociłem i zmiast łuny pięknej zieleni, uzyskałem kupę smrodu i troche dymu :roll: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi