mongothealien Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 robiłem ostatnio porządki w firmie i znalazłem stary, ręczny skaner musteka (mono), karta się gdzieś zapodziała, więc postanowiłem wykorzystać go jako podświetlenie budy (fajnie kiedyś świecił na zielono) :mrgreen: spodziewałem sie w srodku jakiegoś małego neonu, katody a tu zonk :? pełno dziwnych, elektronicznych paści... qrde :evil: wie ktoś jak sprawić by to dziadostwo znów zaświeciło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torpido Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zapakuj do szfy oświetlającej ulicę .... :-) , A tak serio to daj jakąś fote to Ci powiem jakie szanse, raczej spore bo w tamtych czasach podświetlało się linijką diodową zalaną w plastiku . Katody sie nie spodziewaj raczej . daj fote ,daj ,daj.... Torpido Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GoLo Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Sorki ze sie podczepie.. ale czy ze zwyklego skanera mozna jakos wymontowac lampe i uzyc jej do podswietlenia budy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
--=KOBE=-- Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Sorki ze sie podczepie.. ale czy ze zwyklego skanera mozna jakos wymontowac lampe i uzyc jej do podswietlenia budy?mozna , niektorzy tak robia :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GoLo Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 poniewasz niemialem nigdy stycznosci ze skanerem.. to mam pytanka.. Czym zasilanajest taka lampa? i czy niemusial bym wsadzac skanera do budy zeby dzialala.. mcno takie cus swieci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 foty tej paści: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torpido Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 foty tej paści: To linijka diodowa zalana w plastikowej soczewce razem z foto-tranzystorami ( tak jak myślałem ) Nie widzę transformatorka do podwyższania napięcia na katodzie (pare dziesiąt ,set woltów musi być na zimną katodę ) więc to napewno nie zimna katoda albo coś podobnego . Daj sobie spokuj z modem ,chyba że jesteś dobry w elektronice ,to cię poprowadzę ,ale przemyśl najpierw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 masz może schemat do tej linijki, lub przynajmiej znasz jej "fachowe" określenie ( jak będę znał nazwę tego elementu , to poszukam sobie reszty na http://www.elektroda.pl ) nudzi mi się wieczorami, więc chętnie troche polutuję ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torpido Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 masz może schemat do tej linijki, lub przynajmiej znasz jej "fachowe" określenie ( jak będę znał nazwę tego elementu , to poszukam sobie reszty na http://www.elektroda.pl ) nudzi mi się wieczorami, więc chętnie troche polutuję ;-) Głowica skanera , a schematów jest tyle ile rodzai występuje. Podłączenie może być trudne ponieważ jest to głowica z multipeksowaniem czyl i masz nałorzoną siatkę( jak w matrycy ) i te same piny zasilaja rużne diody lub tranzystory w zależności od kombinacji połączeń .Tym właśnie steruje ten kwadratowy procesorek podobny do kości pamięci . Same rezystorki mogą Ci nie wystarczyć żeby to uruchomić .Słowem - mniej nerwów stracisz jak pobawisz sie np podświetlaczami tyrkusowymi (tymi płaski jak kartka papieru) .To oczywiście moja rada ,też kiedyś sie tak napalałem , ale czasem nie warto .Lepie kupić normalną linijke diodową albo kilka i zapodać na dole budy . Torpido Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 oki ja mam juz wymontowana lampe z czarno - bialego scanera ale nie wiem czym ja zasilic :( podlaczylem pod autotransformator , lecz nie idzie za nic , moze wymaga napiecia stalego ???? ......jaka to jest wogole lampa - przypomina katode , ale ktos mi mowil ze to xenonowa .....prosze o oswiecenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zapakuj do szfy oświetlającej ulicę .... :-) , A tak serio to daj jakąś fote to Ci powiem jakie szanse, raczej spore bo w tamtych czasach podświetlało się linijką diodową zalaną w plastiku . Katody sie nie spodziewaj raczej . daj fote ,daj ,daj.... Torpido swiete slowa sam mam taka linijke z zielonych LED-ow SMD zalanych w plastik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookout Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Szkoda ze to nie takie proste bo tez mam skaner reczny cz-b bez karty ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torpido Opublikowano 22 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2003 A może folię EL na dno obudowy ... i przetwornica Torpido Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 23 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2003 ja się poddałem :cry: próbowałem wszyskiego i jedyne światło, które udało mi się osiągnąć to świateło czrwonego leda na płytce :? pózniej coś sknociłem i zmiast łuny pięknej zieleni, uzyskałem kupę smrodu i troche dymu :roll: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torpido Opublikowano 23 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2003 Linijka diodowa do wskażnika wysterowaia ,maja ja w nieORT: ORT: ORT: kturych sklepach elektronicznych. Pieć segmętów razy 5 led i bądzie git. Torpido Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...