Skocz do zawartości
Feliz

Co Powiecie Na Taki Zestaw Na 754..asus, Sempron,caviar Albo Maxtor

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Planuję zakup konkretnego zestawu (do oglądania filmów, aplikacje biurowe, internet, gry sporadycznie!!!)

ASUS K8N-VM -zitegrowana grafika - zależy mi na obniżeniu kosztów - dlatego nie kupuję osobno płyty i osobno karty graf. w każdej chwili można wpiąć PCI-E, które ta płyta obsługuje http://www.asus.com.pl/products.aspx?l1=3&...952&modelmenu=1

Sempron 2600+ http://www.amdcompare.com/us-en/desktop/de...n=SDA2600AIO2BO biorę tą wersję zamiast dopłacać do 2800+ gdzie jest 256kb, bo czytałem na tym forum, że z waszego doświadczenia nie ma różnicy, a nawet lepiej chodzi 2600 na 128kb. Nie zamieżam go żyłować ani nie wiadomo jak podkręcać. Nie bawiłem się jeszcze w podkręceanie procków do tej pory więc szalał nie będę. Podobno da się go wykręcić na 2400. Przy okazji poproszę o jakieś sugestie co do podkręcenia tego konkretnego zestawu. Kupuję wersję BOX i tu pytanie czy cooler od producenta wystarczy i jeśli tak to do jakiej max częstotliwości ..2200..2400MHz czy raczej nie ryzykować. Nie planuję zakupu nowego coolera.

Dysk:

Maxtor DiamondMax 10 80 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ) albo WD Caviar SE 80 GB 8MB cache Serial ATA - który polecacie?

Jakie kości pamięci polecicie - producent itp...ta płyta nie obsługuje duali. Planuję zakup na razie max 512MB.

Co sądzicie o wyborze przede wszystkim płyty głównej - zintegrowana grafika(max 128) dzielona z ramem - jak na moje potrzeby??

Chcę kupić również nową obudowę - z jakim zasilaczem wybrać - producent, ile WAT?

Ze starego kompa została mi nagrywarka DVD kupiona jakiś miesiąc temu :)

Z góry bardzo dziękuję za mądre sugestie i wypowiedzi.

Edytowane przez Feliz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS K8N-VM -zitegrowana grafika - zależy mi na obniżeniu kosztów - dlatego nie kupuję osobno płyty i osobno karty graf. w każdej chwili można wpiąć PCI-E, które ta płyta obsługuje 2043617[/snapback]

Dysk:

Maxtor DiamondMax 10 80 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ) albo WD Caviar SE 80 GB 8MB cache Serial ATA - który polecacie?

Caviara - mam co prawda trochę innego (starszego) ale sprawuje się extra, cichy, szybki, mało się grzeje, zero problemów!!!

Jakie kości pamięci polecicie - producent itp...ta płyta nie obsługuje duali. Planuję zakup na razie max 512MB.

Jak nie będzie oc to wystarczy zwykły Kingston 512MB ;-) albo jakiś Twinmos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co masz teraz, ile masz kasy, czy będziesz podkręcał. Odpowiesz to sie wymyśli ;]

Może to dziwnie zabrzmi ale nie mam jakiego takiego limitu kasy, ale chcę włożyć jak najmniej w coś stabilnego i szybkiego. Miałem do tej poru Durona 950 na MSI KT6 Delta MS-6590. Miałem na niej problem z dyskami sata i padła ma na niej grafika (geForce II 32mb MX). Nie mam już do niej zaufania, bo albo mam pecha do sata, albo coś nie tak z płytą, choć w lokalnym serwisie "stwierdzili", że kontroler jest sprawny. Po roku używania Seagate'a 80GB Sata I sypał się system - partycja na której był. Po formacie i podzieleniu na nowo na partycje..po 2 ok.2tyg to samo(system się nie uruchamiał, albo próbował w nieskończoność, czasami znikał dysk - nie wykrywany w biosie). Dostałem nowy dysk od producenta (Seagate Certified Repaired) więc nie taki znowu "nowy", działo się to samo co z poprzednikiem. Podziękowałem w sklepie za kolejny bubel i poprosiłem coś innego producenta. Tym razem Samsung SpinPoint też 80Gb na sata I. Stało się z nim po tygodniu to samo co z poprzednikiem, oddali mi kasę i woleli żebym więcej nie kupował u nich, dopóki nie naprawię kompa. Doszedłem do wniosku, że skoro mam i tak kupić nową grafikę (bo ten geRorce nie uruchamiał się), a przy okazji płytę, więc może kupię już wszystko nowe, na nowej platformie. Dlatego chcę kupić zintegrowaną grafikę (zawsze można wpiąć coś na PCI-E) skoro i tak jest do prostych zastosowań- internet, filmy, muzyka, aplikacje biurowe, na gry nie mam ostatnio w ogole czasu i nie zanosi się.

Jednym słowem zależy mi, aby nowy komp szybko się nie zestarzał, był stabilny, szybki, nie mam czasu na stawianie systemu non-stop- piszę a raczej chcę zacząć pisać moją pracę magisterską :)

Co do OC to jeśli nie odczuję różnicy przy moich zastosowaniach na podkręceniu procka, to dałbym sobie spokój - byle wszystko chodziło stabilnie na chłodzeniu z box'a. Chyba, że z doświadczenia wiecie, że jest inaczej??

ufff...ależ się rozpisałem,,,sorki..może to pomoże Wam w zrozumieniu mojej sytuacji i potrzeb i poradzeniu mi w sprawie zestawu. Zmieniłem zdanie i zamiast sata wezmę Caviara na IDE...tak na wszelki wypadek :) a pamięci wziołbym Gaila 512mb 400Hz - takie z chłodzeniem - czy może wystarczy zwykły Kingstone?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi