Skocz do zawartości
Marcin_K

Laptop Do 6.000 Pln. Co Wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po raz pierwszy wszystkich Forumowiczów

Zarejestrowałem się na forum ponieważ planuję zakup laptopa i chciałbym spytać o radę ludzi, którzy mają w tym doświadczenie. Trochę się już rozejrzałem w tym temacie, poszukałem w internecie, pochodziłem po sklepach, rozmawiałem ze sprzedawcami i mniej więcej wiem już czego mogę oczekiwać za te pieniądze i jak to się ma do tego czego potrzebuję... ale jakoś nie mogę zaufać ludziom, którzy chcą mi sprzedać jakiś towar, bo granica pomiędzy uczciwym doradzaniem a próbą sprzedania tego co w magazynie jest bardzo mała. Ale do rzeczy!

Jak już wspomniałem w temacie cena sprzętu powinna być nie więcej niż 6.000 PLN brutto... ale gdyby się okazało że za 6.500 można już kupic coś zdecydowanie lepszego to jestem w stanie przeboleć :) Drugi wymóg jest taki, żebym mógł go nabyć w realnym sklepie (odpada allegro albo sklepy internetowe zza oceanu), oczywiście może to być sklep internetowy, tylko solidny, znany i Polski.

Laptop będzie wykorzystywany do pracy w programach CAD i do obróbki grafiki, prowadzenia prezentacji i do internetu przez wlan i bluetooth. Będzie dość często przewożony (ale najczęściej w bagażniku auta). Jeśli chodzi o zastosowanie to karta graficzna nie musi być wbrew pozorom najwyższych lotów, tzn. odpada zintegrowana, ale absolutnie nie jest konieczna jakaś super-duper ;) Na pewno potrzebna będzie nagrywarka dvd i dysk min. 60GB i czas pracy min. 2-3h. Bardzo zależy mi na jakości wykonania oraz subiektywnym odczuciu że jest to "solidny sprzęt" - mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi ;)

Generalnie długo zastanawiałem się jak bedę tego laptopa używał i zacząłem brać pod uwagę dwa rodzaje sprzętu:

1. Po pierwsze tradycyjny laptop z ekranem 3:4 około 15" ale o podwyższonej rozdzielczości SXGA. Liczę się wtedy z wagą około 3kg i średnimi-dużymi rozmiarami.

2. A po drugie mały laptop z ekranem 12" też 3:4 najchętniej SXGA jeśli takie w ogóle są dostępne.

Skąd takie dwa podejścia? Pierwsze wynika chyba wprost z moich wymagań opisanych wyżej. Drugie natomiast wysnułem z tego, że zarówno w domu (filmy na dvd) jak i w pracy (CAD) będę się podłączał do zewnętrznego ekranu, zaś poza tymi miejscami bedzie chodziło raczej o prezentacje i internet. Poza tym widziałem jak wyglądają laptopy intensywnie używane przez dłuższy czas - zakurzone, uświnione, zalane kawą :) Więc chciałbym żeby ten laptop leżał sobie z boku zamknięty z podłączonym zewnętrznym ekranem, klawiaturą i myszką, drukujący po wlanie itd itp. W związku z tym duży ekran nie będzie mi chyba aż tak potrzebny a dzięki małym rozmiarom zmieści się do mojej teczki i nie będę biegał z dwiema torbami na ramieniu.

Znalazłem już kilka interesujących mnie modeli, ale nie chcę ich podawać żeby nie ograniczyć odpowiedzi do kwestii "ten pierwszy jest lepszy od tego trzeciego".

Ufff no trochę się rozpisałem :D Mam nadzieję że ktoś mimo to zechce to przeczytać i mi doradzić. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.

PS Mam jeszcze pytanie czysto praktyczne - czy jeśli w laptopie jest bluetooth to myszka i klawiatura na bluetooth będą się łączyć z nim bezpośrednio nie wymagając dongle'a na USB ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. 15" z SXGA kupisz , 12" 3:4 sie znajdzie ale SXGA to juz gorzej, za duza rozdzialka a za maly ekran.

2. Tak, to zestawow BT "dongle" sa niepotrzebne (nie ma ich)

3. Podaj lepiej te propozycje, jestesmy na to dosc wyczuleni. Zaraz zerkne co tam mozna nabyc i dam odpowiedz.

Pozdro

EDIT.

Do 6k 12" XGA - http://allegro.pl/item94376032_asus_12_1_m...fvat_od_ss.html (podaje na Allegro ale spokojnie mozna znalesc w sklepach internetowych w Polsce)

15" - http://skapiec.pl/site/cat/17/comp/71661 troche ponad 6k, ale mysle ze warto dolozyc bo: pomimo ze 15" to wazy TYLKO 2,4kg!! w pelni aluminiowa obudowa, nagrywarka DVD, Radeon X700, SXGA+ (1400 x 1050), dysk 80. Co do jakosci to na bank bedziesz zadowolony - cala obudowa z ciemnego aluminimum a dwa ze Asus.

Jesli o mnie chodzi to zdecydowanie wzialbym ten drugi wariant. Dlaczego? Patrz wyzej. Chociaz i 1 opcja wydaje mi sie tez bardzo odpowiednia. Ale ja stawiam na V6VA.

Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. Podaj lepiej te propozycje, jestesmy na to dosc wyczuleni. Zaraz zerkne co tam mozna nabyc i dam odpowiedz.

No właśnie chodzi mi o to żeby na początku nie podawać żadnych konkretnych modeli. Wolałbym tak po nitce do kłębka jeśli się zgodzisz. Czy możesz mi powiedzieć u jakich producentów szukać i w jakich seriach - np. coś w stylu "Za te pieniądze możesz poszukać czegoś marki A serii B bo mają dobre ekrany, a omijaj firmę C bo ich seria małych lapów D jest złej jakości". Jak już bym mniej więcej wiedział na czym stoję to poszukam raz dwa odpowiednich modeli zgłoszę się o poradę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym szukal wsrod Asusa albo IBM. Ten V6Va to naprawde super sprzet - w tym przedziale to nie wiem czy cos lepszego/solidniejszego znajdziesz. Omijalbym wszelkie Acery jak masz z nim sporo lazic, a czemu to powertuj forum na bank znajdziesz odp. Poza tym jak chcesz solidna obudowe itd to tez na pewno nie Acer.

Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz solidnego laptopa proponuje IBM z serii t40. Baaaarzdzo szeroka możliwość konfiguracji. Do wyboru matryce 15": 1600x1200, 1400x1050, 1024x768, albo 14": 1400x1050, 1024x768. Opcje grafiki radeon x300, 7500, 9600, karty zintegrowane, oraz fireGL V3200 lub T2. Waga od 2,2kg dla 14" do 3kg dla 15", zależnie od komponentów... Wady??? Cena.

Później tak jak powiedział maSTHa212, czyli Asus, V6VA albo M6VA, nie ma między nimi żadnej różnicy poza grubością i materiałami z jakich zostały wykonane. Zastanów się czy warto płacić 1000zł więcej za 9mm mniej, magnezową pokrywę i obudowę z włókna węglowego ;).

Edytowane przez nieo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Bardzo mi pomogły. Zastanawia mnie to dlaczego jak pytałem w Alibabie o to samo co Was to marka Asus nawet nie padła, chociaż na półce stało kilka modeli... Polecono mi Toshibe Tecre S3 i któreś tańsze Lenovo/IBM. Oba ze standardową rozdzielczością.

No nic. Jeszcze raz dzięki i będę się orientował dalej. W razie czego będę pisał.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie

Prawie sie juz zdecydowałem na Asusa V6Va. Tylko zastanawia mnie serwis tego sprzętu - nigdy nic wiadomo, nie? No i na stronie się dowiedziałem, że serwis jest we Wrocławiu... Hmmm... Czy może mi ktoś powiedzieć jak wygląda dostępność serwisu w naszym kraju?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acer sprzedaje w pyte wiecej laptopow i tez ma tylko jeden "serwis". O serwisie Asusa slyszalem na razie raczej dobre opinie, a poza tym nie slyszalem zeby Asusy sie psuly zbytnio. Co do obslugi to kurier do i z serwisu na ich koszt czyli norma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi