Skocz do zawartości
wiwaldi1990

Czy Spalony Procesor Wydziela Ciepło ?

Rekomendowane odpowiedzi

hmm..ciekawy temat :D moze ja przedstawie krotko swoja historie... otoz mialem Athlonika (calkiem zwyczajnego) 1.4GHz i dosyc niezle sie grzal ... sprzedalem go .. swojemu znajomemu, on z kolei jako ze lubi grzebac przy kompie czesto zdejmowal radioatro i w kocu ciach .. wola mnie co sie dzieje ... patrze.. temp proca 60-70 st :blink: i co chwila reseciki .. zdjalem radioator ,patrze a tam jakas hmm tak matematycznie na oko 1/5 rdzenia uwalona :lol: no nic .. nalozylem pasty w brakujaca przestrzen,wlaczylem kompa, temp. nieco nizsza.. patrze na taktowanie proca ... 1.03 GHz :lol: (przypomnijmy mial 1.4Ghz)... ale dziala do tej pory..nieco lepsze chlodzenie i chodzi .. :lol:

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc dołączę się do tematu. Mam proca Athlona, nie ma żadnych przebarwień pod spodem, sprawdzałem go już na dwóch płytach i komp sie zaczyna uruchamiać i zaraz 'staje zasiłka'. Dziś zrobilem taki manewr, wsadziłem go do płyty(bez radiatora) i uruchomilem kompa. Wszystko zaczęło ładnie chodzić jak podczas zwykłego włączania, ale po ok 3sekundach się wyłącza, zauważyłem że zasiłka działa aż do momentu gdy...z proca pójdzie delikatny dymek, wtedy wszystko staje!!! Procka uznałem za 'martwego' i tak już sobie leży ponad pół roku. Da się z nim coś jeszcze zrobić???(bo ja wątpie)

Cytuję sam siebie, ale jeżeli ktoś nie jest w temacie to niech poczyta topic od początku......bo warto!!!!!!!!!!!

Jak pisałem mam proca Athlona, jest to Barton 2500xp, uruchamiałem go z gołym rdzeniem(bez radiatora), z rdzenia szedl nawet dym !!!! Proc wszem i wobec uznany za martwego, przeze mnie i przez innych użytkownikow. Otóż kupiłem na allegro płyte ECS L7VTA, na tej płycie i na Abit NF7-S proc był sprawdzany i nie chodził zasiłka ruszała i stawała. Ostatnio nabyłem za jedyne 35zł Matsonic 8137C+ i tak na pałe wsadzilem w nią Bartona i o dziwo ................komp wstał !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! FSB było ustawione na 100Mhz dlatego wykryło mi Athlona 1.1Ghz, wszedłem do windy, wrzuciłem Prime95 i żadnych błędów !!!!!!!!!!!! No to pora znów na ECS'a, FSB ustawiłem na 166Mhz i proc.........tez wstał, już jako barton 2500xp !!!! Własnie go testuję Prime i nie ma żadnych błędów !!!!!!! Jedyne co było nie tak, to że raz jak uruchamiałem kompa to przeszło okno, to podczas uruchomienia i komp się wyłączył, ale odczekałem chwilę, uruchomilem i było juz OK, własnie mineło juz 30min Prime i bez błędów.....tak więc co wy na to??? Bo ja myslę ze zaraz padnę ze szczęścia......jestem jednak Frankensteinem i ...........nasladowcą Kwazora :D :D :D :D

Jak cos będzie nie tak to będe informował ale narazie zero problemów :) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyżby wiwaldi1990 uwierzył w czarodziejską moc plyt Matsonic?

http://allegro.pl/item97536972_matsonic_ms...ta133_bcm_.html

:D :D :D

też obserwuję tą aukcję....zauważ, że 'slavcom_89' sprzedał juz podobną płytę z podobnym opisem:

http://allegro.pl/item94313932_94313932.html

napisałem maila do 'kflorczak' który wygrał to aukcję, spytałem sie czy aby 'slavcom_89' nie sprzedaje złomu, o to co dostałem w odpowiedzi:

"Witaj. Jaka cena taka radość. Gość w opisie zapomniał dodać że jeden układ wystrzelił :). Powinien być negatyw ale za pare złotych nie będe się narażał na negatwną opinię. Pozdrawiam"

uciekaj z tej aukcji :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki ziomuś ! :) a tak zalicytowałem, lubie się pobawić na Allegro ! A do tego ta płyta reanimuje procesoty :) hehe !

Hehe dużo kupił tych płyt "z myślą o budowie niedrogiego i w miarę wydajnego PC-ta."

Dzięki za ostrzeżenie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mozemy prosic kilka screenow z tego "zywego" proca? prime itp... ?

nie ma sprawy, foty beda dostepne jak tylko skoncze prace na tym procku, od 2 tygodnii pracuję na tym procu i na płycie ECS L7VTA i wszystko jest OK ale........przed ECSem wsadziłem go do Asus A7N8X i biosik startował jak trzeba ale winda już nie(obojetnuie czy na FSB 133 czy 166) :mad: jak wróci mój Abicik z podpisu z serwisu to zobaczymy co sie bedzie działo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, ja kiedys ugotowalem po pijaku athlona. w stanie nietrzezwosci zachcialo mi sie czyscic kompa, po dokladnym przeczyszczeniu odpalilem kompa i.... i co? po okolo 2s uslyszalem tylko pisk i cisze. zapomnialem zalozyc radiatora na procka :) i tyle widzialem mojego athlonika, ale jak napisalem bylem w stanie nietrzezwosci :) no i ponioslem za to kare, miesiac bez kompa w oczekiwaniu na nowego procka z serwisu. jedna rada odemnie, nie grzebcie w kompie po piwie/ach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaa....goły rdzen i pół minuty? nie no sory, ale tyle to nawet procki z IHSem bez coolera nie wytrzymają, no chyba ze jakis P 166MMX...

celeron 433 spokojnie chodził mi miesiac bez radiatora, nawet pod pelnym obciazeniem. Potem go tylko zarznałem bo zaczałem mu robic ostre OC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

celeron 433 spokojnie chodził mi miesiac bez radiatora, nawet pod pelnym obciazeniem. Potem go tylko zarznałem bo zaczałem mu robic ostre OC

Tylko trzeba porównac jeszcze ile taki celeron wydzielał ciepła, a ile wydziela np. Athlon X2 czy inny Pentium D :P (chociaz w przypadku tych procesorow im się nic nie stanie bo zadziała zabezpieczenie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podam linka bo nie mogę znaleść ale jeśli ktoś z was nie ma filmiku pt. "What happens when the CPU cooler is removed" z stronki tomshardware

-Oto Co tam pokazują :) :

Intel P4 2000mhz

socket 423

intel 850 chipset - pewnym czasie mocno zwalnia ale dziala, temp 29 stopni C

Intel P3 1000mhz

socket 370

intel 815 EP chipset - komp sie zawiesza ale procek caly czas zyje z temp 38 stopni C

a teraz gwiazdy tygodnia :

AMD 1400mhz

socket 462

Via KT133A chipset - zaweszka i dymek temp 370 stopni C (procek i plyta na zlom)

AMD palomino 1200

socket 462

Via KT266 chipset - czarny ekran, dymek z proca temp 298 stopni C

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miesiąc po ostatnim poście ale i tak walnę bo to ciekawostka nt. wskrzeszania AMD... ostatnio : wczoraj dopadłem do ubitego zestawu w komisie znajomego, koleś kupił całego kompa z Athlonem 1400 za 250 pln ... komp nie wstawał i w zasadzie taki opis jak w pierwszym czy którymśtam poście ... zasilacz daje prąd, płyta również ale proc nie daje znaku życia chociaż łapie temperaturę... stwierdzono że denat i zaczęto rozbierać i łuskać podzespoły. Po dokładniejszych oględzinach na spodniej stronie proca stwierdzono ślad przegrzania po czym proca kolega rzucił na półkę!! tak z półtora metra leciał zanim huknął o blat!!. po jakimś czasie stwierdziłem że bedzie breloczek typu LGA <bez nóg> do kluczy samochodowych. podczas rozmowy i takich tam bawiłem się procem i sobie go pooglądałem i : dwie kości cache przekrzywione z czego jedna o około 45* a druga niewiele ale jednak... szybka decyzja jako że proc został wpisany na listę deadendów <gość ma taką listę na ścianie :P> przystąpiono do zabaw z lutownica i innymi takimi ... zalutowano cache w odpowiednich położeniach i osadzono proca na mobo z której został wydarty. CPU wstał, zapostował po czym wepchał się do windu gdzie został wykryty jako Athlon 1400... cała zabawa polegała na tym że proc nie jest na laminacie ale na tym śmiesznym porcelicie czy jak sie to tam zwie .. a cache miał bardziej podatny na temperatury lut... w związku z tym procek zaliczył w karierze przegrzanie ale spowodowało to tylko odlutowanie cache a reszta ok .. nawet mu nie zaszkodził lot na półkę i jest obecnie do kupienia w cenie ... wstyd się przyznać 90 pln :P nie ma to jak sprzęt z odzysku :D

nie wiem jak to się ma do procków na laminatach ale sprawdziło się na tym konkretnym przypadku i skądinąd z sieci i z tegoż forum wiem, że cache na tych prockach był podatny na odlutowywanie w przypadku przegrzania. Nie dam gwarancji że jakikolwiek inny proc wstanie po takiej kuracji tutaj pomogło ale mieliśmy do dyspozycji tylko jeden egezmplarz i podziałało :D

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiwaldi1990 mówisz ze masz przebarwienie pod spodem czyli procesor został mocno przegrzany i nic juz mu nie pomoże....

Tak tylko dodam że widziałem durona co miał pod spodem naklejke gwarancyjna cała spalona dosłownie...a mimo to działał:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to athlon to chyba chodzi o te kondki tantalowe czy jak to sie nazywa w okolicach rdzenia...

lutowanie cache-nie no zaraz padne :P

hehe no koleś się nie zna są to ceramiczne kondensatory 100nF aby wyciąć wszelkie zakłócenia WCZ i inne śmieci (kondensatory odsprzęgające)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kiedys "wskrzesalem" duronka....

chlopak sie ukruszyl i za nic nie chcial wystartowac (juz bylem gotowy breloczek robic :P ), wiec potraktowalem go wysoka temperatura :lol:

wlaczalem kompa bez zalozonego radiatora, ok (2s) jak uslyszalem PIK od razu radiator na niego (bez wiatraka) i tak sie wygrzewal ok 30 minut w temp ok 60-70 stopni :D

po dzis dzien dziala i miewa sie dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to masz odpowiedź :P ja tam nie wiem co to ... takie [ciach!]iane kostki dookoła rdzenia i tyle .. i to sie odlutowało i koniec ,,, po zgrzaniu tego z powrotem do płytki zaczęło działac .. a może jemu co innego by ło i mu grzanie pomogło ... tak czy inaczej zadziałało .. a jak długo podziała to pewno kwestia czasu :P

@olgierdo jak masz na myśli te takie goowno dookoła rdzenia to o to mi włąsnie chodziło ... myślałem że w AMD to własnie jest ten magiczny cache :P

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...