martaa90 Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 Witam Na nowym komputerze - no może nie tak nowym padł mi ostatnio dysk! Straciłam wszystkie dane.Nie dało sie skopiować danych z partycji gdyż dysk był tak uszkodzony że były z tym problemy. Komputer był na gwarancji i wymienili mi na nowy ale jak to możliwe że dysk sie całkowicie zepsuł po 1,5 roku użytkowania? I teraz pytanie jak na trwałość dysku wpływają dane które są na nim zapisywane i kasowane.Czy duży przepływ danych przez dysk skraca znacząco czas jego pracy czy nie - hdd regenerator uruchomiony z płyty znalazł na tym dysku ok 1800 bad sectorów.Skąd coś takiego? btw zawsze myślałam że jak umieszcze ważne dane na innej partycji niż system to są bezpieczne a tu się okazało że wcale nie są Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 Komputer był na gwarancji i wymienili mi na nowy ale jak to możliwe że dysk sie całkowicie zepsuł po 1,5 roku użytkowania? Nie znasz dnia ani godziny! I teraz pytanie jak na trwałość dysku wpływają dane które są na nim zapisywane i kasowane.Czy duży przepływ danych przez dysk skraca znacząco czas jego pracy czy nie ano skraca... uzyt- hdd regenerator uruchomiony z płyty znalazł na tym dysku ok 1800 bad sectorów.Skąd coś takiego? przyczyn moze byc kilka btw zawsze myślałam że jak umieszcze ważne dane na innej partycji niż system to są bezpieczne a tu się okazało że wcale nie sązle myslalas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Niestety dysk twardy to póki co urządzenie mechaniczne, więc może się zdarzyć, ze trafi się egzemplarz z jakąś ukrytą wadą, która objawi się po jakimś czasie. Podczas zapisywania i odczytu danych głowice są prawie cały czas w ruchu, więc pracują łożyska, na których są zawieszone. Nawet metal się zużywa. Badsectory się mogą pojawić z różnych powodów, jak zauważył przedmówca. Jednym z nich może być fizyczne zanieczyszczenie wewnątrz dysku (może to być maleńki pyłek), które w momencie dostania się między głowicę a powierzchnię dysku powoduje fizyczne uszkodzenie powierzchni. Gwałtowny wstrząs dysku (szczególnie podczas pracy), może również spowodować mikrouszkodzenia, które potem szybko powodują powstawanie badsectorów. Podział na partycje ma znaczenie tylko logiczne i w żaden sposób nie wpływa na ochronę danych przed uszkodzeniem samego dysku. Jedyną radą są backupy (kopie zapasowe) tworzone na innych nośnikach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 Można wydłużyć życie dysku przez wyłączenie pamięci wirtualnej ( ale to wymaga odpowiedniej ilości pamięci ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczeta10 Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 Której prawie zawsze brakuje :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozioolek Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 Jeżeli komuś bardzo zależy na bezpieczeństwie danych to najlepszym wyjściem jest RAID 1 . Dyski (nawet najlepsze ) padały i będą padać,a mało prawdopodobne jest że zakończą życie oba naraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 Której prawie zawsze brakuje :-) To właściwie zależy od programu, np. jeśli masz 512MB i grasz w Need For Speed Underground to tyle wystarczy i dołożenie dla tego programu kolejnych 16GB nic nie da po prostu ( z tego co pamiętam bo teraz mam 1GB i oczywiść wszystko OK ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 Można wydłużyć życie dysku przez wyłączenie pamięci wirtualnej ( ale to wymaga odpowiedniej ilości pamięci ). Mozna tez umiescic system na CD/DVD czy ramdrive tylko po co? Dysk jak będzie chciał pasc to i tak padnie i nie wiadomo przez co. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 Mozna tez umiescic system na CD/DVD czy ramdrive tylko po co? Dysk jak będzie chciał pasc to i tak padnie i nie wiadomo przez co. Zgoda ale jeśli będzie mielił bez przerwy ( plik wymiany podczas wielogodzinnej gry i tak codziennie ) to padnie wcześniej niż kiedy będzie podczas ww grania na biegu jałowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...