bule Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 Hej! Mam mały problem z moim laptopem ( TM 2403NWXMi) . Niemal przez cały czas "wyje" wiatraczek. W evereście pokazuje mi temp. 39-40 stopni, czyli nie jest ona wysoka, mimo to wiatraczek jest włączony. Wg mnie należałoby zaktualizować bios - w evereście podane jest, że data biosu to 7.12.04. Poradzcie, co robić? Jesli aktualizować bios to który ściągnąć ze strony acera? pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azazel85 Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 Sprawdź jeszcze czy w Biosie nie masz ustawione aby wiatrak chodził non stop. Może to jest przyczyną twojego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bule Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 W Biosie nie widze,żeby gdzieś można było kreślić, czy wiatrak ma chodzić cały czas czy nie. Myslę, że ustawienia w biosie są ok, bo czasami wyłącza się wiatrak, ale to tylko na chwilkę, cały czas utrzymuje tem. 39-40 st. ( wg everesta) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greeg67 Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 W Biosie nie widze,żeby gdzieś można było kreślić, czy wiatrak ma chodzić cały czas czy nie. Myslę, że ustawienia w biosie są ok, bo czasami wyłącza się wiatrak, ale to tylko na chwilkę, cały czas utrzymuje tem. 39-40 st. ( wg everesta) Witam Piszesz że Everest pokazuje temperaturę procesora, nie jest to prawda ! mam tego lapka (TM2403) i po uruchomieniu EV można zobaczyć tylko temperaturę HDD i właśnie zawiera się podanym przez Ciebie pomiarze. Co do aktualizacji biosu akurat w tym przypadku wykonujesz ją w bardzo prosty i bezpieczny sposób :) Należy pobrać najnowszą wersję ze strony http://support.acer-euro.com/drivers/noteb..._3210_3220.html Na dziś to bios w wersji 2.70 (taki sam wczoraj wgrywałem) ściągnięty plik rozpakowujesz na dowolny dysk i uruchamiasz plik flash.bat zresztą masz tu opis: 1. Copy all files to thumb or hard disk. Note that can't use floppy disk, as it's size is too small to execute following steps. 2. The environment must be under windows mode, because the flash tool need to run in windows system. 3. Execute the "flash.bat" to update BIOS. 4. When the flash status finished, that will show a "window to tell do you want to reboot your system?", please enter "YES". It will helping you to do reboot. Dla bezpieczeństwa bios wgrywaj na wpełni naładowanej baterii lub podlączonym zasilaczu. Najważniejsze to ne wyłączyć kompa w trakcie flashowania :mur: JA swego już trzy razy flashowałem bez najmniejszych problemów :-P Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bule Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Tak - masz rację. Wczoraj ściągnąłem sobie jeszcze inny programik i pokazywana temp to temp dysku. Zaktualizowałem też wczoraj BIOS i wszystko poszło gładko i szybko. Czy u Ciebie temp dysku też jest ok 40 st? Okazuje sie, że wiatraczek wyje, bo schładza dysk... pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greeg67 Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Tak - masz rację. Wczoraj ściągnąłem sobie jeszcze inny programik i pokazywana temp to temp dysku. Zaktualizowałem też wczoraj BIOS i wszystko poszło gładko i szybko. Czy u Ciebie temp dysku też jest ok 40 st? Okazuje sie, że wiatraczek wyje, bo schładza dysk... pozdro. Co do wycia to bym niepowiedział że wyje trochę go słychać ale tak naprawdę schładza tylko procka. Temp dysku mam różną w zakresie od 40< 50 jeśli trzymam na kolanach lub łóżku. Wentylator włącza się rzadziej gdy komp pracuje na baterii. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bule Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 U mnie wiatraczek prawie cały czas chłodzi i trzyma temp na poziomie ok 40 stopni. Nie wiem, czy nie jest to jakaś usterka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...