Skocz do zawartości
MicJes

Problem z gf3 ti 200 Gainwarda

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialem kupic ta grafe, ale na szczescie w serwisie wsdzili mi ja do kompa by zainstalowac, ale k.u.r.w.a. niedziala. Po paru sekundach monitor sie wyłącza. K.u.r.w.a jak niemialem kasy to grafy byly, a jak mam kase to nie ma badz niedzialaja. Co to moze byc???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie jest rekojmia. Nie musisz chodzic z kompem do sklepu. Spytaj sie czy wiedza co to znaczy rekojmia. Bo powinni wymieniac karty od reki jezeli cos nie gra.

Czyli moge isc do sklepu, kupic co chce i jak niebedzie dzialalo to oddac ?? A jak mi nieprzyjma?

update: Ale jak gf3ti200 niebedzie dzialal to wymienia mi na... gf3ti200??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest rekojmia :D

Albo produkt nie dziala jak trzeba. Ale rekojmia jest chyba na 2-3 dni. Nie znam sie dokladnie na rynku i jego przepisach ale wiem, ze takie cos istnieje. Na wszelki wypadek upewnij sie kolesi w sklepie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to juz sklepik okresla, u mnie w CTB jest tak ze jest np gwarancja rozruchowa + normalna... czyli jak kupujesz, idziesz sprawdzic i jak nie dziala to wymieniaja, a jak nadal nie to kase oddaja :D spytaj, moze u ciebie jest tak samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umów należy dotrzymywać (Pacta sunt servanda) a nie rękojmia. Wymiana tylko wtedy, gdy sprzęt jest obiektywnie niesprawny, a nie że nie pasuje do Twojego komputera, albo u Ciebie nie działa. Więc najlepiej się umówić ze sprzdawcą. Jeśli pójdzie na taki układ, że możesz zwrócić do kilku dni to OK. Jak nie to wal do sklepu z komputerem i niech sprawdzą zanim kupisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem kupic ta grafe, ale na szczescie w serwisie wsdzili mi ja do kompa by zainstalowac, ale k.u.r.w.a. niedziala. Po paru sekundach monitor sie wyłącza. K.u.r.w.a jak niemialem kasy to grafy byly, a jak mam kase to nie ma badz  niedzialaja. Co to moze byc???

ale wsadzili do Twojego kompa

1. zasilacz podmieniales - moze Twoj nie wyrabia

2. stare Detonatory wywaliles i usunales (panel sterowania -> ) stara karte przed wylaczeniem kompa

3. odkreciles wszystko co bylo podkrecone

jezeli kompa dobrze przygotowales i nie jest to wina zasilacza - to walnieta karta

PS kto mi powie - czy ten serwis Gainwarda "door to door" dziala bo na stronie MMV pisza ze tak, a na karcie gwarancyjnej ze samemu trzeba dostarczyc sprzet do serwisu - to jest dopiero mieszanie w glowie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupowałem mobo GIGABYTE GA-7vaxp z 256MB ramu ddr pc333 ( no name) i okazało sie że po włożeniu ram chodził ok tylko niedało sie zainstalować żadnego wina ani linuxa a jak przełożyłem do innego kompa z zainstalowanym win XP to wywaliło błąd że pjik rejestru jest uszkodzony lub go niema :x . Po dokładnych oględzinach okazało sie że ram był fabrycznie uszkodzony brakowało 2 kondensatorów a 3 był krzywo przylutowany i w sklepie wymienili mi na nową kostke :D. Lecz i ta miała problemy bowiem system odpalał sie tylko jak ustawiłem w biosie " fail safe " czy jakoś tak nie pamiętam wkażdym bądź razie bezpieczne ustawienie biosu i system chodził ok ale jak dałem default to już sie nie odpalał i tą kostke też mogłem wymienić na inną ( no name) ale chciałem kingstona lecz nie mieli to zwrócili mi kase chociaż ram nie był uszkodzony fizycznie ale MÓGŁ nie współpracować poprawnie z TĄ akurat płytą w inne może chodzi OK. Wniosek zawsze sie można dogadać ze sprzedawcą co do ewentualnego zwrotu sprzętu i gotówki ewentualnie wymiany na nowy sprawny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem kupic ta grafe, ale na szczescie w serwisie wsdzili mi ja do kompa by zainstalowac, ale k.u.r.w.a. niedziala. Po paru sekundach monitor sie wyłącza. K.u.r.w.a jak niemialem kasy to grafy byly, a jak mam kase to nie ma badz  niedzialaja. Co to moze byc???

ale wsadzili do Twojego kompa

1. zasilacz podmieniales - moze Twoj nie wyrabia

2. stare Detonatory wywaliles i usunales (panel sterowania -> ) stara karte przed wylaczeniem kompa

3. odkreciles wszystko co bylo podkrecone

jezeli kompa dobrze przygotowales i nie jest to wina zasilacza - to walnieta karta

PS kto mi powie - czy ten serwis Gainwarda "door to door" dziala bo na stronie MMV pisza ze tak, a na karcie gwarancyjnej ze samemu trzeba dostarczyc sprzet do serwisu - to jest dopiero mieszanie w glowie :(

AD1. Zasilacz odpada. Mam 300W Codegena(shit), ale niektorzy maja bardziej pradozerne kompy i jada na 250W(nawet na 200W)

AD2. Detonatory nic do tego niemaja, bo nawet winda sie niezaladuje(wylacza sie przy wykrywaniu dyskow i cd)

AD3. Nic niebylo podkrecone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AD1. Zasilacz odpada. Mam 300W Codegena(shit), ale niektorzy maja bardziej pradozerne kompy i jada na 250W(nawet na 200W)

...

nie bylbym taki pewien - jaki model (stary czy nowy) tego 300W - tzn ATX 2.03 czy ATX 2.01 (o ile pamietam) - zreszta przeczytaj na naklejce pewnie bedzie cos takiego MODEL: 200X lub cos podobnego (i raczej ta liczba bym sie sugerowal co do wlasciwej mocy zasilacza Codegen) - jak bedzie 200 to juz masz prawdopodobnego winowajce

zreszta co to za porownanie - u kumpla komp szalal na 300W Codegenie a chodzil dobrze na 230W Enlighta (bo jak pisze Codegen to byl "faktyczny" 200W)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

nie bylbym taki pewien - jaki model (stary czy nowy) tego 300W - tzn ATX 2.03 czy ATX 2.01 (o ile pamietam) - zreszta przeczytaj na naklejce pewnie bedzie cos takiego MODEL: 200X lub cos podobnego (i raczej ta liczba bym sie sugerowal co do wlasciwej mocy zasilacza Codegen) - jak bedzie 200 to juz masz prawdopodobnego winowajce

zreszta co to za porownanie - u kumpla komp szalal na 300W Codegenie a chodzil dobrze na 230W Enlighta (bo jak pisze Codegen to byl "faktyczny" 200W)

1. Mam Codegen 300X1. Nie wiem co to znaczy, ale tak jest.

2. Mam gwarancje na niego(zasilacz) Na jakiej podstawie(i czy wogole) moge go reklamowac???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...2. Mam gwarancje na niego(zasilacz) Na jakiej podstawie(i czy wogole) moge go reklamowac???

najpierw sprawdz czy to na 100% wina zasilacza - bo moze czegos innego - tam reklamowac gdzie byl kupiony - najlepiej wciskac kit ze komp chodzi stabilnie np na pozyczonym 250W Enlight a na tym 300W Codegenie sie wiesza lub restartuje - i niech oni sie martwia coz tym zrobic ze sprzedaja badziewie :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm zasilacz to bardzo ważna sprawa , jak na swoim starym kompie wrzuciłem tą karte to mi się co chwila restartował komp , np sprawdził RAM i pyk , restart i tak ciągle. Potem kupiłem Hunt Keya 350W i spoko. POtem resetował sie z windy przy grach itp. ale w koncu padł AGP na MOBO i się okazalo ze juz musiała być długo płyta uszkodzona. Teraz na nowej MOBO chodzi jak burza :D Co do zasilacza to sprawdź na innym czy też takie rzeczy się dzieją . Albo zasilacz , albo karta, albo port AGP nie wyrabia :D (ale to tylko u mnie :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update: Czym sie rozi standard ATX 2.01 od ATX 2.03 ??

tak dla zwyklego smiertelnika ;) przede wszystkim wieksza obciazalnoscia +12V (w zasilaczu wg nowego standardu jest okolo 50% wieksza niz wg starego - przy tej samej mocy zasilacza) np przy 300W moze to wygladac odpowiednio 13A do 20A

co to daje - mozna podlaczyc wiecej wentylatorow, napedow itd bo 12V jest wykozystywane do napedzania wszystkich silnikow w kompie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz sie dowiedzialem co jest nietak. Otoz plyta EpOx 8KTA3+ PRO byla za slaba dla tej plytki. Musze wymienic plyte i ram :(

mozesz rozwinac watek :?:

kto to stwierdzil jakis elektronik ktory zna sie na tych ukladzikach odpowiedzialnych za napiecia na AGP, czy szalony serwisant z wyksztalceniem podstawowym (nieplenym) :P

bo np ten Gainward smiga na mojej staruszce (Asus P2B) bez oporow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...