miQel Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 witam, dręczy mnie pewien problem, a mianowicie nabyłem obudowę a wraz znią dostałem regulator obrotów wentylatorów (panel). Panel działa tak: podłanczmy do niego molex-a (takiego dużego jak do dysków PATA) i 3 (max) wentylatory i już mogę sciszać kompa :) Tracę na tym możliwość monitorowania prędkości smigieł, i tu pytanie: Czy mogę ten 3 kabelek od wentylatora (od obrotów) poprowadzić do odpowiedniego pinu na płycie?? Czy w ten sposób (zasilając wentyle z panelu i łącząc odpowiedni kabelek do płyty) będę mógł monitorować obroty wentyli ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Możesz tylko doprowadzić kabel do odpowiedniej wtyczki na mobo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miQel Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Możesz tylko doprowadzić kabel do odpowiedniej wtyczki na mobo ;) co to za odpowiedź?? :mur: Pytanie brzmiało: Czy jak doprowadzę odpowiedni przewód od wentylatora do odpowiedniej wtyczki (odpowiedniego pinu) na MOBO a pozostałe 2 przewody (zasilające) od wentylatora podłącze do zasilacza, to czy w takim przypadku będę mógł monitorować obroty wentyla ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 (edytowane) Nie bulwersuj sie tak :P tak bedziesz mogł monitorowac obraty jak tak podłączysz :mur: Zreszta tak namieszałes w tym pierszym poście że tam wogóle jest cięzko cos zrozumiec :P :mur: Edytowane 28 Marca 2006 przez dadziuk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Teoretycznie tak. Ale moze to nie za dzialac. Ja tak mialem, nie chcialo dzialac nie mam pojecia dlaczego ale niedzialao. Wszystko podlaczylem jak trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 ja podłączyłęm normalny wentylator 80x80 do molexa n 7V a żółty kabel podłączyem do Mobo i mogę odczytywać prędkość tego wiatraka zarówno w biosie jak i programach typu speed fan więc myśle że nie będzie problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 czerwony i czarny podlaczacie do panelu a zolty do mobo i bedzie mozliwosc kontroli obrotow, kontrola nie jest uzalezniona od zasilania, jedynie co to moze byc walek gdy kontroler ma problemy z pewnym zakresem obrotow, ja mialem tak ze w biosie 0rpm a dopiero w corecenter pokazywalo, ale to sa sporadyczne przypadki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miQel Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Dzięki za odpowiedź, faktycznie trochę zakęcone to co napisałem w 1 poście, ale spróbójcie opisać taki coś zrozumiale i dokałdnie ... Części z was takie coś działało więc myślę że i umnie zadziała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...