Skocz do zawartości
MoRfeUszPL

Komp Nie Hula, Czy To Uszkodzony Ram?

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnego pięknego dnia zrestartowałem komputer i ku zdziwieniu nie ujrzałem mojego LILO lecz start komputera stanął na wykrywaniu procesora i sprawdzaniu Pamieci ram. Wyglada to tak:

Info o biosie....

Main Processor: Intel Pentium 3 866mhz/ I dalej nie rusza(na dole jest Press Del to Bios dalej ESC(Który nie wyswietla sie do konca , tylko 1 litera) i tak zwiecha wyglada(nic zrobic nie moge)

TU_NORMALNIE_LICZY_RAM(tylko że nie dziś:) Po main processor nic nie pisze...)

resety nie pomagaly.... nic :/ Wiec nastepnego dnia wzialem sie za przeczyszczanie i ogólną konserwacje :). Ku mojemu zdziwieniu uruchomil sie :). Teraz jest czysciutki jak nigdy :D. Tylko że pózniej znowu mi sie to zrobiło, wyjąłem RAM, włożylem znowu i pomoglo. Dziś niestety nic nie pomogło, leżał tak jak martwy przez 1dzień i właśnie przed chwilą włączył się. W czym może leżeć przyczyna?? Ram mam od początku komputera niezmieniany, żadnego dodatkowego sprzętu w ostatnim czasie nie dodałem.

Płyta gł: Via P6VXAT

PS: Moge odpisać z opoznieniem bo znowu może mi sie to stać:)

Pozdrawiam i z góry dzieki za odp.

Edytowane przez MoRfeUszPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procek krecony? wyglada nie niedowoltowanego ;)

Kiedys byl podkrecany ale smigal normalnie i ok 3miechy temu wrócilem do standardowych jego ustawien(866mhz). Na plytce głównej wszystko ok. Slyszalem ze gdy jest uszkodzony ram komp moze sie zawieszac itp. jednak u mnie jak chodzi to normalnie bez efektow ubocznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz wejść do biosu zanim dojdzie do zwisu?

Mi właśnie padła kość 512 i objawem była zwiecha na wykrywaniu ramu, a jak wcześniej wciskałem del, to zamiast biosu czarny ekran z kursorem.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz wejść do biosu zanim dojdzie do zwisu?

Mi właśnie padła kość 512 i objawem była zwiecha na wykrywaniu ramu, a jak wcześniej wciskałem del, to zamiast biosu czarny ekran z kursorem.

Nie do biosu nie da rady:/ A wciskanie del wczesniej tez nic nie dawalo :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dociśnij dobrze ram, może coś nie styka dobrze, że raz działa, a raz nie.

Ram przekładałem tyle razy, wkładac nauczylem sie zakładać do perfekcji, myslalem ze moze slot na ram jest zniszczony i przelozylem do innego mocno dobrze docisniety. Narazie działa ale nie wiem czy to nie zdarzy sie ponownie.

Pozdro

Edytowane przez MoRfeUszPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi