chalwa88 Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Witam. Mam problem z ramem. Cały czas używałem 512MB ramu Kingston KVR400X64C3A i postanowiłem dokupić taką drugą kość. Byłem w sklepie i gość z Kingstona miał tylko KVR400X64C25 więc kupiłem ją. Po przyjściu do domu wsadziłem ramy do gniazda, włączyłem kompa i ...nic się nie pokazało. Tzn. proc się włączył i tylko migała dioda na monitorze. Kombinowałem z tymi koścmi i nic. Jeśli wsadzony jest stary ram to komp działa. Tak samo jest z nową kością. Co w tym wypadku radzicie mi zrobić? Ps. moja płyta gł. to Gigabyte K8NS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DirtZ Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Witaj! :) Moim zdaniem przyczyną problemu jest to, że tak naprawde to dwie różne kostki ;) jedna (nowa) ma CL 2.5 a stara CL 3.0 bezpieczniej będzie jeśli w biose ustawisz by obydwie pamieci chodzily na CL 3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 (edytowane) ustaw w biose timingi na sztywno np na 3-3-3-8 oraz parametr command rate na 2t(jest w ukrytym menu uaktywniasz je wciaskajac ctrl-f1), możesz też troszkę podbic napiecne na pamieci np do 2,7V. Spróboj też pozmieniac kolejnosc pamieci w slotach. Edytowane 28 Marca 2006 przez wisnia666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chalwa88 Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Witaj! :) Moim zdaniem przyczyną problemu jest to, że tak naprawde to dwie różne kostki ;) jedna (nowa) ma CL 2.5 a stara CL 3.0 bezpieczniej będzie jeśli w biose ustawisz by obydwie pamieci chodzily na CL 3. też nad tym myslałem. to najpierw muszę włożyć kostkę 2,5 i zmienić ją na 3, a potem dołożyć starą kość? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 Szybsza pamiec ( cl 2.5 ) wrzuc do 1 slota, wolniejsza do 2, reset cmos & ogien. BTW obydwie sa koscmi SS, tak? BTW2. Podaj mobo. Moze czas na update biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ergo5 Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 Pochwal się też konfiguracją. Kiedyś miałem podobny problem i okazało się, że powodem był stary sypiący się zasilacz no name. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...