Skocz do zawartości
chalwa88

Komp Nie Chodzi Po Dołożeniu Ramu :-

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z ramem. Cały czas używałem 512MB ramu Kingston KVR400X64C3A i postanowiłem dokupić taką drugą kość. Byłem w sklepie i gość z Kingstona miał tylko KVR400X64C25 więc kupiłem ją. Po przyjściu do domu wsadziłem ramy do gniazda, włączyłem kompa i ...nic się nie pokazało. Tzn. proc się włączył i tylko migała dioda na monitorze. Kombinowałem z tymi koścmi i nic. Jeśli wsadzony jest stary ram to komp działa. Tak samo jest z nową kością. Co w tym wypadku radzicie mi zrobić? Ps. moja płyta gł. to Gigabyte K8NS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustaw w biose timingi na sztywno np na 3-3-3-8 oraz parametr command rate na 2t(jest w ukrytym menu uaktywniasz je wciaskajac ctrl-f1), możesz też troszkę podbic napiecne na pamieci np do 2,7V. Spróboj też pozmieniac kolejnosc pamieci w slotach.

Edytowane przez wisnia666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj! :)

Moim zdaniem przyczyną problemu jest to, że tak naprawde to dwie różne kostki ;) jedna (nowa) ma CL 2.5 a stara CL 3.0 bezpieczniej będzie jeśli w biose ustawisz by obydwie pamieci chodzily na CL 3.

też nad tym myslałem. to najpierw muszę włożyć kostkę 2,5 i zmienić ją na 3, a potem dołożyć starą kość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi