Skocz do zawartości
dawideo

Athlon 2500+ Jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. otóż chciałbym podkręcićmijego athlona XP 2500+ (barton). Tylko nie wiem jak to zrobić:( wiem że ten temat był wiele razy poruszony ale ja po prostu jestem ziolony i mam stracha bo to byłby mój 1 raz. Ale zaczniejmy od sprzętu otóż tak procek(wiadomo jaki) myśle że musze zmienićchłodzenie bo już teraz osiąga 57 stopni.

Płyta- epox 8 RDA3

Pamięc- 1 giga kingston (tak sie chyba pisze:)

zasilacz- 300W planuje go wymienić na inny bo obecnie mam radka 9200 se a planuje zakup radka x800gt

hmm cośjeszcze mam podać??

No więc jak najbezpieczniej podkręcić ten procek??? co musze wymienić, i jakie dać chłodzenie na niego??? chciałbym uzyskać z mego 2500+ 3200+ Z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na poczatatek chlodzenie. Wez jakiegos pentagrama albo cos z Arctica do tego dobra paste np silver 5. Pozniej wymien zasilacz na jakiegos fortrona z allegro lub mode-coma (tylko nie na feelu). Jakie dokaldnie masz te pamieci ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprosciej to ustaw magistrale na 200mhz (sprawdz jakie masz pamieci-jesli ddr400 to bez problemow).

Chlodzenie to podstawa. Jesli ma byc tanio, cicho i wydajnie to polecam ci cos z serii Arctic Cooling.

W sumie to by bylo na tyle. Jest to najprostszy sposob na 2500@3200+ :)

Aha, zasilacz... Jesli zamierzasz ladowac taka grafe i podkrecac procka to kup cos dobrego o mocy ~400W (Chieftec, Fortron, Tagan itp).

Mozesz zainstwestowac w ogolne chlodzenie obudowy, bo widze ze troche masz za duza temp. jak na nominalne taktowanie proca.

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprosciej to ustaw magistrale na 200mhz (sprawdz jakie masz pamieci-jesli ddr400 to bez problemow).

Chlodzenie to podstawa. Jesli ma byc tanio, cicho i wydajnie to polecam ci cos z serii Arctic Cooling.

W sumie to by bylo na tyle. Jest to najprostszy sposob na 2500@3200+ :)

Aha, zasilacz... Jesli zamierzasz ladowac taka grafe i podkrecac procka to kup cos dobrego o mocy ~400W (Chieftec, Fortron, Tagan itp).

Mozesz zainstwestowac w ogolne chlodzenie obudowy, bo widze ze troche masz za duza temp. jak na nominalne taktowanie proca.

Powodzenia

Nom pamięc to ddr 400. Ale karte kupie tak gdzieśza miesiąc więc ... A podkręcać chciałbym w ten weekend Wieć pytanko czy przy tym zasilaczu i wymienym chłodzeniu da rade?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra a jaki model pentagrama polecacie??? tak do 100zł, no bo z tąd co sięorientuje to to jest socket A. Czy nadająsięte? QC80 cu; QC 80Alcu, no chyba że jest coślepszego:) w tej cenie:) AHA i gdzie sie zmienia te fsb??? pewnie w biosie ale gdzie dokładniej:]

Edytowane przez dawideo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli ten zasilacz to jakis Codegen lub Megabajt to zacznij pierw od jego wymiany.. a pozniej baw sie w podkrecanie i wymiane chlodzenia... co z tego ze zmienisz chlodzenie jak spalisz wszystko za pomoca zasilacza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi