Sarkazz Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 (edytowane) Ból oczu występujący w krótkim czasie jest związany z niewłaściwie dobranym kontrastem i jasnością. Trzeba wybrać takie wartości, żeby ekran nie świecił, tzn. wyglądał naturalnie. Jeśli jest za jasno - oczy robią się suche i szczypią, jak jest za ciemno - łzawią. Poziom bieli na monitorze powinien być mniej więcej taki jak czegoś białego w pokoju. Ja dopasowuje ustawienia do pory dnia, i jakichkolwiek problemów z oczami nie mam. I żeby nie było - na LCD na fabrycznych ustawieniach, czesto ból jest mocny, i bez zmiany ustawień można szybko powiedzieć "bye bye" zdrowym oczom, co może czekać początkujących użytkowników komputera którym może sie wydawać "to chwilowe, na pewno minie". Edytowane 5 Lipca 2006 przez Sarkazz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Z tym ze standartowo ustawiony moniotr LCD powoduje bol oczu w pełni sie zgodze. Jakis miesiac temu kupiłem LG 17" i dosłownie pochwili oczy łzawiły i i nie mozna było na niego dłuzj patrzec. Dopiero bo wielu probach i kombinacjach z kolorami, jasnoscia itp udało sie go ustawic tak ze mozna na nim bez problemu pracowac. Osobiscie lepiej mi sie pracuje na LCD jaki na tej 17 jak i przy laptopie. Jak np właczyłem gre na LCD i na CRT i ustawiłem obok siebie, to mozna gołym okiem zauwazyc bardzo duza roznice na korzysc LCD (oczywiscie pomijam smuzenie) jesli chodzi o jakosc obrazu i jego wyrazistosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 właczyłem gre na LCD i na CRT i ustawiłem obok siebie, to mozna gołym okiem zauwazyc bardzo duza roznice na korzysc LCD jesli chodzi o jakosc obrazu i jego wyrazistosc.Jaki CRT? Może np. jakiś nowy Samsung z serii MB który ma obraz jak żyleta ? :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Niestety niee. Tylko 3 letni Hivision. :mellow: Dlatego w najblizszym czasie wymieniam go na LCDeka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurek Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 no bo to jest tez tak ze modele LCD fabrycznie maja poustawiane wysokie parametry lacznie z wysokim kontrastem zeby po podlaczeniu w hipermarkecie sciagal wzrok klienta, kiedys taka teorie przeczytalem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...