Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam płyte Shuttle AK 12 KT 133 A i w biosie w frequency & voltage nie ma zmieniania mnożnika. Czy jak zamaluje mostki to ta opcja sie pojawi ?? Mam tam tylko to : "Auto Detect DIMM/PCI Clk" i "CPU Host/PCI/Spread Spec." Czy zmiana mnożnika powinna tam być ? Czy jak zamaluje mostki na Durniu to doda sie tam zmiana mnożnika ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samo zawalowanie mostkow tylko umozliwi zmiane mnoznika , ale nie spowodoje to pojawienie sie tej opcji w BIOS-ie , byc moze masz zmiane mnozkika zworkami , jak nie masz zworek to sprobuj zaaktualizowac BIOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samo zawalowanie mostkow tylko umozliwi zmiane mnoznika , ale nie spowodoje to pojawienie sie tej opcji w BIOS-ie,jak nie masz zworek to sprobuj zaaktualizowac BIOS

Masz racje./Z tego co szybko znalazłem to ta płyta sama automatycznie odczytuje mnożnik(do 10x).Może jakiśnowy bios tą sprawę rozwiązał,bo jak nie to go nie zmienisz i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli płyta nie ma mozliwości zmiany mnożnika możesz dorysować mostki na procku i/lub te które są połączone poprzecinać. Opis które mostki połączyć, a które poprzecinać znajdziesz w sieci (np.: www.chip.pl).

Proponuje najpierw sprawdzić na innej płycie (z możliwością zmiany mnożnika) na ile można go puścić. Co do przecinania mostków najlepiej zrobić to u znajomego grawera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...