Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam karte dźwiękową SBlive! model SB0220 oraz głośniki Genius SW 5.1 home theater

(zdjęcia tutaj)

Podobno ta karta ma możliwość dekodowania dźwięku Dolby digital.

Ja uzyskałem tylko Dolby surround (włączona opcja cmss, karta połączona za pomocą AC-3)

Słyszałem od osób którym "podobno się to udało" że kożystali z opcji "digital output only" w surround mixer i opcji s/pdif w programie do odtwarzania filmu np. power DVD lub Inter video tylko niestety nie wiem jak tą funkcję wykożystać przy moich głośnikach. Na sub'ie mam tylko wejście AC-3 i 12 cinch (zdjęcia tutaj)

Nie znam się na tym i nie wiem czy powinienem mieć na subie wejście digital in czy coś takiego, czy powinienem mieć włączoną funkcjię digital out i podłączyć głośniki przez AC-3

Jak ktoś wie jak to połączyć proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dekoder "Dolby Digital AC-3" w surround mixerze musi być włączony, "Digital Output Only" wyłączone. W surround mixerze ustaw głośniki na 5.1 (chyba że zamiast tego jest opcja "Live Surround" czy coś takiego). W programach do odtwarzania dvd też ustawiaj głośniki 5.1 Te głośniki nie mają cyfrowego wejścia. Aha i przy oglądaniu dvd czyli materiału z dźwiękiem 5.1 wyłączaj CMSS. Jeśli masz podłączoną kartę z głośnikami trzema kablami --> 3 mini jacki (w karcie) i 6 rca (w subwooferze) to masz wszystko w porządku a jeśli nie to musisz kupić trzy kable " mini jack<--> 2x rca " którymi podłączysz kartę z głośnikami :) tylko w ten sposób uzyskasz dźwięk 5.1 :) Pozdrawiam

Kyle, oczywiście że uzyska dźwięk Dolby Digita 5.1 tylko że przez połączenie analogowe i wtedy dźwiękówka będzie dekodowała DD 5.1 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle, oczywiście że uzyska dźwięk Dolby Digita 5.1 tylko że przez połączenie analogowe i wtedy dźwiękówka będzie dekodowała DD 5.1 :)

Przez słowo Digital nie miałem na myśli Dolby Digital 5.1 jako takie tylko po prostu transmisję cyfrową do głośników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha :-P no to sorki :) to prawda cyfrowy sygnał nie poleci... ale jak mówiłem po analogu wszystko będzie OK i będzie się chłopak cieszył dźwiękiem Dolby Digital 5.1 :D

Edytowane przez smagal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie.

Czy gniazdo ac-3 9pin mini din to nie to samo co rozgałęzienie 3 jack'ów na 6 RCA ( są to wejścia AC-3 tylko z kolejnymi indeksami 1 i 2) , a jeżeli nie to samo to co daje to 9 pin mini din jeśli 6RCA jest lepsze?

Edytowane przez MRK8809

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi