Skocz do zawartości
killah

Za ciężki blok ?

Rekomendowane odpowiedzi

No więc tak... wywierciliśmy z kumplami blok wodny...

Wygląda mniejwięcej tak:

http://www.overclockers.com/tips997/index04.asp

Odrazu mówie że mój będz emiał inne mocowanie na takie jest za krótki :/

myślałem nad pleksą przyłożona od góry w niej otwory i śruby do płyty ale mniejsza z tym...

btw. może ktoś wie jaki rozstaw maja te dziury przy socket A ?

Moich zdjęć jeszce nie ma w sieci a jakośc jest podłą więc wam tego oszczędze...

Wykonany został z dwóch płytek 60x70x10 mm. W sklepie, na wadze pokazało nam 0,8 kg, na początku się tym nie przejmowałem...

Problem:

Po wywierceniu kilkudziesieciu otwórów :) ta płyta dalej wazy ~0,6 kg zastanawiam się czy mi płyty nie urwie ten blok (mam płyte z otworami przy sokecie - asus a7v133)... wszystkie bloki jakie widziałem w iternecie były jakby lżejsze :>

Napiszcie co o tym myślicie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc tak... wywierciliśmy z kumplami blok wodny...

Wygląda mniejwięcej tak:

http://www.overclockers.com/tips997/index04.asp

Odrazu mówie że mój będz emiał inne mocowanie na takie jest za krótki :/

myślałem nad pleksą przyłożona od góry w niej otwory i śruby do płyty ale mniejsza z tym...

btw. może ktoś wie jaki rozstaw maja te dziury przy socket A ?

Moich zdjęć jeszce nie ma w sieci a jakośc jest podłą więc wam tego oszczędze...

Wykonany został z  dwóch płytek 60x70x10 mm. W sklepie, na wadze pokazało nam 0,8 kg, na początku się tym nie przejmowałem...

Problem:

Po wywierceniu kilkudziesieciu otwórów :) ta płyta dalej wazy ~0,6 kg  zastanawiam się czy mi płyty nie urwie ten blok (mam płyte z otworami przy sokecie - asus a7v133)... wszystkie bloki jakie widziałem w iternecie były jakby lżejsze :>

Napiszcie co o tym myślicie...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma czym sie przejmować... ot, dobry miedziany cooler na AMD zawsze waży grubo ponad 500 gr, mój Dragon Orb, dajmy na to waży 670gr, żeby daleko nie szukać i socketa jeszcze mi nie urwał.

Nowe Coolery od Globalwin'a ważą jakieś 870 gr, i nikt ich nie linczuje za te cegłówki, więc spoko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli git :)

drobny szczególik - specyfikacja AMD mówi o 330g ze względu na transport komputera - czyli podczas przeprowadzek bloki/megaradiatory/cegłówki won do lasu .... :P

a co powiecie o konstrukcji bloku ?

cóż .... czekam(y) na wyniki - jeszcze recenzji takiego polskiego bloku nie czytałem

btw: masz wpust centralnie czy tak jak na overclockers.com ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki chłopaki ;)))) włąsnie mialem pytac o odległości w SocketA :))

Dzis kupiłem 6cm śr.x 2cm grubosci, "placek" miedzi :) w przyszłym tygodniu bede go frezował ;))) a trzymał go na procu bedzie właśnie kawałek plexsy na 4 srubach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

erio no to mamy prawie taką samą koncepcje :P

tylko ja wierciłem nie frezowałem... nie mam frezarki... wiercenie nei jest takie trudne jesli nie jest głęboko około 8mm w tym przypadku to idzie jak w masło

Jak w masło to bym nie powiedział złamałem 3 wiertła 2 x 2mm i 1 x 3mm. Ale doszedłem mniej więcej do tego, że wierciłem tak długo aż wychodziły wióry z otworu do momentu jak pojawiały sie takie malutkie opiłki jak z grafitu z ołówka przy ostrzeniu wtedy przerwa i abo za następny otwór albo pod wode i schładzanie. Bo wystarczyła chwila nieuwagi i BRZDĘK po wiertle i musiałem się męczyć frezem 2mm żeby wydłubać resztki zwłok po wiertle :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ja wierciłem nie frezowałem... nie mam frezarki... wiercenie nei jest takie trudne jesli nie jest głęboko około 8mm w tym przypadku to idzie jak w masło

Jak w masło to bym nie powiedział złamałem 3 wiertła 2 x 2mm i 1 x 3mm. Ale doszedłem mniej więcej do tego, że wierciłem tak długo aż wychodziły wióry z otworu do momentu jak pojawiały sie takie malutkie opiłki jak z grafitu z ołówka przy ostrzeniu wtedy przerwa i abo za następny otwór albo pod wode i schładzanie. Bo wystarczyła chwila nieuwagi i BRZDĘK po wiertle i musiałem się męczyć frezem 2mm żeby wydłubać resztki zwłok po wiertle :D .

hm = moze uzyj terpentyny zamiast wody??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem wam ze masa bloku niewiele ma do powiedzenia, no 3kg blok to juz wyginal plyte ciezarem

jak ma sie chlodzenie froenem gdzie pod wplywem niskich temp. weze sa bardzo sztywne czy po prostu rury z miekkiej miedzi to ogromnym problemem jest zmocowanie calego tego syfu zeby bylo rowno na procesorze- podejzewam ze moj o/c mojego xp'ka byl bardzo zalosny wlasnie ze wzgledu na to

tak btw- nie jakiego shim'a mi polecacie ? bo ostatnio zdecydowalem sobie kupic go ale nigdy nie interesowalem sie tym specjalnie i nie wiem czy sie roznia czyms w praktyce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem wam ze masa bloku niewiele ma do powiedzenia, no 3kg blok to juz wyginal plyte ciezarem

jak ma sie chlodzenie froenem gdzie pod wplywem niskich temp. weze sa bardzo sztywne czy po prostu rury z miekkiej miedzi to ogromnym problemem jest zmocowanie calego tego syfu zeby bylo rowno na procesorze- podejzewam ze moj o/c mojego xp'ka byl bardzo zalosny wlasnie ze wzgledu na to

tak btw- nie jakiego shim'a mi polecacie ? bo ostatnio zdecydowalem sobie kupic go ale nigdy nie interesowalem sie tym specjalnie i nie wiem czy sie roznia czyms w praktyce

Na tak zwany wypadek wszelki kup CSa ThermalTake , koszt rosnie o 2 - 3 zl ale na 99% bedzie OK , no i jezeli na XP to oczywiscie CS tez z XP w tytule, taki np : Dołączona grafika

A tak BTW to bylo : Szukaj :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

kosiolek_pl

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

ale ty pewnie głęboko wierciłeś.... ja wierciłem tak jak napisałem na 8mm i szło ja w masó głębiej nie próbowałem...

Nie wierciłem do około 7-8 mm w głąb wiertłem 2, 5, 7, a wlot i wylot 10. Potem frezowałem za pomocą wiertarki frezm 5.8mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi