Skocz do zawartości
perkens

Uszkodzone Klastry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w grudniu podczas przed instalacją Windowsa 98, Scand Disc wykonywał jak zwykle test w poszukiwaniu błędów, tym razem znalazł i zaczął spradzać klastry w teście gruntownym, było pare uszkodzonych klastrów. Potem zainstalowałem Windowsa i wszystko grało ...

Po miesiącu podczas włączania kompa zauwazyłem dziwny komunikat że system znalazł uszkodzone klastry na dysku c: no i to samo, sytuacja powstarzała się co pare tygodni, pisało że było uszkodzonych równo 256 000 klastrów.

Od wczoraj takie coś wyskakuje mi cały czas, podczas włączania kompa !!! Cały czas znajduje jakieś uszkodzone klastry (jakieś uszkodzenie fizyczne?), robi ten test ale nic nie znajduje a potem komp działa bez zarzutu. Jak robiłem Scan Disc w Widowsie to mi wykryło że mam 258 970 uszkodzonych klastrów czyli wzrosło

Co o tym myślicie, co zrobić zeby ten test sie nie załączam podczas każdego uruchomienia kompa?

Pilne! :mur: :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klaster jest to jednostka organizacji przestrzeni w sysytemie plików, natomiast sektor jest to jednostka organizacji całej przestrzeni fizycznej dyski, jeżeli coś może być uszkodzone to tylko sektor, ale ze klaster składa się z sektorów to jeżeli program do naprawiania systemu plików, znajdzie zły sektor to automatycznie wyłącza cały klaster w którym leży uszkodzony sektor

podaj raport SMART

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi