SACZI Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 cat /proc/filesystemsbrak w wynikach vfat i ntfsPytanie, jak doinstalować obsługę tych systemów plików? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Przekompiluj kernela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Przekompiluj kernela.Na to to ja akurat sam wpadłem ... Drugie pytanie, w jaki sposób sprawdzić, czy system / jądro ma włączony moduł obsługi vfat (cat /proc/filesystems pokazał mi w tym momencie vfat)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Jeśli /proc/filesystems pokazał, to znaczy, że filesystem jest obsługiwany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Jeśli /proc/filesystems pokazał, to znaczy, że filesystem jest obsługiwany.OK, ale edytując plik /proc/filesystems, nie widzę tam systemu plików vfat (ntfs - to zrozumiałe). Jeżeli twierdzisz, że vfat jest w systemie, to dlaczego wpisując: mount /dev/hdb3 /mnt/win -t vfat otrzymuję odpowiedź: mount: wrong fs type, . . . Wiem, że coś jest nie tak, ale nie wiem co. Acha, do fstab dopisałem: /dev/hdb3 /mnt/win vfat auto, rw, umask=000 0 0 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 OK, ale edytując plik /proc/filesystems, nie widzę tam systemu plików vfat (ntfs - to zrozumiałe). Jeżeli twierdzisz, że vfat jest w systemie, to dlaczego wpisując: mount /dev/hdb3 /mnt/win -t vfat otrzymuję odpowiedź: mount: wrong fs type, . . . Wiem, że coś jest nie tak, ale nie wiem co. Acha, do fstab dopisałem: /dev/hdb3 /mnt/win vfat auto, rw, umask=000 0 0 . Wcześniej napisałeś: (cat /proc/filesystems pokazał mi w tym momencie vfat) - no to pokazuje czy nie pokazuje? Edytować tego pliku oczywiście nie możesz - jest on tworzony przez jądro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Wcześniej napisałeś: (cat /proc/filesystems pokazał mi w tym momencie vfat) - no to pokazuje czy nie pokazuje? Edytować tego pliku oczywiście nie możesz - jest on tworzony przez jądro.Dziwne jest to, że raz jest, a raz nie ma. Uruchamiając system, brakuje vfat. Jakaś próba montowania partycji vfat "dodaje" ten system plików. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Dziwne jest to, że raz jest, a raz nie ma. Uruchamiając system, brakuje vfat. Jakaś próba montowania partycji vfat "dodaje" ten system plików. No tak ma być. KErneld ładuje potrzebne w danym momencie moduły. Wie, że próbujesz zamontować system vfat i ładuje moduł vfat. Jeśli chcesz ładować ten moduł przy starcie, to musisz gdzieś do plików startowych dopisać "modprobe vfat". Nie wiem czy w Twoim distro jest katalog /etc/modules.autoload.d. Jeśli tak to do pliku kernel-2.6 dopisz vfat i już. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 NIestety, nie znalazłem w podanej przez Ciebie lokalizacji takiego pliku / folderu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 NIestety, nie znalazłem w podanej przez Ciebie lokalizacji takiego pliku / folderu. A spróbuj jako root z palca wpisać polecenie "modprobe vfat" i sprawdź w /proc/filesystems, czy pojawił się tam vfat. Jeśli tak, to musisz gdzieś w katalogu /etc znaleźć plik local albo rc.local i dopisz na końcu tego pliku linię "/sbin/modprobe vfat". Wtedy moduł będzie się ładował przy starcie systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...