Skocz do zawartości
SACZI

Vfat I Ntfs - Obsłyga Pod Fc5

Rekomendowane odpowiedzi

Przekompiluj kernela.

Na to to ja akurat sam wpadłem ...

Drugie pytanie, w jaki sposób sprawdzić, czy system / jądro ma włączony moduł obsługi vfat (cat /proc/filesystems pokazał mi w tym momencie vfat)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli /proc/filesystems pokazał, to znaczy, że filesystem jest obsługiwany.

OK, ale edytując plik /proc/filesystems, nie widzę tam systemu plików vfat (ntfs - to zrozumiałe).

Jeżeli twierdzisz, że vfat jest w systemie, to dlaczego wpisując:

mount /dev/hdb3 /mnt/win -t vfat

otrzymuję odpowiedź:

mount: wrong fs type, . . .

Wiem, że coś jest nie tak, ale nie wiem co.

Acha, do fstab dopisałem:

/dev/hdb3 /mnt/win vfat auto, rw, umask=000 0 0 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, ale edytując plik /proc/filesystems, nie widzę tam systemu plików vfat (ntfs - to zrozumiałe).

Jeżeli twierdzisz, że vfat jest w systemie, to dlaczego wpisując:

mount /dev/hdb3 /mnt/win -t vfat

otrzymuję odpowiedź:

mount: wrong fs type, . . .

Wiem, że coś jest nie tak, ale nie wiem co.

Acha, do fstab dopisałem:

/dev/hdb3 /mnt/win vfat auto, rw, umask=000 0 0 .

Wcześniej napisałeś: (cat /proc/filesystems pokazał mi w tym momencie vfat) - no to pokazuje czy nie pokazuje? Edytować tego pliku oczywiście nie możesz - jest on tworzony przez jądro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniej napisałeś: (cat /proc/filesystems pokazał mi w tym momencie vfat) - no to pokazuje czy nie pokazuje? Edytować tego pliku oczywiście nie możesz - jest on tworzony przez jądro.

Dziwne jest to, że raz jest, a raz nie ma.

Uruchamiając system, brakuje vfat. Jakaś próba montowania partycji vfat "dodaje" ten system plików.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne jest to, że raz jest, a raz nie ma.

Uruchamiając system, brakuje vfat. Jakaś próba montowania partycji vfat "dodaje" ten system plików.

No tak ma być. KErneld ładuje potrzebne w danym momencie moduły. Wie, że próbujesz zamontować system vfat i ładuje moduł vfat. Jeśli chcesz ładować ten moduł przy starcie, to musisz gdzieś do plików startowych dopisać "modprobe vfat". Nie wiem czy w Twoim distro jest katalog /etc/modules.autoload.d. Jeśli tak to do pliku kernel-2.6 dopisz vfat i już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIestety, nie znalazłem w podanej przez Ciebie lokalizacji takiego pliku / folderu.

A spróbuj jako root z palca wpisać polecenie "modprobe vfat" i sprawdź w /proc/filesystems, czy pojawił się tam vfat. Jeśli tak, to musisz gdzieś w katalogu /etc znaleźć plik local albo rc.local i dopisz na końcu tego pliku linię "/sbin/modprobe vfat". Wtedy moduł będzie się ładował przy starcie systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi