Skocz do zawartości
Habibul

Totalna Kaszana :( Co Mu Jest?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim.

Mam kłopot niewiadomej natury. Z mozołem gromadziłęm przez 3 miesiące części do mojego nowego komputera, który notabene postanowiłem sam złożyć. Mam takie klocki: AMD64 3000+ (E6) s.754, DFI LP 250 GB, SAMSUNG SATA2 200GB NCQ, DVD-RW PLEXTOR 740A i zasilacz ENERMAX EG385AX-VHB(W) 380W. Problem polega na tym, że diody na mobo wskazują że zasilacz podaje napięcie (diody na RAMie i główna STANDBY), natomiast ja nie potrafię daś zasilaczowi impulsu, żeby uruchomił system. Nie wiem czy to wina zasilacza, ale raz się komputer uruchamia, raz nie (częściej nie). Jeśli już się uruchomi, to po 5/10 sekundach, wszystko siada. Raz uda mi się wejść do BIOSA, raz załaduje się cała winda i wszystko jest niby ok. Myślałem, że brakuje mi mocy, ale grafikę mam jeszcze starą R9550, procek nie jest wykręcony - wszystko normalnie. Myślałem, że cos nie tak z guzikiem w obudowie że nie potrafię włączyć, zmierzyłem to METEXEM i wszysko gra, przycisk uruchamiający system na mobo działa tak samo (czyli raz tak, raz nie) - stąd wnioskuję, że wina może leżeć po stronie zasilacza. Poodłączałem kolejno urządzenia do niego podłączone, żeby wykluczyć zwarcie na/w nich - nie ma zwarcia. Poodsuwałem końcówki z podejrzeniem, że może któraś z nich zrobiła zwarcie - niesłusznie - wszystko było ok. Wreszcie podłączyłem inny zasilacz - zwykły za 35 zł.... wszystko ruszyło. To trochę dziwne, bo za zasilacz dałem blisko 300zł a działał 2 dni ??! Proszę Was o radę, co z tym fantem zrobić. Może błąd tkwi gdzie indziej niż w zasilaczu? Poradźcie. Pozdrawiam. Łukasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi