BAthory Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 witam wszystkich moj problem wyglada nastepująco: chce polączyć ze soba kompa i laptopa za pomoca zwyklej skretki z końcówkami RJ-45. karta sieciowa w kompie to Realtek RTL8139 famili PCI FAst ethernet NIC a w laptopie : Intel PRO 100 VE network connection. Połaczenie miedzy nimi jest ale o wymianie danych nie ma juz mowy. Kabel dziala, łącze 2 kompy i wszystko jest ok. Mi chodzi o polączenie laptopa i kompa. Karta sieciwa jest raczej wporządku, diody się świecą system wykrywa polączenie. drugi problem Łącząc np laptopa do sieci z intenetem prze LAN połaczenie jest ale do wymiany pakietow danych dojsć nie moze (strony sie nie otwierają). W laptopie kolegi po podłączeniu wszytko jest wporządku net dzial odrazu, nie trzeba nic kombinowac. Czy musze powiadomic administratora sieci o tym by mi to ustawil, by przypisal adres IP do okreslonej karty sieciowej. Jakie ustawienia zminic w sieciowce by zadzialalo bez powiadamiania go o problemie. Najbardziej zalezy mi na połączeniu komp-laptop. Nie wiem co moge robić źle. Wykonuje te same operacje na laptopie co na kompie. W przypadku komp-komp dzala , w przypadku komp-laptop nie. z gory dziekuje za pomoc , pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramax Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Chyba nie przesadzę jak napiszę że temat był poruszany kilkanaście razy:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 dobrze bylo by zamienic zwykla skretke na skrosowana a jesli masz wlasnie taka to : daj screena z ipconfig /all (komp i laptop) i napisz jaki ISP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BAthory Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 dobrze bylo by zamienic zwykla skretke na skrosowana a jesli masz wlasnie taka to : daj screena z ipconfig /all (komp i laptop) i napisz jaki ISP skretka jest skrosowana komp-laptop ( różnice między nimi) nazwa hosta inna typ węzla inny nieznany(komp)-hybrydowy(laptop) adres fizyczny jest inny adres IP jest inny jeżeli wpisze w laptopie żeby nie uzyskiwał automatycznie tylko narzuce mu bramke, IP, maske i DNS ( karty sieciowej kompa) to i tak nie działa. Usługodawca to będzie : DSL rozdzielany przez kolesia nie wiem dokładnie przez co. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 hm... albo robisz na DHCP albo recznie na 1 kompie musisz umozliwic udostepnianie polaczenia ( tutaj do LANu ) jasli ma byc udostepnianie zasobow to nawa grupy roboczej i nazwy kompow IP twojej sieci z innego zakresu niz ISP ( LAN ) DNSy masz od ISP jednak moglbys dac screena z ipconfig /all ( obu kompow ) pingi ida w obie strony? do WANu i LANu twojego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiasz Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 mam ten sam problem 2 kompy, siec bezprzewodowa... niby wsyztsko ok pinguja sie itp Ale z pierwszego kompa moge wejsc na drugi ale z drugiego nie moge na pierwszy... pisze nie ze mam uprawnien wczesniej wsyztsko dzialao, nagle przestalo, probowalem robic formata, itp, ciagle to samo... w polaczeniach siecowych nawet czasami wyswietla sie brama do polaczenia z internetem jednak internet mimowszystko nie dziala... wogole nie mam pomyslu co moge z tym zrobic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BAthory Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Problem rozwiazany, po kilkudziesięciu probach, wyłączeniu wszystkich zabezpieczeń (wyłączeniu zapory oraz nortona), utworzeniu polaczenia sieciowego ustawinia ip,bramki,maski ; zaczęlo wszystko działac. Pingi ida w obie strony, połączenia miedzy komp a laptop jest. Jest jeszcze taki maly problem ( ale to juz chyba wina kompa ) otóż gdy chce ściągać pliki z kompa, czyli dochodzi do wymiany danych, ściagam kilka mega (kilka mega z kilku giga) danych po czym komputer się zawiesza. Podejrzewam, że to wina kompa. Jak problem sie będzie powtarzal to może to będzie tematem innego forum. W każdym bądź razie dzięki za porady, pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...