Skocz do zawartości
Gość Briareos

Chleb Maczany W Mleku Z Jajkiem ;]

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Briareos

Chlebek kroimy, lub kupujemy krojony. Do miski wrzucamy 2 jajka [zawartość dwóch skorupek;], dolewamy mleka, pieprzymy, solimy. Na patelni rozgrzewamy olej. Chleb dobrze namaczamy w uzyskanym roztworze. Na gorącą patelnię wrzucamy namoczony chlebek i smażymy z każdej stony aż do uzyskania złocistej barwy. Smacznego ;] Pyszne ;]

 

Można dodać ser żółty, szynkę, pomidora...

 

Ogólnie bardzo szybkie i smaczne jedzonko ;]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wypaśne, tylko ja nie maczam w mleku. Tylko jajko i jakieś przyprawy. Nawet pascal robił ta "potrawę". Chociaż i tak jak kiedyś mój tata zrobił potrawę Pascala to trzeba było ją do śmieci wywalić, bo była okropna. hehe

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gość Briareos

To troszkę co innego niż Grzanki ;] Ciekawe, jakby tak zrobić roztwór jajka i piwka przyprawionego ;] Maczamy chlebek i na patelnię ;] Pascal - po prostu do śmietnika [; Hehe ;]

Edytowane przez Briareos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robie podobnie bułki.

Do miski wrzucam tarty ser zółty, 2 jajka, szyneczke i coś extra :P pieprz i sól <- mieszamy

Potem przekrojone bułki tym "smaruje" i wrzucam na patelnie z rozgrzanym olejem lub czymś innym ;)

 

Pyyyyyycha.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

sprobowalem ale cos nie wyszlo;] no coz nastepnym razem bedzie lepiej (moze inny rodz chlebka wezme bo ten w srodku sie nie przypiekł a w kuchni juz szaro bylo od dymu...nimniej jednak zjadalne ;]

łocz dys :lol:

przygotowanie masy:

Dołączona grafika

dodatki:

Dołączona grafika

i:

duzo ziol itp:P

Dołączona grafika

ofiary:

Dołączona grafika

typłanie w błotku :lol:

Dołączona grafika

smazenie

[....]

i:

rev 0.1

Dołączona grafika

rev 0.2

Dołączona grafika

nawet bylo dobre

musze sobie troche skilla pocwiczyc to beda pyszne wychodzic;]

pozdr B)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiem że odkopuje :) Znakomity jest dobrze wymieszane jajka z mlekiem. Chlebek koniecznie dobrze zamoczony. Na patelni z olejem smażymy aż lekko zczernieją ;) (no tak żeby trwarde były, można łopatką zobaczyć), są wtedy chrupiące. Znakomity sposób aby zużyć czerstwy chlebek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ee to ja mam jeszcze inna wersje :

 

chleb , koniecznie stary ( ale nei such coby sie dalo pokroic spokojnie ) moczymy w wodzie i na patelnie , oczywiscie na rozgrzanym masle ... a pozneij jak juz ciutke sie odgrzeje wbijamy na gore jajko solimy , czekamy jeszcze troche az bialko siezetnei i mamy ;]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mleko daje to, ze jajko nie zostaje na wierzchu, tylko wsiaka w chlebek, dzieki czemu tost jest podgrzany na calej grubosci (i nadal ladnie przypieczony po wierzchu).

 

Osobiscie uwielbiam w wersji na slodko z jakims dzemem, ale i inne dodatki dobrze sie z tym komponuja. Potrawa uniwersalna :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie


×
×
  • Dodaj nową pozycję...