Dr@GuN Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 (edytowane) Próbowałem już blokować przez konto administratora w panelu sterownia , w firewallu , nie bardzo mi blokować na serwerze idzie , blokowałem już serwery gg , porty i nadal nic :mur: co z tym dziadostwem zrobić , muszę sie pospieszyć bo niedługo ma wpaść inspekcja , :mur: zapomniałem , na serweże jest sbs 2005 a na stacjach xp pro , na serwie mamy tylko mks firewalla... może da sie poblokować spod admina instalację programu gg.exe :D :D :D Edytowane 30 Marca 2006 przez Dr@GuN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Popraw te błędy w poście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 tyle szumu !!! o gg? lol jak to robiles? lol zostaw to, komu to zaszkodzi? jak masz dostep do hosta to gpedit i spox jak tylko z serwera to blokuj porty i masz co chcesz P.S. jasne ze mozesz instalki blokowac i to wszystkie :P ( jak masz uprawnienia ) a konta sa z ograniczeniami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Zablokuj w gpedit gg.exe. Zabezpieczenie da sie prosto ominąc, ale i tak pewnie nikt nie wpadnie na to jak to zrobic. A najszybciej to by było dac uzytkownikom konta z ograniczeniami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 (edytowane) już edytuje pierwszego posta , pisałem i nie miałem żadnego edytora pod ręką , miałem zamiar potem poprawić wszystko u siebie :> wracając do tematu : możecie mi wyjaśnić coś niecoś o tym gpedit , odpaliłem i nie wiem co mam poblokować , nie wiem co sobie pomyśleliście , ale ja nei jestem informatykiem w szkole , tylko takim nieoficjalnym nadzorcą....jeszcze sie ucze , (3gim) ale nauczyciel ma duuuuże zaufanie do mnie więc sam nadzoruję większość....jeszcze jedno wyjaśnienie , u mnie na chacie nie mam xp ani sbs więc nie miałem za bardzo kontaktu z nimi , wolał bym jakbyście objaśniali co pokoleji klikać...co do sugestji z ograniczonymi kontami.....tak ciemny żeby tego wymyślić to nie jestem ... ps. avecezary - zostaw takie komentarze dla siebie. to jest ważna sprawa , jak uczniowie nie słuchają nauczyciela tylko gadają na gg...... Edytowane 30 Marca 2006 przez Dr@GuN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 spox-bez nerwow :P najprosciej: host z zainstalowanym gg konta administartora i ograniczone na koncie admina: PKM na gg.exe wlasciwosci zabezpieczenia dodaj ( znajdz konto ktore ma nie miec dostepu do gg ) LKM na tym koncie Uprawnienia dla ( tu nazwa konta ) -wylacz wszystko P.S. jak masz dostep do serwera albo routera to blokada portow ale gg ma chyba kilka-nie znam tego komunikatora :(( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 o lol ja już blokowałem to !! instalowali w innym katalogu na nowo i wszystko.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 hm...gpedit.msc konfiguracja komputera szablony administarcyjne skladniki systemu windows instalator windows zabron instalacji przez uzytkownika P.S. jak juz pisalem musza byc konta z ograniczeniami konta administracycjne zabezpieczone haslem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 o lol ja już blokowałem to !! instalowali w innym katalogu na nowo i wszystko.... Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji żeby uczniowie mogli cokolwiek instalować na komputerze w pracowni. Może załatwcie zlecenie dla kogoś kto się na tym zna, albo zatrudnijcie firmę zewnętrzną do konserwacji sprzętu? Porada jak najbardziej serio. Wiele szkół tak robi, poziom wiedzy nauczycieli informatyki jest taki jaki jest i nie ma się co oszukiwać ... systemu nie zainstalują, serwera też nie są w stanie obsługiwać. Przeważnie w pracowniach proponuję rozwiązania sprzętowe (Linuks na terminalach odpada z przyczyn ideologicznych: podstawą programu nauczania jest Windows i M$ Office), ale programowo też można - do pewnego stopnia - ograniczyć aktywność "hakierooff". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 A nie możnaby poblokować w firewallu serwerów gg? Wtedy na pewno w żadnym katalogu ani nic by nie zadziałało... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theoq Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 hej, pisze poniewaz mam problem. W domku zablokowali mi gg a ja nie umiem go odblokować, i nigdy czegoś takiego nie robiłam więc jak ktoś chciałby mi pomóc to prosze tłumaczyć tak jak małemu dziecku ;) a dało by się odblokowac a potem zablokować gg tak ,zeby sie nie kapnęli ( ps. jedno z nich to informatyk;/ ) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 sposoby sa napisz jakie masz uprawnienia? admin czy uzytkownik? jesli admin to latwe jesli uzytkownik to raczej zostawisz slad ( reset hasla admina ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aschitaka Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Chyba nie da sie zresetowac hasla admina nie znajac go Oo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Chyba nie da sie zresetowac hasla admina nie znajac go OoDa się bez najmniejszego problemu. theoq - usuń przyczynę, nie skutek ;) Czasem trzeba rozmawiać z innymi jak z ... ludźmi. Zakładam że istnieje jakaś przyczyna zblokowania G-G, i nie jest to bezpieczeństwo kompa (wirusy itp.). Jeśli chodzi tylko bezpieczeństwo, to istnieją inne komunikatory (z obsługą gg) ... a reszta problemów to nie temat na dyskusję. Nie da sie zdjąć hasła tak żeby osoba mająca wiedzę o systemach windows tego nie wykryła. To znaczy "technicznie" nie istnieje sposób ... sa inne metody (Mitnick: Intruzi: wyczyny hackerów i oszustów). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 ja nie rozumiem po co te windowsy i office w szkolach. Na maturze z infy deklaruje sie sytem i linux + openoffice sa dopuszczane, wiec czemu nie uczyc dzieciakow tego w szkolach ? Programowac w pascalu tez sie da, choc lepiej chyba w C. Na linuxie, przecietny uczen/uczennica nie bedzie w stanie nic zainstalowac chocby mieli pass na roota :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P@weł m Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 ja nie rozumiem po co te windowsy i office w szkolachJa naprzykład w swojej szkole mam Win XP(niewiem jaka wersja) i jest Office 2003. I nawet się tego uczę. Nauczyciel chociaż dobrze wytłumaczy i jest nie najgorzej(mogło być gorzej). Co do GG w szkole to raczej wg. mnie... jak se admin sieci uważa. Ja tam w czatowanie się nie bawię a GG używam do gadania z allegrowiczmi jak chce o coś zapytać. POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 nie zrozumiales tego co napisalem :P Ludzi na informatyce trzeba nauczyc korzystania z pakietow biurowych, ale dlaczego akurat windows i ms office ? Sa inne substytuty, a pod linuxem nie bedzie problemu ze kazdy z uczniow robi cos innego, tylko nie to czego wymaga nauczyciel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 (edytowane) bo te windowsy od m$ so darmowe(tylko dla szkół) i żeby ludzi na systemy m$ przeżucac.... Edytowane 5 Kwietnia 2006 przez Dr@GuN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 ja nie rozumiem po co te windowsy i office w szkolach. znajdz mi ogloszenie o prace gdzie jest wpisane w wymaganiach umiejetnosc obslugi openoffice ?? a pozatym pokaz mi cos lepszego niz tak znienawidzony ms office i windows zaraz ktos pewnie tu strzeli ze linux :) linux ma tylko jedna zalete : sa darmowe dystrybucje a tym co wspominaja pascala to proponuje odrazu samochody wymienic na rydwany(taki sam krok w tyl tyle ze w dziedzinie motoryzacji) a teraz odnosnie tematu: bez dostepu do serwera to nie wiele sie zrobi i jesli macie wystarcajaca ilosc cal'i to proponowalbym odpalic kontroler domeny i wtedy konfiguracja hostow ograniczalaby sie do podpiecia do domeny i jak juz ktos napisal ze najlepiej najac do tego jakas firme Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 moze to sie przyda opis protokolu gg http://dev.null.pl/ekg/docs/protocol.html w punkcie 1.2 jest napisane Żeby wiedzieć, z jakim serwerem mamy się połączyć, należy za pomocą HTTP połączyć się z appmsg.gadu-gadu.pl i wysłać: (...)wiec chyba powinno wystarczyc zablokowanie serwera appmsg.gadu-gadu.pl wtedy klijent nie bedzie wiedzial z jakim serwerem sie polaczyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 już zrobione , dzięki userowi avecezary dziękuję.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 a ja mam pytanko, jak można zresetować hasło admina?? bo u nas w budzie poinstalowali cenzory i jak wpiszesz na google Jan Paweł II to sie wyświetla cenzor że to jest niedozwolona strona, a na maxiora i erotyka idzie wejść, a pozatym jak robimy jakieś obrazki to zawsze Paint a jak wiadomo tam fajnych obrazków nie idze zrobić, a pani informatyczka twierdzi że nie może instalować GIMP`a, to samo wolna lekcja i nie idzie se filmiku puścić bo albo brak kodeków albo głoś wyłączony a na ograniczonym użytkowniku nie idzie nic robić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 (edytowane) mozna zresetowac haslo do kazdego konta: np: http://www.lostpassword.com/windows-xp-2000-nt.htm Edytowane 13 Kwietnia 2006 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Przypominam, ze jest takze takie cos jak http://web.gadu-gadu.pl, wiec na nic wasze blokady instalacji... Najprosciej na firewallu zablokowac IPki od serwerow gg + domene *.gadu-gadu.pl i wsio... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 hm... melduje ze nie znajdziesz mozliwosci instalacji czego kolwiek jak zrobisz jak napisalem jesli chodzi o FW to tez mozna w miare latwo ominac porty "nie calkiem zamkniete" czyli sa ale zamkniete poza tym jak juz ktos bedzie "mocno" chcial cos zainstalowac to nie ma mozliwosci zeby mu zabronic-zawsze sa jakies luki, ale nad tym trzeba popracowac i cos kolwiek miec pojecie o sysie i protokolach skanowalem jakis czs temu serwer Tweak_a i BSD za pare dni juz nie bylo tak latwo :( zostal slad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...