Skocz do zawartości
WitekCz

Karta Grafiki Z Pasywnym Chłodzeniem Do Edycji Wideo

Rekomendowane odpowiedzi

Cena około 500 zł, PCIe. Biorę pod uwagę - Radeon X1600 Pro Gigabyte 256MB TV&DVI BOX i GIGABYTE GF 6600GT PX 256 DV/TV BOX. Nie wiem która będzie lepsza do edycji wideo. Pomóżcie przy wyborze... Może jeszcze jakieś inne propozycje bez wiatraków? Grać wiele raczej nie będę, podkręcanie możliwe, ale nie tak zaraz.

WitekCz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To do edycji wideo jest w ogóle potrzebna karta graficzna?

Podejrzewam, że skoro zajmujesz się taką robotą masz mocny procesor (<3GHz/3000+ ?) i dużo RAMu (>1GB ?), więc nawet jeśli czasem będziesz chciał sobie pograć to w sam raz jest GF 6200 TC [178 zł] - karta ma tylko 64MB pamięci, ale może wykorzystać dodatkowo 64MB (czyli 128MB w sumie) z RAMu systemowego ;)

PS.

Mam nadzieję, że edycja wideo i animacje to dla ciebie co innego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To do edycji wideo jest w ogóle potrzebna karta graficzna?

Być może są tacy, którym do niczego nie jest potrzebny nawet monitor, o innych "duperelach" nie wspomnę. Ja jednak lubię dobrze widzieć to, co robię. Wszystko zależy od tego, jakie ma się oczekiwania od sprzętu. Ja mam duże. A czy potrzebnie aż takie duże, to o tym decyduję też tylko ja. Chciałem skożystać z pomocy, ale wychodzi na to, że poradzę sobie bez udziału Venice.

Pozdrowienia.

WitekCz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że uraziłem dumę i ambicje pana od obróbki wideo :lol: , ale o ile sięgam pamięci do żaden program do obróbki wideo nie wykorzystuje karty graficznej. Jest potrzebna tylko do tego, aby uruchomił się komputer ;). Przykro mi panie Wojciechu o nazwisku rozpoczynającym się od Cz. :)

Jeśli jednak potrzebuje pan mocnej karty to najlepsza możliwość to Radeon X800GTO AC i dokupić do niego radiator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... , ale o ile sięgam pamięci do żaden program do obróbki wideo nie wykorzystuje karty graficznej.

Cytuję fragment "karty produktu"

(http://www.dve.pl/index.php?bk=Aparaty,cyfrowe,Profesjonalne,systemy,edycyjne,Pinnacle,Liquid,Edition,6.0&s=2151&c=27&pr= )

do edycji wideo na temat: minimalne wymagania dla sprzętu -

"... karta graficzna APGx8 128MB pamięci RAM do realizacji efektów w czasie rzeczywistym dla 720i oraz 256MB dla 1080i z podwójnym wyjściem do realizacji podglądu HD".

Pracować na takiej karcie (spełniającej wymagania minimalne) się daje, ale nie jest to coś, co mi się podoba. MIĘDZY INNYMI dla tego będę wymieniał sprzęt. Cały sprzęt, od podstaw. Nie chcę narobić głupot, dlatego szukam informacji u ludzi, którzy przebrneli przez podobne problemy i mają już jakieś doświadczenia z obróbką wideo. Także z edycją foto i audio, bo to wszystko po zakończeniu procesu tworzenia filmu składa się na efekt końcowy. Myślę, że takie wyjaśnienie zadowoli Venice. Problem wynikł prawdopodobnie z różnego pojmowania zwrotu "edycja wideo".

Pozdrawiam.

WitekCz

Edytowane przez WitekCz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi