Skocz do zawartości
Sabr

Jaka Karta Graficzna: Gf 6800 Gs Czy Gf 6800 Gt ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ogólnie zaplanowałem następujący zestaw:

Gigabyte GA-8I945P-G Intel 945P

Intel Pentium 4 630 (S775) 3.00 GHz HT (2MB cache) BOX

PDP Patriot Dual 2x 1GB DDR2 533 MHz CL4-4-4-12

Samsung SpinPoint P120S 200 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ)

LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4167B bulk black H (gwar. 24 mies.)

Modecom Debut - czarno-srebrna

Modecom MC-500ATX 2.0 PFC

I w tym momencie powstał problem, bo nie wiem którą z kart graficznych wybrać.

GeForce 6800GT Asus 256MB 2xDVI & TV (PCI-E)

czy

GeForce 6800GS Microstar 256MB TV & DVI (PCI-E)

Ogółem z GS'em cena łączna to 3340pln brutto, a z GT 3380pln brutto. Różnica znikoma.

Dlatego prosiłbym o Waszą pomoc. GT ma 16 potków i 350mhz taktowanie rdzenia, a GS 12 potoków 425mh, obie karty są 256bitowe.

Pozostałe części uważam, za znośne (co najwyzej wymienie nagrywarke z LG na NEC'a 4551). Zestaw miał byc oparty na Inetl/nVidia. Dlatego zamienniki w postaci ewentualnych ATI lub AMD odpają. Nie jest on też przeznaczony do OC, więc chciałbym żeby po wyjściu ze sklepu prezentował maksymalną możliwą wydajność w cenie do 3500pln. Dlatego liczy się dla mnie karta graficzna i nie wiem czy 4 potoki dadzą mi więcej wydajności niż dodatkowe 75mhz taktowania procesora. Skłaniam się raczej do GS'a, ale chętnie posłucham jakiś opini i rad.

Licze na Waszą pomoc, z góry dziękuje i pozdrawiam. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden mankament, z tego co widze 7600gt ma 128bit, zdaje mi sie ze to dosc duza roznica (niweluje to 560/1400) ? (Mysle, ze zestaw bylby moze drozszy o kilka pln - do zaakceptowania przy opcji 7600gt)

Edytowane przez Sabr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7600gt to najlepszy wybór, choć jak się dobrze popatrzy to 7800gt za 900zł też idzie wyhaczyć, jeśli chodzi o gs vs gt to brałbym gt dlatego że podkręcisz spokojnie do wartości ultry a nawet lepiej (patrz sygnaturka), a dodatkowe potoki swoje robią

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze wszyscy polecaja 7600 GT, a 6800 GT prezentuje sie bardzo dobrze...

potoki i magistrala pamieci nie sa tak istotne jak nowszy chipset i taktowanie???

a co do OC tych obydwu kart to z ktorej mozna wiecej wyciagnac, to jakie sa optymalne ustawienia przy zastosowaniu Arctic Cooling VGA Accelero X1?

witam wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie (: Po obejrzeniu obcji cenowej 7600GT również dochodze do wniosku ze nowe shadery i inne bajery zastosowanej w tej karcie przeważą, stanowczo na jej korzyść (: Heh i nawet zmiescilem sie w budrzecie bo z ta karta bedzie mnie to kosztowac okolo 3480-3500 pln (; Dzięki wielkie, za wszystkie opinie (:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem nastawienia niektórych, mnie np. ch** obchodzi, że karta ma mniej potoków, skoro jest szybsza od 6800GS, w przyszłych grach tym bardziej :wink:

Rozumiem, jakby to były jakieś spekulacje dotyczące kart, które jeszcze nie wyszły, ale tak to przecież każdy ma dostęp w internecie do dziesiątek różnego rodzaju testów i wynika z nich, że 7600GT jest po prostu szybsza...

Bierz 7600GT :P A najlepiej 7800GT :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi to glownie chodzilo o porwnanie 6800 GT z 7600 GT. wedlug linku do porwnania tych kart: http://pcarena.pl/a-427.html wynika ze 6800 GT ma lepsze parametry, ale wierze wam ze nie parametry sa najwazniejsze. dlatego przekonaliscie mnie do 7600 GT, a co do 7800 GT to nie te realia cenowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi