Skocz do zawartości
alberto56

Dual Piii Czy Da Się Kręcić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem na Ebayu.co.uk dwu procesorową płytę SUPERMICRO P6DBE Dual Slot 1 i dwa PIII 700 Mhz za groszę , i mam pytanie, czy da się tej płycie zmienić FSB na 133 ? jak ? ktoś wogóle tego uzywał ? jak to się sprawuje ? co lepiej zainstalować Linuxa czy windows bedzie ok ? I jak jest z pamięciami, niby płyta serwrowa ale włożyłem zwykłe SDRamy i wszystko w porządku.

Z góry dzięki za jakiekolwiek info.

A oto ono !!!!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez alberto56

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta jest przeznaczona do serwerów, więc jeśli chodzi o o/c to prawdopodobnie niewiele zdziałasz, niemniej jednak możesz spróbować. Musisz się jednak liczyć z tym, że w biosie nie znajdziesz opcji zmiany fsb i pozostaje ci katowanie procka/płyty z poziomu OS. Chipset BX zastosowany w tej płycie teoretycznie daje możliwość ustawienia fsb 133 (uwaga - częstotliwość taktowania AGP wzrasta do ~89MHz, co nie jest do końca bezpieczne), ale raczej tyle nie wyciśniesz...

Co do systemów operacyjnych:

Linuks: każdy (wybór należy do ciebie).

Windows: NT, 2k Pro SP4/Server, XP Pro, 2k3 Server.

Pamięci: tylko SDRAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że tylko SDRAM to ja wiem ;) ale myslałem że muszą być "register" serwerowe. A tu zong ! Czy miałeś okazję pracy z tą płytą ? Jak dużo daje ten drugi procesor ?

BTW: Skąd z Torunia ? ;) Jak kopernik ? stoi ? Ostatnio byłem w lutym więc się trochę stęskniłem do mojego miasta ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisząc SDRAM miałem na myśli zwykłe sdramki bez żadnych bajerków serwerowych. Płyta powinna też obsłużyć pamięci z ECC.

Drugi procek daje tyle, na ile jest w stanie wykorzystać go OS. Ogólnie: wzrost wydajności i większa stabilność.

PS. Kopernik stoi, Wisła płynie, łabędzie zamknęli... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.supermicro.com/manuals/motherbo...BX/MNL-0612.pdf

tu masz manuala do tej płyty, o magistrali 133 nic nie pisze (magistrala ustawiana zworkami 66 lub 100 MHz). spisz numer pll z płyty głównej to może software'owo zmienisz magistrale, choć watpie bo taki soft fsb chyba nie działa z płytami 2 procesorowymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P3 posiada taki slyny pin A14, ktorego zaklejenie powoduje automatyczne wykrycie procesora na fsb133. Jezeli wiec plyta obsluguje fsb133, to nie powinno byc problemu. Chociaz z drugiej strony, to nie wiadomo jak to sie bedzie zachowywalo na plycie dwuprocesorowej. Ale warto sprobowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...