minute Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Witam wszystkich Proszę o radę. Chcę kupić nowego laptopa (obecny to dell latitude c600) w miarę tanio, ale żeby nie sypnął mi się tuż po wygaśnięciu gwarancji. Wpadł mi w oko ten model, wypada ok. 1000 zł taniej niż inne firmy o podobnych parametrach - ale czy nie jest to lipa? http://www.allegro.pl/item92581953_nowy_ac...orama_fv_g.html Liczę na zakup gdzieś do 4000-4500 zł. Zależy mi na: - trwałości (żeby laptop przeżył ok. 5 lat bez poważniejszych awarii - oczywiście statystycznie bo wiadomo że coś się może trafić ale chodzi o solidną firmę) + gwarancja minimum 2 lata - duży dysk - minimum 80 GB ale najlepiej 100-120, nie zależy mi na prędkości - dużo ramu - 1 GB - nagrywarka dvd - nie wiem czy są jakieś różne ale nie zależy mi na prędkości tylko żeby była - obecność następujących podzespołów/portów: karta sieciowa, modem, podczerwień, słuchawki, mikrofon, usb, szeregowy Mniej istotne parametry: - grafika żeby nie zżerała ramu, tu się nie znam ile może być potrzebne do normalnego korzystania (internet, filmy) bo obecnie mam 8 MB i wystarcza, ale biorąc pod uwagę że laptop ma służyć parę lat to zdaję się na waszą opinię czy nie będzie niezbędne jakieś 64 czy 128 - długi czas pracy na baterii - tego niestety brakuje w tym upatrzonym na allegro modelu ale jakby była możliwość doinstalowania drugiej baterii to ok - mile widziana kompatybilność z moim dotychczasowym modelem (ułożenie klawiszy na klawiaturze, czułość touchpada itp) żeby łatwo się było przestawić, ale jest to najmniej istotna sprawa - rozmiary - im mniejszy tym lepszy najlepiej ok. 30-32 cm szerokości, i im lżejszy tym lepszy ale to też nie jest kluczowa sprawa W ogóle nie zależy mi na: - procesorze i innych "szybkościowych" sprawach czy najnowszych grach - jakości dźwięku - rozmiarze i proporcjach ekranu Jeśli nie wymieniłam jakichś ważnych parametrów w żadnej kategorii to proszę o informację, gdzieś przydzielę. Zapewne większość laptopów spełniających wszystkie wymogi idealnie będzie za droga - ale, być może za parę miesięcy, kiedy bieżący zupełnie się rozsypie, stanieją do odpowiedniej kwoty. W każdym razie proszę o jakieś sugestie, najważniejsze jest to by komp długo mi służył, dysk, ram i nagrywarka dvd. Dzięki z góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 (edytowane) Hmm sprawdzilem date i jednak dzis jeszcze nie 1 kwietnia ;) A przechodzac do sedna sprawy : za 4000 NIE MA BATA zebys znalazl sprzet z tym co wymieniles czyli 120GB+1GB+2 lata gwary i jeszcze do tego solidnie zbudowanego. Ewentualnie cos takiego (chociaz i tak nie mam pewnosci) moglbys znalesc u Acera ale jak to ma starczyc na 5 lat to trzymaj sie z dala od tej firmy. Wiec sprawa jest prosta : albo zwiekszasz budzet albo zmniejszasz wymagania. pozdro Edit. W sumie taki Acer by sie nadal, ale no wlasnie - to Acer Edytowane 29 Marca 2006 przez maSTHa212 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minute Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Biorąc pod uwagę tylko te 3 najważniejsze minimum: dysk 80, ram 1024 i nagr dvd to na allegro znalazło się parę nie-acerów, tylko zwykle gwarancja na rok. Biorę jednak pod uwagę, że jak jest coś trochę droższe, to duża szansa że w najbliższych miesiącach stanieje. Więc może być coś droższego, może tak to ujmę: najtańsze wśród solidnych :) A i jeszcze 1 ważny parametr wpływający na cenę: najlepiej żeby był bez windowsa. A ten acer to ma szansę pożyć te 2 lata i zaraz potem się sypnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 (edytowane) Ten Acer ma szanse pozycz tydzien i sie sypnie. W tym wypadku proponuje Ci Asusa - 2 lata miedzynarodowej gwary w standardzie + wiekszosc jest wlasnie sprzedawana bez Windowsow. Co do solidnosci to nie ma porowniania Asus i Acer. Zerkne zaraz w pare miejsc i cos ci podam. Please stand by... http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=26384 Takie cos moze? Ma 512 ramu ale zwiekszenie pamieci to najmniejszy problem. Edytowane 29 Marca 2006 przez maSTHa212 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x-trail Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 acer daje badziewne nagrywarki dvd, bufor ciagle skacze i nie sposob nagrac szybko plyte. a jak Ci padnie laptop to sie lepiej modl bo trzeba czekac bardzo dluuggoo na czesci. dobre parametry za ta cena tylko szkoda ze celeron. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minute Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Dzięx, zajrzę, a takie małe pytanko w trakcie to ile kosztuje taka rozbudowa ramu z 512 do 1024? I ile muszę za to zapłacić w serwisie by nie stracić gwarancji przez grzebanie w środku jeśli zrobię to przed upływem 2 lat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Dokladanie ramu nia kasuje gwarancji, a koszt to mysle okolo 200 PLN, ale pewnie mniej (tyle kosztuje kosc a zalozyc to ci pewnie za friko zrobia w sklepie). Musisz sie tylko upewnic czy bedziesz miec 512 w jednej kosci czy w dwoch - wazne jest zeby bylo w jednej wtedy drugi slot masz wolny do rozbudowy, najczesniej obsadzenie bankow pamieci to kwestia dogadania sie z ludzmi w sklepie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minute Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Rozejrzałam się w tych asusach, i znalazłam taką "taniochę": http://www.allegro.pl/item95281688_turion_...s_a6u_b104.html Nie podali tam ile MB karta graficzna i czy zżera ram, wiesz może jak to jest w tym modelu? I czy ten model jest tańszy dlatego że amd a nie intel czy jest gorszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Wiesz na grafe to sobie mozesz przeznaczyc 16 MB co przy 1GB ramu absolutnie nie wplynie na wydajnosc systemu. Tanszy jest bo ma AMD Turiona, Pentiumy M sa zazwyczaj troche drozsze. Roznica w wydajnosci minimalnie na korzysc Intela, dluzej tez jada na baterii. Fajne jest to ze masz 512 w jednej kosci, to daje mozliwosc rozbudowy bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minute Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Jeśli różnica jest minimalna, to mnie tu przekonuje bardziej cena. Zauważyłam też drugi model (http://www.allegro.pl/item94419431_modny_notebook_dla_calej_rodziny_asus_a6km_q034.html) ale z tego co widzę to lepsza jest chyba tylko grafika a jest wyraźnie droższy, więc chyba nie mam co brać go pod uwagę, chyba że coś przeoczyłam porównując linijka po linijce. I jeszcze 1 rzeczy nie znalazłam w opisie: port szeregowy. Czy jest możliwe, że go tam nie ma, czy może ktoś go pominął w opisie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Mozliwe ze go nie ma, porty szeregowe generalnei coraz rzadziej sie pojawiaja w lapach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minute Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 A istnieją jakieś przejściówki czy coś? Na ten port mam myszkę i kabel do komórki a więc 2 rzeczy, już obecnie przeszkodą jest to że mam tylko 1 port, ale zupełnie bez niego to sobie w tej chwili życia nie wyobrażam :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Nie no prosze Cie, myszke to se na USB walnij, byle badziewie za 30 zeta znajdziesz juz na tym laczu. Z kablem moze byc gorzej. A nie ma odpowiednika na USB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minute Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Odpisujesz z prędkością światła ;) aż ledwo nadążam za tematem. Może rzeczywiście przesadzam... myszka służy mi już 5 lat i działa idealnie choć i tak częściej mam podłączoną nokię i korzystam z touchpada. A co do kabla to na USB też są tylko droższe. Chociaż jak skombinuję inny soft to może wystarczy podczerwień więc rzeczywiście chyba będę w stanie zrezygnować z tego portu. Dzięki za wszystkie rady, póki co przyjrzę się bliżej temu modelowi w jakimś sklepie, no a jakby było coś podobnego w podobnej cenie i równie dobrej firmy to chętnie porównam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 No bo ja jestem szybszy o kopniaka Chucka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...