Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Modernizuję sprzęt komputerowy i planuję kupić X-fi głównie ze względu na efekt 3D na słuchawkach. Kolumn niestety nie mam gdzie rozstawić. Potrzebuję zatem słuchawek.

Do tej pory działam na jakichś Philipsikach za 20 złotych z czasów studenckich i pewnie podobnej jakości głośniczkach 2.1. Dlatego sam nie za bardzo mam wyobrażenie o tym jak powinien brzemieć dobry dźwięk. Dlatego owszem przesłuchiwałem to i owo w MM, ale wcale nie ufam i swoim wrażeniom i warunkom odsłuchu. Po prostu chciałbym kupić przyzwoite słuchawki, które przy przyzwoitej karcie muzycznej ukierunkowałyby mnie jak powinien brzmieć dźwięk przyzwoitej jakości.

Może załapię i będę się "akustycznie" rozwijał, a może nie i na nich pozostanę. Się zobaczy ;).

Jak pisałem chodzi mi głównie o 3D na słuchawkach - w szczególności do gier, rzadziej filmów. Pewnie od czasu do czasu posłucham też na nich muzyki (pop, rock, instrumentalna, klasyczna - raczej te klimaty).

Teoretycznie mógłbym wydać na nie sporo (myślę, że rozsądek nakazywałby zatrzymać się poniżej 500 zł), ale wątpię czy warto tak na rozgrzewkę od razu...

Dlatego zastanawiałem się nad AKG 66 - tu cena z pewnością nie przysłoniłaby radości z nowego sprzętu, ale:

- mają podobno "słaby" bas, a w grach, filmach takie chyba dźwięki mają dużo do powiedzenia

- nadają się podobno bardziej do muzyki "akustycznej", a w grach chyba raczej rytmy "elektroniczne" królują

- mają konstrukcję półotwartą, przy czym ma ona podobno polegać na tym, ze są otwarte "na zewnątrz", co rozumiem tak, że wypuszczają dźwięki, ale nie pozwalają na wentylację ucha (czy to nie oznacza, że mają wady konsturkcji otwartej przy braku jej zalet?)

- nie są zbyt wygodne, a to przy graniu kluczowa sprawa, bo gra się (przynajmniej ja) zwykle nie godzinę, ale dłużej.

Poratujecie mnie w tej kwestii (dodam, że poczytałem tematy na tym forum i rozmaite odnośniki w nich - stąd te AKG - ale dalej nie jestem pewien czy do tych zastosowań nie byłoby jakiejś ciekawszej propozycji).

Chwalone były jeszcze Philipsy HP890, ale one są już nie produkowane. Nie wiem czy Hp895 - podobno sukcesor 890 - również są warte uwagi; warte uwagi na tyle żeby zapłacić ponad dwa razy więcej niż np. za te AKG 66?

A może zupełnie co innego byłoby warte uwagi?

Edytowane przez Davero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

potrzebuje sluchawek do iPoda Nano i zastanawiam sie czy te by byly

(nawet jak za ta cene) dobre:

- SENNHEISER mx500 WHITE mx-500 GOLD EDITION

czy moze lepiej te:

- CREATIVE EP-630

pozdrawiam

Edytowane przez koparka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już musisz wybrać czy wolicz normalne pchełki czy plugi. EP'ki mają więcej basu, lepszą izolację od dźwięków z otoczenia ale bardziej świszczącą górę i nie każdemu będzie odpowiadał komfort noszenia. MX'y to zrównoważone pasmo, krystaliczny dźwięk, ostry ale mało basu, słaba izolacja i mogą wypadać z uszu. Jak chcesz kupić słuchawki na allegro to uważaj na podróby, łatwo się naciąć. Najlepiej, jeśli masz możliwość to przesłuchaj sobie te słuchawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sie sklada, ze zdecydowalem sie na sluchawki do uszne, typu creative ep-630 i juz chcialem je zamawiac, ale przeczytalem w internecie, ze maja bardzo duze basy czego tak bardzo nie lubie...

zalezy mi na w miare wyrownanym pasmie, ale przede wszystkim na bardzo dobrej (ogolnie) jakosci i "czystosci" dzwieku

co byscie mi polecili?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dużo basu!? To przesłuchaj sobie Koss Spark Plug :). Alternatywą dla EP-630 mogą być słuchawki sony MDR-EX71. Jak naprawdę chcesz zrównoważone pasmo to seria MX x00 od sennheiser'a, tyle, że one grają mało niskich częstotliwości. Bas jest, schodzi nisko ale nie jest go dużo. :) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o pchełki to sennheiser nie ma najlepszej opini. Podobnie jak w klasie budżetowych słuchawek. Dopiero te nieco droższe grają jak należy i budują markę Sennheiser :)

Najlepiej przesluchaj, nie warto kupowac w ciemno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o pchełki to sennheiser nie ma najlepszej opini. Podobnie jak w klasie budżetowych słuchawek. Dopiero te nieco droższe grają jak należy i budują markę Sennheiser :)

Najlepiej przesluchaj, nie warto kupowac w ciemno.

Jeśli chcesz mi powiedzieć, że senki MX 500 nie mają dobrej opini wśród pchełek to... ktore mają? Porównując Sparki i MX 500 to senki są duuuuużo bardziej zrównoważone brzmieniowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shure E2 :mrgreen:

Generalnie dousznymi/dokanałowymi się nie zajmuję, jesli chodzi o Sennheiser to jakość zaczyna się od 300 zl. Tańsze modele mają kiepską opinie... Może akurat MX 500 się im udały, nie sluchałem ich więc na temat tych konkretnych się nie wypowiem, dlatego mowie że należy je po prostu przesłuchać.

Sam też właśnie mam problem z wyborem słuchawek :/ W grę wchodzą:

-Sennheiser HD 555 za 365 zl

-Beyerdynamic DTX 900 za 319 zl

-Ewentualnie jeszcze Sennheiser HD 570 za 399 zl

Słuchałem HD 555 i DTX 900, ale w różnych sklepach i na różnym sprzęcie. Za punkt odniesienia robiły Technics RP-F350 bo były w obu sklepach. Brzmienie DTX 900 mi sie podobało, ale:

a) grały z bardzo dobrego źródła, u siebie mam raczej takie sobie

b) na tym źródle prawie nie słyszałem różnicy między nimi a RP-F350

W drugim sklepie słuchałem HD 555, dźwięk porównywalny z DTX 900 mimo znacznie słabszego źródła i na tym słabym źródle widziałem olbrzymią różnicę miedzy HD 555 a Technicsami.

Skłaniam się bardziej w stronę HD 555, ale DTX 900 też mi się podobały, kto porównywał te słuchawki? Podobało mi się też brzmienie HD 215 i HD 280 Pro, ale niestety nie mogę się zdecydować na słuchawki zamkniete, muszę wiedzieć co się wokół mnie dzieje mimo tego że podobał mi się ich dzwięk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Przyszła pora aby kupić nowe słuchawki :) Mają służyć głównie do gier przez neta np medal of honor czy call of duty 2. Co myślicie o tych Plantronicsach http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20825.

Miał ktoś kiedyś z nimi styczność ? Cena max 130zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem HD202... HD437 mają taką samą budowę, czyli ogólnie są niewygodne. Konstrukcje zupełnie inne (HD201 są zamknięte a HD437 otwarte) => zupełnie inny dźwięk. HD437 lepiej zagrają klasykę, ale HD201 mają lepszy dół. Także zależy do czego ci to potrzebne :) i jakiej muzyczki słuchasz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się. Budowa HD202 i 437 może powodować dyskomfort po pewnym czasie, szczególnie w 202 bo są zamknięte i nie ma przewiewu powietrza :) Po pewnym czasie ostro cisną w łeb. HD201 słuchałem dosyć dawno w MM i niestety nie pamiętam już jak grają, pamiętam tylko, że mnie nie zachwyciły. Muszę to zweryfikować i posłuchać jeszcze raz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę Was w doborze słuchawek, ponieważ sam nie jestem w stanie. Mogę kupić jedynie jakieś w ciemno lub po niewielu opiniach innych użytkowników.

Potrzebuję słuchawek nausznych z mikrofonem (w ostateczności bez) do komputera. Przede wszystkim do gier, trochę do filmów i muzyki.

W tej chwili posiadam Media-Tech MT-378 i wbrew pozorom to jak do tej pory najlepsze słuchawki jakie miałem i to za jedyne 15zł :D.

Są wygodne (nawet po kilku godzinach ich używania), lekkie, a dźwięk jest prawie zadowalający (jak dla mnie). Niestety już mam je na tyle długo, że ledwo się trzymają w całości.

Teraz jestem w stanie przeznaczyć na nowy zakup max 80zł.

Pozdrawiam wszystkich czytających tego posta i proszę o pomoc :).

Edytowane przez RoyalC333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

link o słuchawkach do skype nie działa ;/

a chce coś w miare dobrego i taniego:).....+/- 50zł :D.......zeby i mp3 jakos w miare grały

Ja od siebie mogę polecić te:

http://proline.pl/shop.php?prodid=MEDIA+TECH+MT378

Mam je już jakiś rok czasu i muszę przyznać, że za tę cenę to były bardzo dobre słuchawki, były bo już się praktycznie rozleciały. Niestety po około 6 miesiącach mikrofon przestał działać. Mnie nie cisną w uszy nawet po wielu godzinach, a dźwięk jest naprawdę dobry jak na słuchawki, które kosztują jedyne 15zł !

Teraz mam zamiar je zmienić na coś lepszego, najprawdopodobniej na Creative HS-600 za 89zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też myślałem o tym Creativie:)

chodziło mi głownie jeszcze o duże słuchawki(tzn zakrywające uszy) i takie które dają w miare głęboki bass, bo jak pisałem chce je mieć do skype ale i do słuchania muzy a być może i do pogrania w jakąs giere ;)

Jeżeli chodzi o Creativa to sugeruje się tym, że jezeli robią dobre dźwiękówki to może i słuchawki im sie udały:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też myślałem o tym Creativie:)

chodziło mi głownie jeszcze o duże słuchawki(tzn zakrywające uszy) i takie które dają w miare głęboki bass, bo jak pisałem chce je mieć do skype ale i do słuchania muzy a być może i do pogrania w jakąs giere ;)

Jeżeli chodzi o Creativa to sugeruje się tym, że jezeli robią dobre dźwiękówki to może i słuchawki im sie udały:D

Czytałem kilka ich recenzji i wypadały naprawdę nieźle. Na Allegro można je znaleźć za mniej niż 60zł !

EDIT!

Mam wreszcie słuchawki CREATIVE HS-600.

Kosztowały mnie dokładnie 79zł z Allegro.

Dźwięk jest naprawdę bardzo dobry (w filmach dobry, a w grach moim zdaniem bardzo dobry), mikrofon świetny. Teraz grając w COD2 dokładnie mogę zlokalizować przeciwnika nawet go nie widząc.

Jedyne zastrzeżenie mam do ich wygody, po jakichś 2h używania zaczynają mnie boleć małżowiny uszne, jest to bardzo nieprzyjemne i praktycznie wtedy kończy się zabawa. :( Kiedyś też miałem do czynienia z słuchawkami w całości zakrywającymi uszy i pamiętam, że wtedy też mnie bolały małżowiny :(.

Nie jest w nich gorąco, więc uszy sie nie pocą.

Dopóki nie zaczną boleć uszy to słuchawki są naprawdę wygodne, nie cisną.

Mogę je więc polecić, ale tylko tym, którzy na co dzień nie używaj zbyt długo słuchawek.

Pozdrawiam.

Edytowane przez RoyalC333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi