Skocz do zawartości
garand

Armada M300

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Compaq Armada M300 i chciał bym zasięgnąć więcej informacji na jego temat.

Mam kilka pytań:

-Czy da się z bootować instalkę Win XP za pomocą urządzenia USB to IDE (bez stacji dokującej) ?

-Czy są jakieś ograniczenia czasowe pracy na tym laptopie (tzn. czy np. po godzinie pracy pod zasilaczem nie zacznie się przegrzewać i co za tym idzie świrować) ?

- Ile ogniw ma bateria w tym laptopie (PP2050).

- Jaki rodzaj ramu można w nim dołożyć ?

- Czy ma jakieś ukryte wady ?

- wasze doświadczenia z tym lapciakiem

Jestem początkujący w tym temacie i prosił bym o wyrozumiałość i rzetelną odpowiedź.

:mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Compaq Armada M300 i chciał bym zasięgnąć więcej informacji na jego temat.

Mam kilka pytań:

-Czy da się z bootować instalkę Win XP za pomocą urządzenia USB to IDE (bez stacji dokującej) ?

-Czy są jakieś ograniczenia czasowe pracy na tym laptopie (tzn. czy np. po godzinie pracy pod zasilaczem nie zacznie się przegrzewać i co za tym idzie świrować) ?

- Ile ogniw ma bateria w tym laptopie (PP2050).

- Jaki rodzaj ramu można w nim dołożyć ?

- Czy ma jakieś ukryte wady ?

- wasze doświadczenia z tym lapciakiem

Jestem początkujący w tym temacie i prosił bym o wyrozumiałość i rzetelną odpowiedź.

:mur:

1. bootowanie xp przez usb to ide -> raczej nie

2. nie ma zadnych ograniczen czasowych... chyba ze sie zaczyna mocno grzac wtedy nalezy przeczyscic drogi wentylacyjne

3. aby sie dowiedziec ile ma ogniw ta bateria to potrzebne sa dane: pojemnosc baterii, napiecie i typ lion/nimh (odczytasz to z baterii - powinne byc naklejki na niej). Dane te podaj np. temu panu z allegro: http://www.allegro.pl/item92802317.html a on juz ci powie ile jest tych ogniw

4. na 99% sa to SDR PC-100/133, zlacze sodimm, ale aby miec 100% pewnosc sprawdz programem everest

5. i 6. nie wiem, nigdy nie mialem tego urzadzenia :P

edit:

pamieci to na 100% SODIMM SDR (obługuje max 256mb kość, czyli razem mozesz miec 320mb ramcu)

bateria ma chyba 4 ogniwa z tego co wyczytalem w necie

a tutaj masz troszke danych technicznych: http://h18000.www1.hp.com/products/quicksp.../10381_div.HTML

Edytowane przez jerryjm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje pierwsze spostrzeżenie to: słaby plastik górnej obudowy koło Touchpada, a szczególnie w okolicy wejścia na kartę PCMCI.

Na zasilaczu bardzo się grzeje (polecam zimą zamiast centralnego ogrzewania), ale nie przeszkadza to w pracy, ponieważ laptop zachowuje się normalnie.

Wielką zaletą jest rozmiar i waga (bardzo malutki, cieniutki i lekki - bez stacji dokującej),czyli jest bardzo mobilny.

Obudowa matrycy i spód wykonane są chyba z metalu (albo jakiś dziwny rodzaj plastiku), co sprzyja odpryskom farby i różnego rodzaju obtarciom i zarysowaniem.

Na razie oceniam go pozytywnie.

Metoda na zainstalowanie systemu bez stacji dokującej:

1. Kupujesz to http://www.allegro.pl/item95407712_przeplo...skaj_dane_.html

2. Podłączasz dysk od laptopa do komputera stacjonarnego.

3. Formatujesz dysk z laptopa jako dysk startowy (jak dyskietka startowa).

4. Kopiujesz na dysk laptopa instalkę Windowa 95, Windowa 98 albo Windowa Milenium.

5. Wkładasz dysk do laptopa i instalujesz Windows.

6. Po zainstalowaniu windowa możesz udostępnić sieciowo CD-ROM z komputera stacjonarnego, albo przenosisz programy na PENDRIVE.

Trochę zachodu, ale jak nie posiadasz stacji dokującej, albo urządzenia USB to IDE to jest metoda dla ciebie.

Ja polecam Windows MILENIUM, ale to rzecz gustu.

Jerryjm dzięki za informacje.

Pozdrawiam.

Edytowane przez garand

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baardzo fajny choć już lekko podstarzały model.

Pracowałem kiedyś na nim i trzeba powiedzieć jedno - jest nie do zajeżdżenia! Zresztą kiedyś był to bardzo drogi i prestiżowy model.

Jest super malutki i lekki (chociaż to już na pewno wiesz:)).

Mam niedyskretne pytanko - za ile go nabyłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baardzo fajny choć już lekko podstarzały model.

Pracowałem kiedyś na nim i trzeba powiedzieć jedno - jest nie do zajeżdżenia! Zresztą kiedyś był to bardzo drogi i prestiżowy model.

Jest super malutki i lekki (chociaż to już na pewno wiesz:)).

Mam niedyskretne pytanko - za ile go nabyłeś?

Kupiłem go za 600 zł.

Ma zasilacz, 20 gb HDD, Pentium 3 600MHz, tylko ramu 64, ale zawsze można dodać.

Bez stacji dokującej. Sieć i modem są, nawet bateria trzyma ponad godzinę.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi